Technieken om uw spamfilter slimmer te maken
Het is een ware plaag: spam. Dat zijn ongevraagde e-mails die in uw inbox belanden. Soms zijn het ongevraagde reclame-uitingen of nieuwsbrieven van bestaande bedrijven. Maar veelal zijn het phishing berichten van criminelen die u naar een valse website willen lokken. Een spamfilter moet deze berichten weren, maar soms komen er toch mailtjes doorheen. In dit artikel leest u hoe u uw spamfilter slimmer kunt maken zodat u valse e-mails kunt weren.
Rapporteer spam
U kunt uw spamfilter helpen om spam te herkennen door ongewenste e-mails te rapporteren. Als veel mensen dat tegelijk doen dan weet de spamfilter de volgende keer dat die bewuste e-mail ongewenst is.
Heeft u een ongewenste mail, ga dan met uw muis op deze e-mail staan. Klik dan met uw rechtermuisknop. Er komen een aantal keuzes in beeld. U gaat dan naar ‘Melden’ en kiest dan voor ‘Ongewenste e-mail.’ Soms kunt u gelijk al aangeven dat het bericht een ongewenste mail is. Bekijkt u de mail op uw telefoon in Outlook? Klik dan op de 3 puntjes boven in beeld. En kies voor ‘Ongewenste mail melden’.
Blokkeer spam
Een andere tip is om de e-mail te blokkeren. U klikt dan weer op de rechtermuisknop op de ongewenste e-mail en krijgt dan een aantal keuzes in beeld. U kiest dan voor ‘Blokkeren’ en ‘Afzender blokkeren’. Soms komt deze melding ook direct in beeld als u voor ‘Ongewenste e-mail’ kiest.
Maak regels aan
Door gebruik te maken van zogenaamde regels kunt u aangeven waar uw spamfilter op moet letten bij het weren van e-mails. Ga hiervoor naar de instellingen in uw mailprogramma. De instellingen zijn vaak weergegeven als het tandwieltje rechtsboven aan de pagina. Kies daar voor ‘Regels’. U kunt nu nieuwe regels gaan aanmaken. Zo kunt u bijvoorbeeld uw spamfilter de opdracht geven (= actie toevoegen) dat alle mailtjes afkomstig van ‘MacAfee’ direct naar de map Ongewenste e-mail moeten worden verplaatst. Maar u kunt ook zeggen dat u deze e-mail gelijk verwijderd wilt hebben.
Gebruik een beveiligingsprogramma
Komen er ondanks de bovenstaande tips toch valse e-mails in uw inbox terecht, dan kunt u ervoor kiezen om een extra beveiligingsprogramma of antivirussoftware te gebruiken. Er zijn verschillende bedrijven die dit online aanbieden. U kunt hiervoor de zoekmachine van Google gebruiken. Of binnenlopen bij een computerbedrijf bij u in de buurt.
Meld spam aan instanties
Ontvangt u e-mails waarin de namen van banken of andere instanties worden misbruikt? Laat het dan aan hen weten door de mail naar de juiste instanties door te sturen. Maak daarnaast ook een melding bij de Fraudehelpdesk. Dat kan via valse-email@fraudehelpdesk.nl. Het bericht wordt dan geanalyseerd. Zo helpt u niet alleen uzelf, maar ook anderen om minder valse berichten te krijgen. Op de website van de Fraudehelpdesk leest u hoe u een ongewenste mail door kunt sturen.
Overige tips
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom:
- Deel uw e-mailadres alleen met mensen die u vertrouwt.
- Laat uw e-mailadres nooit achter op online fora of andere websites.
- Maak extra e-mailadressen of aliassen aan voor nieuwsbrieven en abonnementen.
- Antwoord nooit op spam.
- Meld u af van nieuwsbrieven als u ze niet meer leest.
Komt u met de bovenstaande tips niet van de spam af? Maak dan een geheel nieuw e-mailadres aan.
Uitzending Meldpunt
In de uitzending van Meldpunt van vrijdag 29 maart leggen de Consumentbond, Willem Zeeman en Dave Maasland (beiden experts cyber security) uit waar spam vandaan komt, of het legaal is en wat u er tegen kunt doen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tip 5 werkt niet altijd.
Bij betrouwbare websites zal een afmelding voor een nieuwsbrief er inderdaad toe leiden dat je geen nieuwsbrieven meer zult ontvangen.
Maar bij ‘foute’ afzenders helpt afmelden voor nieuwsbrieven juist NIET, want door je af te melden bevestig je hen dat het betreffende emailadres actief is en ga je juist nog méér spam van hen krijgen en dat doen ze onder tal van verschillende afzenders, waardoor je mailbox overvol kan raken met spam.