Registeren Inloggen

Niet alleen kinderen, maar ook ouderen raken verslaafd aan smartphone: zo komt u daarvan af

De smartphone is dé grote afleider van aandacht in ons leven. Op (middelbare) scholen mag het ding op een enkele uitzondering na daarom al niet meer de klas in. Maar volwassenen, inclusief ouderen kunnen er ook wat van. Verslaving aan dat toestel ligt op de loer. Hoe komen we daarvan af?

De jeugd loopt al voorop met de bestrijding van verslaving aan de smartphone

U leest dit artikel mogelijk op een smartphone. Maar waarschijnlijk beschouwt u uzelf niet als een verslaafde aan dit handige apparaat. ‘Verslaving aan zulke dingen is iets voor jongeren,’ denkt u misschien wel. Dat de scholen vanaf 1 januari van dit jaar geen smartphones meer mogen toelaten, is zelfs geregeld bij wet. Het is een officieel smartphone verbod, waar de scholen zelf hun invulling aan moeten geven. Dat gaat van opbergen van telefoons in kluisjes zodra de lessen beginnen, of opbergen van die toestellen in een grote zak aan de muur waaraan allerlei kleinere zakjes gestikt zitten. Om educatieve redenen zijn enkele uitzonderingen op de regel mogelijk.

De eerste bevindingen hoe het werkt na een half jaartje zijn uiterst positief. Leerlingen krijgen nu echte gesprekken met elkaar, ze komen ineens meer over elkaar te weten schrijft De Volkskrant. De helft van de scholen is zelfs nog wat strenger dan de wet eist: ook in de pauze geldt het verbod.

Smartphonevrije opvoeding

Actrice Thekla Reuten en journaliste Danielle Batist willen nog graag een stapje verder gaan. Ze zijn de initiatiefnemers achter de beweging Smartphonevrij Opgroeien. Het is een grassroots ouderinitiatief met als missie om kinderen te behoeden voor schade en afleiding door smartphonegebruik. Ze willen verandering voor volgende generaties.

Ook vinden zij dat scholen geen apps meer zouden moeten gebruiken in het onderwijs. Dan is de telefoon ook niet bij uitzondering alsnog nodig. Een algemeen verbod op de smartphone (buiten school) vinden ze een brug te ver, maar goed over het gebruik nadenken een goede stap. Daartoe zetten ze ouders aan om hier met elkaar over te praten. Wat ze wel voorstellen om te verbieden is social media voor kinderen onder de 16 jaar. Daar zien zij de grootste mentale schade ontstaan.

En de ouderen dan? Hoe zit het daarmee?

Genoeg gezegd over de (klein)kinderen. Tijd om naar onszelf in de spiegel te kijken. Volwassenen zitten toch ook de hele dag op hun smartphones? Kijk maar eens rond in het openbaar vervoer. Wie niet op zijn telefoon zit, behoort tot een zichtbare kleine minderheid. Ook de ouderen doen volop mee aan het scrollen en swipen over dat kleine schermpje. In een uitzending vlak na de jaarwisseling komt het thema aan de orde op NPO Radio 1 in het MAX-programma Villa VdB.

Aan het woord komt de Belgische neuropsychiater Theo Compernolle die smartphonegebruik over de hele linie ongezond vindt. Ook neemt hij de term ‘antisociale media’ in de mond als de schadelijkheid van sociale media ter sprake komt. Op de werkvloer gaat het ten koste van de productiviteit. Hij ziet de Big Techbedrijven als de dieven van onze concentratie, omdat ze al onze aandacht vragen.

“Aandacht is als een kostbare grondstof. Die kun je gebruiken voor dingen die belangrijk voor je zijn, of die kun je laten stelen door de antisociale media. We werken eigenlijk voor hen. Als je 80 keer per dag je telefoon grijpt, betekent dat gemiddeld 3 uur gratis arbeid voor die antisociale media!”

Tips om te minderen met uw smartphone

Compernolle zegt dat de smartphone ook de kwaliteit van onze relaties aantast. Ook tijdens de seks zitten mensen op hun telefoon. We laten zelfs ons genieten aantasten door steeds te vluchten naar de ‘virtuele werkelijkheid’. Dat werpt de vraag op of er ook nog wat aan te doen valt. Ook Meldpunt heeft hier al eerder een artikel aan gewijd. Daarin staan de volgende tips met uitgebreide toelichting.

  1. Wees u bewust van uw schermtijd
  2. Hoe vaak pakt u uw apparaat op?
  3. Meldingen uitschakelen
  4. Stel limieten in

Deel uw (werk)dag op in 4 blokken

De neuropsychiater komt met een belangrijke tip, die jaren geleden al veelvuldig door experts werd aanbevolen voor het lezen van mails. Om efficiënter om te gaan met uw werktijd, zou u er beter aan doen om op 2 vaste momenten van uw werkdag mails te lezen en beantwoorden. Dat komt in de plaats van om de haverklap elke binnenkomende mail direct te gaan lezen. Dat zorgt voor veel te veel afleiding op de werkvloer. Daardoor last niemand meer een echte pauze in tijdens het werk.

Wat beveelt Compernolle aan bij Villa VdB? Wees gerust, u hoeft uw toestel heus niet weg te gooien. “Je hoeft de technologie niet overboord te gooien; daar is die te prachtig voor,” zegt de expert. “Zorg dat je je werkdag opdeelt in blokken. Tijdens de blokken waarvoor je volle concentratie nodig is, mag je niet gestoord worden. Je kan zelf beslissen dat je maar 4 keer per dag naar je berichtjes kijkt. Begin maar eens met je denkbrein minimaal 2 keer per dag een ongestoorde periode te geven, van minstens 45 minuten.”

(Bron: Smartphonevrij Opgroeien, NRC, De Volkskrant, Rijksoverheid, VOS/ABB. Foto: Shutterstock)

Schermtijd van uw smartphone verminderen? Zo lukt dat

 

Geef een reactie