Schermtijd jonge kinderen toegenomen. En ouderen dan?
De tijd die kinderen tot en met 6 jaar besteden op tablets, smartphones of laptops neemt steeds meer toe. De teller staat inmiddels al op 100 minuten schermtijd per dag, meldt Netwerk Mediawijsheid. Dat werpt de vraag op hoe ouderen het er vanaf brengen. Onderschat ook opa’s en oma’s niet. Die kunnen er ook wat van, vooral op Facebook.
‘Jong gedaan, oud geleerd’
Met computeren en spelen op de telefoon en tablet hebben de jonkies uiteraard een enorme voorsprong op de ouderen. Maar er is een enorme digitale inhaalslag gemaakt onder de ouderen. We kunnen dat welbekende spreekwoord jong geleerd, oud gedaan nu rustig omdraaien: jong gedaan, oud geleerd. Een onderzoek van het CBS uit 2018 toont al dat 68 procent van de 65- tot 75-jarigen op sociale media zit. In 2012 was dit nog maar 24 procent. Dat specifieke onderzoek is niet uitgesplitst in uren. Maar wie rondkijkt in bijvoorbeeld het ov, ziet alle generaties staren naar een schermpje.
Wat is de gemiddelde schermtijd in Nederland?
Maar schrik niet, als u verneemt dat de gemiddelde schermtijd in Nederland 5,5 uur per dag bedraagt. Dat komt naar voren uit recent onderzoek van Team Lewis, in samenwerking met marktonderzoeker GWI. En we ontgrendelen onze smartphones zo’n 65,8 keer per dag.
Qua uren liggen we nog ruimschoots onder het wereldwijde gemiddelde van 7 uur per dag. En jazeker, daar zitten wel degelijk ouderen bij. De schrik zit er echter vooral in bij de cijfers voor kleine kinderen: 1 op de 5 peuters zit zelfs meer dan 3 uur per dag op een schermpje. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden kinderen tot 2 jaar helemaal géén schermtijd moeten hebben. Voor kinderen tot 5 jaar is maximaal 1 uur per dag de bovengrens.
Slecht voor slaap- en taalontwikkeling
Wie op een scherm zit, zit verder stil. En dat terwijl algemeen bekend is dat meer bewegen goed is voor iedereen. Meer schermtijd en overgewicht gaan zo hand in hand. Maar veel schermtijd gaat ook ten koste van de nachtrust en een behoorlijke taalontwikkeling. Niet iedereen is het eens over dat laatste aspect, omdat er ontegenzeggelijk ook geestelijke uitdagingen zitten in al die uren op de computer.
Is veel schermtijd slecht voor de ogen?
Dat de hele tijd naar een scherm kijken niet bevorderlijk is voor de ogen, behoeft nauwelijks uitleg. Bijziendheid is een veel voorkomende oogkwaal door al die schermtijd. Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Die houdt in dat u na elke 20 minuten op een scherm even 20 seconden moet ‘wegkijken’. Dan kunnen uw ogen zich even op iets anders focussen, en dat kan geen kwaad, aangezien het scherm zich meestal op armlengte bevindt.
Een bijkomend probleem hier is al die zogenaamde pop-ups, bewegende plaatjes en geknipper op sites. Ook daar kunt u compleet tureluurs van worden. Lees hier enkele tips om dit te vermijden.
Wilt u uw schermtijd minderen?
Rond oud en nieuw als mensen hun goede voornemens uitspreken, zijn er velen die iets willen doen aan hun overmatige schermtijd. Uit een onderzoek uit 2019 door PanelWizard blijkt dat 64 procent van de Nederlanders om uiteenlopende redenen zijn schermtijd wil verminderen. Toch lukt dat maar heel zelden. Dat komt omdat dat uren naar een scherm turen een haast dwangmatige aangelegenheid is. Sociale media zijn bijzonder verslavend, zeggen de experts. Probeer er maar eens van af te komen.
Hoe kunt u uw schermtijd checken?
Vanaf 2018 kunt u op de iPhone van Apple al uw totale schermtijd aflezen. Eens in de week krijgt u daar sowieso automatisch een melding van, maar in de instellingen kunt het ook gewoon opzoeken wanneer u het wilt. Ook op Android-toestellen zit een gelijksoortige functie, zij het onder een andere naam (digitaal welzijn), afhankelijk van het merk dat u heeft. Het maximaal aantal uren schermtijd per dag kunt u zelf voor uw (klein)kinderen instellen.
(Bron: ANP, Kliksafe, Zorgkrant, RTL, Media Wijzer, Netwerk Mediawijsheid. Foto: Shutterstock)