Mag u een caravan of camper voor de deur parkeren?
De herfstvakantie is voorbij en daarmee is het einde van het kampeerseizoen voor de meeste kampeerders echt in zicht. Voordat de campers en caravans de stalling weer ingaan, moeten zij worden uitgeruimd en schoongemaakt. Dan is het handig om uw voertuig een paar dagen voor de deur te parkeren. Maar mag dat eigenlijk wel?
Stallen op de openbare weg
U mag uw camper of caravan, in de meeste gemeenten in Nederland, maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg voor uw huis stallen. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk. De regels verschillen per gemeente. In sommige gemeenten is het maximum 2 dagen, terwijl dat in andere gemeenten een week is. Een reden dat u in uw gemeente minder lang mag stallen op openbare parkeerplaatsen kan bijvoorbeeld de parkeerdruk zijn. Het is natuurlijk vervelend als buurtbewoners niet kunnen parkeren omdat er dagenlang een camper of caravan gestald staat.
Stallen op uw eigen oprit
Hoe zit het dan met uw eigen oprit? Ondanks dat dit uw eigen terrein is, zijn er in sommige gemeenten toch regels over opgesteld. Een veelvoorkomende eis is dat de camper of caravan achter de ‘achtergevelrooilijn’ moet staan. Dit is een lijn die de grens tussen openbaar- en privéterrein aangeeft. Ook als de caravan of camper volgens de gemeente ‘schadelijk’ is voor het uiterlijk aanzien van de woonwijk, mogen zij u sommeren het voertuig te verplaatsen. Verder zijn er gemeenten waar het maximum van 3 dagen ook voor uw eigen oprit geldt, maar er zijn ook gemeenten waar helemaal geen maximum aantal dagen is.
Lengte maakt verschil
Ook de lengte van het voertuig telt mee. In een aantal gemeenten mogen campers langer dan 6 meter en breder dan 2.40 meter bijvoorbeeld helemaal niet binnen de bebouwde kom komen. Daarvoor gelden dan dezelfde regels als voor vrachtwagens.
Regeling van de gemeente
Om te weten wat de stallingsregels in uw gemeente zijn, kunt u kijken in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Deze vindt u over het algemeen op de website van uw gemeente.
Wat zijn de gevolgen?
Wanneer u zich niet aan de door de gemeente gestelde voorwaarden en termijn houdt, kan dat een waarschuwing of zelfs een boete tot gevolg hebben. Wat niet helpt is het even verplaatsen en daarna weer terugzetten van de camper of caravan, de 3 dagen termijn gaat dan niet opnieuw in. Wat wel kan helpen is het van tevoren op de hoogte stellen van uw buren. Meldingen van kampeervoertuigen die te lang gestald staan, worden namelijk vaak gemaakt door buurtbewoners die er last van hebben. Door uw buren te vertellen dat het om tijdelijke stalling gaat, hebben zij mogelijk wat meer begrip en zullen zij niet direct een melding bij de gemeente maken. In de praktijk worden de regels namelijk niet zo streng nageleefd. Op die manier kunt u rustig de tijd nemen om uw caravan of camper uit te ruimen, zonder dat u de buurtbewoners al te veel tot last bent.
Uw camper of caravan stallen
Is uw camper opgeruimd en schoon? En wilt u hem graag stallen? Dan leest u hier waar u dan op moet letten.
Bron: MAX Vandaag