Bluetooth altijd aan laten staan: zo risicovol is dat
Via bluetooth kunt u verschillende apparaten met elkaar verbinden. Dit kan erg handig zijn. Maar wat is bluetooth eigenlijk? En kan het kwaad als dit altijd aan staat?
Wat is bluetooth?
Bluetooth is een methode om draadloos gegevens te delen. Dit kan tussen 2 of meer apparaten en gebeurt door middel van radiogolven. Wel moeten de apparaten niet te ver weg van elkaar zijn. Zo kunt u dankzij bluetooth bijvoorbeeld een liedje vanaf uw telefoon laten afspelen op een stereo installatie, autoradio of laptop.
De ontwikkeling van het systeem is begonnen in de jaren 90. De naam bluetooth is een verwijzing naar de middeleeuwse koning Harald Blauwtand van Denemarken. Hij bekeerde zich tot het christendom en zocht toenadering met andere volkeren. In die zin is bluetooth een eervolle verwijzing, want dit verbindt verschillende apparaten met elkaar. Het logo staat eveneens in het klassieke runenschrift voor zijn initialen: HB.
Hoe zet ik bluetooth aan?
De bluetooth-functies zijn eigenlijk altijd standaard geïnstalleerd. Of het nu om een smartphone of laptop is. Bij de meeste moderne smartphones vindt u de functie meteen bij ‘instellingen’ of ‘verbindingen’. U kunt er dan voor kiezen om bluetooth aan- of uit te zetten. Staat het aan, dan ziet u een overzicht met elektrische apparaten bij u in de buurt, die ook verbonden zijn met bluetooth. Soms heeft iemand zelf een naam geinstalleerd bij een apparaat en soms is het een opsomming van cijfers en letters. Controleer dus goed welke bluetooth-naam het apparaat waarmee u wilt verbinden heeft, voordat u verbinding maakt.
Hoe risicovol is het om bluetooth altijd aan te laten staan?
Het hele idee achter bluetooth is dat uw apparaat vindbaar is. Anders kunt u geen verbinding maken. Maar ook als u bluetooth niet gebruikt, en dit wel aan staat, bent u dus vindbaar. Op die manier kunnen ook hackers u gemakkelijker traceren. Dit kan risicovol zijn als ze kwaad in de zin hebben. Zo kunnen ze informatie van uw telefoon halen, of juist virussen installeren. Dit kan omdat de software van telefoons nog weleens onvoldoende beveiliging biedt.
Wat kan ik doen om mezelf te beschermen tegen hackers?
Zet om te beginnen dus uw bluetooth uit, wanneer u deze functie niet gebruikt. Om uw gegevens te beschermen tegen hackers, is het verstandig om voor elk account een ander wachtwoord te kiezen. Er bestaan wachtwoordmanagers die helpen alle wachtwoorden te onthouden. Ze kunnen ook moeilijke wachtwoorden voor u kiezen. Bedenkt u liever zelf uw wachtwoord? Kies dan eerder voor een wachtwoordzin dan voor een enkel woord. Een zin is namelijk minder snel te kraken. Wilt u weten of uw gegevens betrokken zijn bij een datalek, dan kunt u dit zelf checken. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.
(Bron: Archief, MAX Vandaag, SeniorWeb, AD. Foto: Shutterstock)