Registeren Inloggen

Moet ik bezwaar maken tegen mijn WOZ-waarde? En hoe pak ik dat aan?

Huiseigenaren krijgen eind februari of begin maart een WOZ-beschikking. Dat is de door de gemeente bepaalde waarde van het huis. Tijd om na te denken over de vraag: moet ik bezwaar maken tegen de hoogte, en hoe pak ik dat aan? 

WOZ-beschikking

Alle huiseigenaren krijgen eind februari of begin maart de WOZ-beschikking in de bus. Gemeenten moeten immers in de eerste 8 weken van het jaar de WOZ-waarde bekendmaken. WOZ is de wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van uw koopwoning. Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. In de WOZ-beschikking staat de WOZ-waarde van uw woning vermeld. De waarden zijn ook openbaar in te zien via het WOZ-waardeloket.

Hoe hoger uw WOZ-waarde, hoe meer belasting u betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting, de inkomstenbelasting en ook erfbelasting. Als u vermoedt dat uw WOZ-waarde niet klopt, dan heeft u na dagtekening van de beschikking 6 weken de tijd om bezwaar maken.

Zo werkt een WOZ-taxatie

De gemeente taxeert uw woning ieder jaar opnieuw. Dit heet een zogenaamde WOZ-taxatie, en deze is een jaar geldig. Anders dan bij een taxatie door een makelaar komt er niemand bij u thuis kijken. Een WOZ-taxatie door de gemeente is een schatting aan de hand van computermodellen. De taxatie is op afstand en wordt gebaseerd op de kenmerken van de woning, zoals het bouwjaar van uw huis, hoe energiezuinig de woning is, de ligging, de woonoppervlakte, maar ook of u een uitbouw heeft of een dakkapel. Om de WOZ-waarde vast te stellen vergelijkt de gemeente uw woning met andere vergelijkbare en recent verkochte huizen in de buurt.

Recordhoogte WOZ-waarde

In maart 2023 toont een uitzending van Meldpunt dat de WOZ-waarde hoger dan ooit is, met een gemiddelde stijging van 17 procent. En er wordt dan ook massaal bezwaar gemaakt. Door particulieren zelf, en door ingehuurde bureaus. In totaal gaat het in 2023 om een recordaantal van ongeveer 675.000 woningen. In 2024 is de gemiddelde WOZ-stijging met 2,8 procent echter veel lager. Er wordt door Vereniging Eigen Huis, de belangenclub van huiseigenaren, en de Waarderingskamer, de WOZ-toezichthouder, dan ook verwacht dat er minder bezwaar gemaakt zal worden.

Voordelen hoge WOZ-waarde

Als u een te hoge WOZ-waarde vermoedt dan kan bezwaar indienen u geld besparen. Door een lagere WOZ-waarde betaalt u immers minder belasting. Maar er kunnen ook voordelen zitten aan een hogere WOZ-waarde.

Verkoop
Als u uw huis wilt verkopen kan een hoge WOZ-waarde ervoor zorgen dat kopers meer vertrouwen hebben in de waarde van de woning.

Hypotheekrente
Huiseigenaren met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NGH) kunnen hun rentetarief van de hypotheek laten verlagen als hij in een gunstige risicoklasse komt omdat de WOZ-waarde van de woning is gestegen en/of er is afgelost. De bank loopt dan immers minder risico bij de financiering van deze woning. Hoe dit precies werkt, leest u in dit artikel op MAX Vandaag.

Zelf bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de WOZ-waarde van uw woning kunt u gratis bezwaar maken bij uw gemeente. Dat kan schriftelijk en via uw DigiD. Op uw WOZ-beschikking en op de website van uw gemeente staat wanneer en hoe dat moet. Denk eraan dat u binnen 6 weken bezwaar maakt. Meestal wordt u door een taxateur gebeld om te bespreken hoe de waarde van uw woning is vastgesteld en waarom u het daar niet mee eens bent. Het is verstandig om de aanslag in de buurt te houden. Misschien wordt u gevraagd om bewijs te tonen van een mindere waarde. Het is echter niet verplicht om bewijs aan te leveren. Om u op weg te helpen bij het indienen van uw bezwaar, heeft de Consumentenbond een voorbeeldbrief opgesteld waar u gebruik van kunt maken.

Via een bureau

Er zijn ook professionele bureaus met juridische- en taxatiekennis die voor u bezwaar kunnen maken. Tot vorig jaar  moesten gemeenten de bedrijven zelf betalen als de WOZ-waarde inderdaad te hoog bleek te zijn. Door nieuwe regels is de vergoeding nu echter lager, en komt het bedrag voor de proceskosten terecht bij de particulieren. Hierdoor moeten de bureaus het geld bij hun opdrachtgever halen en kiezen steeds meer bureaus voor een vast tarief, of richten ze zich op andere zaken.

Als u met een bureau in zee gaat moet u een machtiging tekenen, zodat het bureau namens u bezwaar kan maken bij de gemeente. Let op dat u een machtiging tekent voor 1 WOZ-jaar. Er zijn bureaus die u een doorlopende machtiging laten tekenen. Zonder dat u het weet maakt zo’n bureau ieder jaar bezwaar voor u. Dat kan goed uitpakken, maar mocht het zijn dat u geen bezwaar wilt maken en het bureau heeft dit al gedaan, dan kost annulering soms geld.

Niet eens met besluit van gemeente?

Bent u het na uw bezwaar niet eens met het besluit van uw gemeente? Dan kunt u in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. Als u zich ook daar niet in de uitspraak kunt vinden, kunt u als laatste maatregel in hoger beroep.

(Bronnen: Archief, Rijksoverheid, NOS, Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, MAX Vandaag. Foto: ANP)

Geef een reactie