Registeren Inloggen

Facebook en geadresseerde reclamepost stopzetten na overlijden. Zo doet u dat

Na het overlijden van een dierbare is er altijd een hoop te regelen. Het gaat van abonnementen opzeggen tot gas en licht. Maar ook kan er reclamepost blijven binnenkomen. Hoe komt u daarvan af? En hoe zit het met het opzeggen van iemands Facebookaccount of andere social media?

Reclamepost van overledene stopzetten

De achterblijvende partner of kinderen, die op het adres blijven wonen, kunnen nog steeds reclamepost ontvangen die aan de overledene is gericht. Dat kan soms heel vervelend zijn, niet alleen vanwege de fysieke overlast van dat papier, maar ook voor de rouwverwerking. Het kan namelijk heel confronterend zijn om steeds maar weer die naam op het adreslabeltje te moeten lezen. Verderop in dit artikel gaan we in op het sluiten of voortzetten van een Facebookaccount.

Het Nationaal Overledenenregister voorziet in een behoefte. Deze organisatie kan ervoor zorgen dat reclamepost gericht aan een overleden persoon stopt. We hebben het hier niet over de gebruikelijke ongeadresseerde reclamefolders die van huis tot huis bezorgd worden. Het gaat om op naam gestelde post.

Dit register stelt Nederlandse bedrijven en organisaties op de hoogte van iemands overlijden. Daarmee komt er een einde aan geadresseerde reclamepost aan deze persoon. Dat gaat echter niet automatisch. Daar moet u wel iets voor doen. Hieronder volgen de stappen die u moet nemen.

In 3 simpele stappen bent u van deze reclamepost af

  • Stap 1: registreer persoonsgegevens
    Registreer dat u geen reclamepost meer wenst te ontvangen op naam en adres van de overledene. In de 1e stap bij deze gratis online registratie vult u de gegevens in van de overleden persoon.
  • Stap 2: adres
    Daarna geeft u de adresgegevens van de overleden persoon op.
  • Stap 3: gegevens contactpersoon
    Om u een verificatiemail te kunnen sturen, heeft het register alleen nog uw naam en e-mailadres als contactpersoon nodig. Nadat u de registratie heeft bevestigd, is deze meteen actief.

Daarna is het gegarandeerd gedaan met geadresseerde reclamepost aan de overledene. Komt er toch nog steeds zulke post? Meld het dan eerst bij de afzender. Hoort u na 4 weken niets daarop? Dien dan een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

Gewone ongeadresseerde reclamepost moet u op een andere manier zien te stoppen. Daar is de bekende deursticker voor, leverbaar in allerlei varianten van ja/ja tot nee/nee en alles daartussenin.

Facebook van de overledene voort- of stopzetten

Tot zover de geadresseerde reclamepost. Dan is er het andere geval van social media. Wilt u het Facebookaccount van de overledene afsluiten? Of wilt u het opwaarderen naar een herdenkingsstatus? Dat kan namelijk ook. Het handigst is als de gebruiker van de sociale media dat bij zijn of haar eigen leven heeft opgegeven. En iemand heeft aangewezen om Facebook van zijn of haar dood op de hoogte te stellen. Dan is het wissen van een Facebookprofiel in een mum van tijd gefikst. Vaak is dit echter niet het geval. Facebook zelf is trouwens aan allerlei privacyregels gebonden. Uw gegevens en die van de overledene zijn ‘heilig’.

Facebookaccount wissen óf herdenkingsstatus geven

Facebook laat u dagelijks weten wie er allemaal jarig zijn in uw vriendenkring. Dat kan heel leuk zijn, maar soms ook heel pijnlijk, als het een overleden persoon betreft. Als u de inloggegevens heeft van de overledene, kunt u in een handomdraai zelf diens Facebookaccount wissen. Heeft u die niet? Dan moet u wat meer doen. Gebruik dan dit aanvraagformulier van Facebook. Het vergt iets meer werk dan de geadresseerde reclamepost stop te zetten.

Maar wellicht voelt u er meer voor om er een herdenkingsstatus aan te geven. De persoon die dit aanvraagt bij Facebook, is voortaan de enige die nog berichten kan posten. De aanvraag gaat met dit formulier.

Facebook vraagt uiteraard om bewijzen van iemands dood én uw (familie)band met de overledene. In alle gevallen moet de aanvrager zelf een Facebookprofiel hebben, want anders kunt u niets doen. Voor de herdenkingsstatus zijn de eisen iets minder zwaar. De rouwkaart kan al volstaan als bewijs. Maar voor het verwijderen van een account is een foto of scan van de overlijdensakte nodig.

(Bron: Nationaal Overledenenregister, Facebook, Seniorweb, Reclame Code Commssie, archief. Foto: Shutterstock)

Wat weten sociale media allemaal en wat mogen ze met uw gegevens?

 

Geef een reactie