Uitzendkrachten komen bijna niet rond
Er zijn in Nederland bijna 275.000 uitzendkrachten. Ongeveer de helft daarvan kan bijna niet rondkomen. Vaak hebben ze een tweede baan ernaast om toch alles te kunnen betalen. Vakbond CNV wil meer zekerheid voor uitzendkrachten.
Geen zekerheid
De helft van de uitzendkrachten komt bijna niet rond volgens de vakbond CNV. Arbeiders die werken voor een uitzendbureau zitten constant in onzekerheid. Ze hebben geen tijdelijk of vast contract, waardoor ontslag altijd op de loer ligt. En dat vindt CNV uiterst onacceptabel.
Tweede baan
Uitzendkrachten moeten een hoge buffer opbouwen omdat ze niet zeker zijn van hun inkomen. Ziekte, vakantie, of plotseling ontslag betekent: geen inkomen. Daarom nemen ze soms een extra baan. Doordat uitzendkrachten weinig inkomen hebben kunnen sommigen geen huis kopen of stellen ze het krijgen van kinderen uit.
48 procent komt niet rond
Volgens het onderzoek van CNV komt 48 procent van de uitzendkrachten niet rond. Ook weet 48 procent niet of ze morgen nog werk hebben. 38 procent heeft meer dan één baan. En 30 procent werkt meer dan 40 uur per week om er zeker van te zijn dat ze rondkomen. Dat werk is in 86 procent van de gevallen hetzelfde werk als vaste werknemers. Daarvan verdient 37 procent minder dan arbeiders met een vast contract.
CNV eist meer zekerheid
Vakbond CNV eist meer zekerheid voor uitzendkrachten. Ze willen dat de regels voor uitzendbureaus worden aangescherpt. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV, zegt dat het goed zou zijn als uitzendbureaus weer een vergunning moeten hebben. CNV hoopt dat de uitzendbureaus die arbeiders veel te weinig betalen daardoor verdwijnen. Ook vraagt de vakbond werkgevers om uitzendkrachten hetzelfde te betalen als vaste werknemers.
Hoe werkt een uitzendbureau?
Een uitzendbureau zendt werknemers uit naar bedrijven die tijdelijk werk aanbieden. Volgens CNV zijn uitzendbureaus in eerste instantie bedoeld om tijdelijke banen te vullen. Als er een piek is in het werk zijn er tijdelijk extra werknemers nodig. Ook worden uitzendkrachten ingezet om mensen die ziek zijn te vervangen. Tegenwoordig wordt uitzendwerk meer en meer ingezet om loonkosten te drukken. Uitzendkrachten blijven daardoor langer dan ze willen hangen bij een uitzendbureau en komen niet vast aan het werk.
Bron: CNV, De Telegraaf, NOS