Banken gaan klanten helpen die achterblijven in oprukkende online omgeving
De digitalisering heeft als een wervelwind toegeslagen in ons dagelijks leven, ook in bankzaken. Maar niet iedereen kan zomaar mee in die ontwikkelingen. Banken erkennen dat nu dat er ook klanten zijn die daar moeite mee hebben. Daarom zijn er ook servicepunten en zorgcoaches verschenen in een banklandschap waarin fysieke kantoren steeds meer verdwijnen. Zo komt er een uitbreiding van hulp in bibliotheken.
Betalingsverkeer toegankelijk houden
4 banken, ABN AMRO, ING, Rabobank en De Volksbank, hebben de handen ineengeslagen om het betalingsverkeer toegankelijk te houden. Ook voor digibeten. Wat voor veel mensen gesneden koek is, kan lastig zijn voor ouderen, laag-geletterden, mensen met een beperking of mensen met een migratieachtergrond. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), de directe aanleiding van de samenwerking. “Financiële dienstverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is van groot belang voor de inclusieve samenleving die wij met elkaar nastreven,” aldus voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Er zullen altijd mensen blijven bestaan die behoefte hebben aan menselijk contact van een bankmedewerker. Ook zijn er nog genoeg mensen die met contant geld willen betalen of een ouderwetse overschrijfkaart en papieren bankafschriften willen gebruiken. De 4 banken hebben nu een gezamenlijk commitment naar buiten gebracht om al deze mensen te helpen.
Hoe helpen de banken?
Al langer hebben banken dit probleem op hun radar staan. Zo heeft ABN AMRO zorgcoaches in het leven geroepen en ING de servicepunten in gebieden waar bijna geen bankfilialen meer zijn. Maar weten klanten die hulp nodig hebben in het betalingsverkeer wel hoe de banken daarbij helpen? Zo zijn banken al enige tijd bezig met servicepunten in bibliotheken. Dit initiatief moet nu uitbreiding gaan krijgen naar minstens 10 locaties waar bankklanten met hun vragen terechtkunnen.
Ook zijn er cursussen opgezet voor de groep die achterblijft. De insteek is dat mensen ook offline moeten kunnen blijven bankieren als ze dat willen, of dat ze digitaal bankieren kunnen leren. Speciale voorlichtingsbijeenkomsten en telefoonlijnen zijn onderdeel van deze aanpak.
Met wie werken banken samen?
Maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. Aan de bekendmaking van dit soort initiatieven gaan de banken nu samen meer aandacht besteden. Dat doen ze in samenwerking met allerlei maatschappelijke organisaties, zoals Seniorweb, Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), Ouderenorganisatie KBO-PCOB en Netwerk Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).
ABN AMRO woordvoerder Hans Sjouke Koopal zegt dat de banken het rapport van DNB over de toegankelijkheid van het betalingsverkeer heel serieus nemen. “Wat ook uit het rapport blijkt, is dat we met zijn allen meer moeten doen om dit aan de klant duidelijk te maken. Zo hebben wij nu ruim 100 zorgcoaches rondlopen verspreid over het land. Dat moeten er 150 gaan worden. Klanten kunnen bellen of beeldbankieren met deze coaches, maar ze kunnen ook bij de klant thuiskomen.” Hij herhaalt het mantra van de bank nog maar eens: “Kantoren gaan dicht, maar de mensen blijven.”
Banken sluiten steeds meer regionale kantoren, online bankieren rukt op
(Bron: DNB, ABN AMRO, ING, Volksbank, ANBO. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Klinkt allemaal mooi, te mooi wellicht.
De digitalisering is voor een aantal mensen, om diverse redenen, amper danwel niet werkbaar.
Maar daar heeft de bank een oplossing voor.
Hulp via de telefoon: helaas een methode die de bankfraude-bendes ook gebruiken.
Hulp bij de klant thuis: helaas een methode die de bankfraude-bendes ook gebruiken.
Dus aan de ene kant waarschuwen we mensen om de telefoonverbinding te verbreken als iemand van de bank belt (de bank belt nooit, was het toch?) en aan de andere kant zou er nu telefonische hulp vanuit de bank geboden worden?
En dan er werd er ook altijd door de banken verkondigd dat er nooit medewerkers bij de mensen aan huis komen; en nu zou nu persoonlijke hulp vanuit de bank aan huis geboden worden?
Kijken die banken nooit naar programma’s als Opsporing Verzocht, Meldpunt of Radar o.i.d.?
Ik heb mij ‘het eelt op mijn tong gepraat’ om mensen te beschermen tegen de lieden van de bankfraude-bendes (gebeld door de bank= verbreek verbinding, nooit toegang geven aan ‘bankmedewerkers’ die bij u thuis komen etc.).
Voor ‘Jan met de korte achternaam’ dus, want ik krijg deze nieuwe ‘bank-hulp’ niet uitgelegd……..
Banken gaan helpen…..
De omgekeerde wereld: banken moeten hun systemen zo maken, dat bijna iedereen daarmee kan omgaan! Nu wordt alles steeds moeilijker gemaakt èn het verandert zo’n beetje per half jaar, om witwassers dwars te zitten. En dat allemaal ten koste van de gewone cliënten.
Zo moet je bijvoorbeeld èn een smartphone èn een Ipad/laptop hebben, anders kom je niet binnen voor identificatie e.d.
Nou, dat kan zich echt niet iedereen veroorloven, en daardoor kun je niet meer ‘meedoen’. En filialen zijn er nauwelijks meer.
Treurnis!
Het dichtsbijzijnde ‘servicepunt’ is voor ons ruim 6 kilometer verderop.
En is dan ook nog eens een filiaal waar je niet voor ál je zaken en vragen terecht kunt, daarvoor zouden we zelfs meer dan 10 kilometer moeten reizen.
Geen auto en slecht ter been en bushalte ook niet echt op voor ons haalbare loopafstand, dus die zogenaamde hulp/service blijft voor ons onbereikbaar .
Mijn vrouw en ik zijn flink op leeftijd en niet echt digitaal vaardig, zeker niet als we aan allerlei veiligheids eisen moeten voldoen van inloggen met digiD , inlogcodes en extra verificaties via telefoon etc etc….
En telefonische hulp wordt , zoals super bitch ook al aangeeft, ernstig voor gewaarschuwd . En zeer terecht !! Hoe is voor met name ouderen het onderscheid te aken tussen een ECHTE bankmedewerker die hulp biedt of een ‘criminele oplichter’ ?
En er wordt ook altijd gezegd: NOOIT je pincode of andere beveiligingscodes aan iemand geven……. maar doordat alles zo extreem beveiligd is tegenwoordig kun je veelal nauwelijks nog bij je EIGEN gegevens komen zónder dergelijke codes en vragen bankmedewerkers dus ook steeds vaker naar wachtwoorden.
vaak wordt ook gezegd dat je maar hulp aan familie, buren of vrienden moet vragen, maar dan hebben zij óók wachtwoorden, digiD e.d van je nodig om toegang tot je gegevens te krijgen, ……
De geboden service/hulp van banken slaat dus volledig de plank mis.
De beste en in mijn ogen enige juist optie om hulp te bieden is om op zn minst weer meer filialen te (her) openen, zodat mensen die hulp nodig hebben weer gewoon een kantoor binnen kunnen lopen met hun vragen en problemen.
De service kosten worden keer op keer verhoogd door de banken, maar de ‘service’ die je ervoor krijgt kun je in de verste verte géén service noemen.
Inderdaad de digitale wereld gaat snel,ook bij de banken maar diezelfde banken maken dikke winsten door de bezuinigingen op de kantoren en automaten, en deze banken verhogen geen rente, maar wel moet je extra gaan betalen voor je rekening en betaalpassen,ook nu in april verhoogt de Rabobank de kosten maandelijks met 0,70 extra voor je rekening, en dan in deze tijd dat iedereen het minder heeft om rekeningen te kunnen betalen.(onbegrijpelijk)
Inderdaad, je betaalt steeds meer en krijgt steeds minder.
Overigens, Max Meldpunt, het tonen van een acceptgiro was niet erg handig. Op 1 juni wordt de acceptgiro DEFINITIEF AFGESCHAFT. Voortaan zelf weer het werk doen. De banken gaan vanaf 1 juni de ontvangen acceptgiro’s vernietigen ZONDER DE KLANTEN DAT TE MELDEN. Dat mogen ze óók wel eens van de daken roepen!
Lijk mij een oplossing hebt/heeft u problemen vraag aan de kinderen of buurtje m/v die u vertrouwd met u naar zo’n service te rijden en laat die er gewoon bij zitten (als controle)dat hij/zij het niet meer vertrouwd het gesprek afkapt .
[…] er nog maar 1 regionaal bankkantoor open, maar daarvoor moet de klant dan wel 30 kilometer reizen. Zorgcoaches, servicepunten en adviespunten in bibliotheken en buurthuizen moeten de mensen helpen die moeite hebben met de overgang naar […]