Moet alternatieve therapie vergoed worden? Dit vindt u
Veel mensen met een chronische ziekte of aandoening, zoeken in het alternatieve circuit naar een middel of behandeling die hun klachten verlicht. Door gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het effect hiervan, wordt dit vaak niet vergoed. Wat vinden 50-plussers hiervan? Het MAX Opinie Panel spreekt.
In Nederland hebben zo’n 10 miljoen mensen last van een chronische aandoening. Dit zijn aandoeningen waarbij geen zicht is op volledig herstel. Door gebrek op uitzicht op verbetering met reguliere medicatie kiezen, veel mensen voor alternatieve geneeswijzen. We legden het MAX Opiniepanel een aantal vragen voor over het gebruik van alternatieve geneeswijzen.
“Wel vergoeden”
Tweederde van de ondervraagden (66,9 procent) vindt het een goed idee om alternatieve geneeswijzen geheel of gedeeltelijk op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Een ondervraagde zegt: “Het wordt tijd dat zorgverzekeraars de inzichten op gebied van gezondheid en de toepassing van kruiden en natuurlijke remedies gaan waarderen i.p.v. demoniseren. Stop met het eeuwig herhalen van het mantra van wetenschappelijke onderbouwing”. Een ander Panellid zegt juist: “Ik heb niets tegen alternatieve geneeswijzen. Maar als het leidt tot dat ik meer premie ga betalen voor iets waar ik niets mee heb, dan vindt ik niet dat dit in het basispakket op moet worden genomen maar in een aanvullende verzekering”.
Wetenschappelijk bewijs geen noodzaak
Ruim 60 procent geeft aan het geen probleem te vinden dat voor veel alternatieve geneeswijzen geen wetenschappelijk bewijs is: “Als het voor iemand werkt, is het goed”. Een ander: “Naar mijn mening wordt in Nederland het wetenschappelijk bewijs als heilig ervaren, terwijl dat voor mij juist geen waarde heeft, omdat het vaak een theoretische benadering is. Als een middel bij kwalen werkt bij patiënten dan is dat voor mij belangrijker.” Een volgend Panellid is het hier niet mee eens.“Wat doorslaggevend is, is dat de concentratie van werkzame stoffen in alternatieve geneesmiddelen te laag is om effectief te zijn. Niet ieder alternatief geneesmiddel is complete onzin, maar de concentratie van werkende medicijnen is meestal sterker. Dat is het grootste verschil tussen een natuurlijk middel en een commercieel medicijn.”
Overleg met huisarts
Iets meer dan de helft van de mensen vindt wel dat gebruik van alternatieve middelen overlegd moet worden met de huisarts of een andere reguliere behandelaar. Een ondervraagde stelt: “Als vergoeding in het basispakket komt, dan is advies van de huisarts verplicht. Anders is men vrij in wat men gebruikt, alleen moet men zich afvragen of het verstandig is je huisarts hierover niet in te lichten. Medicijnen gaan niet altijd samen.”
Mening mensen met aandoening
Aan de mensen die daadwerkelijk last hebben van een chronische aandoening werd gevraagd of zij open staan voor alternatieve geneeswijzen. Van deze groep dacht ruim 24 procent dat alternatieve geneeswijzen beter zouden helpen dan reguliere geneeskunde. Bijna 37 procent antwoordde “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Een kwart gaf aan geen heil te zien in alternatieve geneeswijzen en bijna 14 procent weet het nog niet.
Een derde gebruikt alternatief middel dat werkt
Dezelfde groep werkt gevraagd of zij een alternatieve geneeswijze hebben gevonden die ook werkt. Ongeveer 36% zegt één of meer middelen te hebben gevonden die (enigszins) werken. 23% combineert alternatieve middelen met reguliere middelen. Ruim 40% zegt (nog) geen werkende alternatieve geneeswijze te hebben gevonden.“Ik geloof er niet in dat een middel werkt, als er niet is bewezen dat het werkt. Dan heb je alleen een placebo-effect waar de bedrijven winst op maken. Mensen zijn wanhopig op zoek naar een oplossing en dan zijn ze bereid alles te proberen. Ook als dat betekent om grote bedragen uit te geven aan onbewezen ideetjes.”
Pas op met kruidensupplementen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas ben ik net als de presentatrice Elles d Bruin van de uitzending van vanavond al vele jaren ervaringsdeskundige.
Zoals zo vaak wordt er door de beroepsdeskundigen ( lees artsen en specialisten ) om wetenschappelijk bewijs gevraagd. Zelf gebruik ik na alle chemische middelen met soms vreselijke bijwerkingen te hebben gebruikt, sinds een aantal jaren CBD/ THC mediwietolie op doktersrecept. Omdat hiervoor ook het wetenschappelijk bewijs ontbreekt was het een lange zoektocht om een arts te vinden die dit wilde voorschrijven.
Omdat het verdienmodel van Big Pharma op dit middel niet toepasbaar is zal wetenschappelijk bewijs nog lang op zich laten wachten, want het is in hun belang om dat zolang mogelijk zo te houden.
Je zal van mij niet horen dat het een wondermiddel is maar dat er een verzachtende werking vanuit gaat zonder merkbare bijwerkingen, staat voor mij vast.
Vond het dan ook teleurstellend dat er aan dit combinatie middel totaal geen aandacht werd besteed, het verdient zeker als pijnverzachter bij zenuwpijn een kans om door artsen te worden voorgeschreven.
Maar omdat artsen nog steeds de marionetten van de Farmaceuten zijn zal dat maar sporadische gebeuren.
Ik ben blij dat ik na lang zoeken een arts heb gevonden die met de patient mee wil denken en niet in het keurslijf mee blijft marcheren.