Registeren Inloggen

Kan iemand ziek worden van eenzaamheid?

Eenzaamheid is in onze samenleving meer en meer een probleem. Bijna de helft van de Nederlanders heeft regelmatig gevoelens van eenzaamheid. Maar is het mogelijk om letterlijk ziek te worden van eenzaamheid? We leggen deze vraag voor aan dokter Ted.

Diagnose

De huisarts krijgt regelmatig met eenzaamheid bij patiënten te maken. Mensen komen met bepaalde klachten bij de huisarts. In het gesprek komt de eenzaamheid vanzelf op tafel of de huisarts vraagt er speciaal naar. Via de vraag wie de boodschappen doet, wie de medicijnen regelt of met wie iemand overlegt over zijn klachten, probeert de huisarts hier achter te komen.

Verschillende klachten

Als iemand bij de huisarts komt met klachten, dan is niet altijd gelijk duidelijk wat er aan de hand is. Samen met de patiënt probeert de huisarts uit te zoeken waar het aan kan liggen. Dat gebeurt aan de hand van het 4-domeinen-model. Die 4 domeinen zijn het lichaam, de geest, maatschappelijke problemen en sociale problemen.

Niet alles oplossen

Tijdens het gesprek blijkt vaak dat er meerdere klachten zijn. De huisarts kan niet alle problemen oplossen. Daarvoor schakelt de huisarts vaak andere mensen in. Zoals bij lichamelijke klachten een praktijkondersteuner, een psycholoog als het gaat om geestelijke klachten, een geestelijke als het gaat om zingeving of juist een wijkteam als het gaat om sociale problemen.

Ziek van eenzaamheid

Maar men kan ook letterlijk ziek worden van eenzaamheid. Andersom komt eenzaamheid vaker voor bij mensen met gezondheidsproblemen of mensen met een beperking. Ook mensen die alleen wonen, door het overlijden van een partner of een scheiding, hebben kans op eenzaam te worden.

Benoemen is het begin

In sommige gevallen is het contact met de huisarts het enige contact dat die persoon heeft. Dan is het goed om samen te werken met hulpverleners. Een gezondheidscentrum is daar een goed voorbeeld van. Dit systeem blijkt goed te werken. De huisarts hoeft zich niet in het welzijnsprobleem te verdiepen, maar zorgt voor een ‘warme overdracht’

Eén tegen eenzaamheid

Woensdag 16 oktober 2019 organiseert MAX een speciale thema-uitzending over eenzaamheid, Eén tegen eenzaamheid. De presentatie is in handen van Sybrand Niessen en Martine van Os. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder laat op die avond zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Gedragsbioloog Patrick van Veen kijkt juist naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat en gevolgen heeft. Ook is er muziek van onder anderen Trijntje Oosterhuis en The 100 Voices of Gospel. Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 8 oktober 2019.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie