Registeren Inloggen

Beveiliging van wachtwoorden en accounts blijft lastig voor ouderen

Computeren is nog niet zo eenvoudig. Veel ouderen struikelen over het zoveelste account dat ze moeten openen om op een bepaalde website te komen. Wéér een nieuw wachtwoord erbij, nu ook vaak gevolgd met tweestapsverificatie. Voor hen is gezichtsherkenning of een vingerafdruk voor databeveiliging hogere wiskunde. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder 900 senioren.

Al die moeilijke termen

U zou het misschien niet denken als u al die mensen ziet, die de hele dag op hun smartphone zitten. Maar voor veel ouderen is het leven op het internet een regelrechte nachtmerrie. 1 op de 5 blijkt de veelgebruikte termen niet te begrijpen. Wat voor de 1 ’n ‘makkie’ is, is voor de ander een onneembare barricade. Waar de jeugd razendsnel van het ene na het andere webaccount flitst, weet menig senior niet wat de term account precies inhoudt. Niks om u voor te schamen.

“We hebben net een groot webinar gehad over dit onderwerp, waar bijna 13.000 leden aan deelnamen,” vertelt Saskia Hamminga-Roest, marketing- en communicatiemanager bij SeniorWeb. “Dan zie je wel hoe de ogen opengaan bij velen.” Aansluitend verrichtte SeniorWeb een onderzoek onder ruim 900 ouderen. Daarvoor stelden ze vragenlijsten op over de grootste online problemen.

Onwetendheid

“Wat blijkt is dat onwetendheid een drempel opwerpt voor de mensen”, constateert Hamminga. “We moeten de dingen blijven uitleggen. Daarnaast verandert alles ook steeds. Wat is bijvoorbeeld tweestapsverificatie of sms-controle? We merken dat het belangrijk is dat mensen het vragen. Dat is een belangrijke stap die ze eerst moeten zetten. Dan kunnen wij het stapje voor stapje verder uitleggen.” Veel van deze vragen worden op de website van SeniorWeb beantwoord. Komt u er alleen niet uit, dan kunt u voor vragen ook terecht bij een groot aantal bibliotheken in het land of bij 1 van de 450 leslocaties van SeniorWeb.

Verschil tussen account en profiel

“Een van die lastige dingen voor vele senioren is het verschil tussen account en profiel,” zegt Hamminga. “Dan zeggen we dat u met een inlognaam en een wachtwoord in uw account komt. Als u eenmaal in die omgeving komt, kunt u daar een profiel aanmaken met daarin uw privégegevens. Dan gaat er een wereld open voor ouderen. Dat zijn echt geen digibeten. Ze hebben alleen zo af en toe een zetje in de rug nodig om dingen beter te begrijpen.”

Wachtwoord en tweestapsverificatie

Zoals gezegd is een ander heikel thema de tweestapsverificatie, die mensen moeten aanzetten om in de beveiligde omgeving te komen. “Het idee dat je 2 apparaten nodig hebt om veilig te kunnen internetten is al een hele drempel,” stelt Hamminga vast. “Na uw wachtwoord krijgt u bijvoorbeeld ook nog een sms’je binnen waarin een code staat die ook nog moet worden ingevuld om te kunnen inloggen. Soms staat die in een aparte app op uw telefoon. Dat kan een brug te ver zijn. Maar na goede uitleg snappen ze het vaak wel. En ook waarom. Want het kan een heleboel ellende achteraf schelen.”

Wachtwoorden onthouden

7 op de 10 ouderen vinden het onthouden van al hun wachtwoorden al lastig genoeg, signaleert SeniorWeb. Maar 14 procent heeft hier geen moeite mee. Daarom is het wijzigen van wachtwoorden een niet zo geliefde bezigheid bij 2 op de 3 in deze categorie. “Wachtwoorden opschrijven op een notitieblokje is helemaal niet erg, als u dat dan maar veilig opbergt in een kluisje,” zegt Hamminga. “Maar dan is het wel handig als u de code daarvan deelt met een betrouwbare persoon.”

Wachtwoorden digitaal opslaan gebeurt ook. Ongeveer een kwart van de ouderen slaat ze op in een bestand op de computer. Anderen kiezen voor opslag in hun internetbrowser. Of ze gebruiken een wachtwoordmanager. Voor respectievelijk 37 en 31 procent is dit soms ook problematisch. Dat geldt ook voor het beveiligen van een digitaal apparaat met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Blijf vragen stellen

Alles valt of staat dus met vragen stellen. Veel informatie over dit onderwerp heeft SeniorWeb nu gebundeld op de website. Daar vindt u onder anderen uitleg over:

  • Wat een account is
  • Waarom we tegenwoordig zoveel wachtwoorden nodig hebben
  • Hoe u een sterk wachtwoord maakt
  • Tips om uw wachtwoorden te onthouden en op te slaan
  • Wat tweestapsverificatie precies is

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie