Registeren Inloggen

Valse telefoontjes en sms’jes van KPN en Odido: pas op voor oplichting

Krijgt u een sms of telefoontje van KPN of Odido? Wees dan alert. Er zijn oplichters actief die uit zijn op uw gegevens om toegang te kunnen krijgen tot uw simkaart. Hoe gaat deze truc in zijn werk en wat kunt u doen?

Sms of telefoontje van KPN of Odido

De Fraudehelpdesk heeft diverse meldingen ontvangen over valse sms’jes en telefoontjes van providers. In dit geval gaat het om KPN en Odido. In de berichten en telefoontjes wordt door een ‘medewerker’ aangegeven dat de simkaart verloopt en deze opnieuw geverifieerd of gevalideerd moet worden zodat u er gebruik van kunt blijven maken. Een andere smoes die wordt gebruikt is dat de kaart -zogenaamd vanwege nieuwe wetgeving – snel moet worden omgezet naar een eSIM.

Gegevens nodig

Om de simkaart te kunnen behouden moet u in de sms op een link klikken en allerlei gegevens invullen. Denk aan uw emailadres, telefoonnummer en soms zelfs uw BSN-nummer. In andere gevallen wordt u gevraagd uw emailadres door te geven, waarop u een email ontvangt met daarin het verzoek uw wachtwoord te wijzigen.

Simkaart overgenomen door oplichters

Wanneer u deze stappen doorloopt, krijgt de oplichter toegang tot uw simkaart. U kunt er zelf dan geen gebruik meer van maken. Vervolgens stuurt de oplichter dezelfde berichten zoveel mogelijk door naar anderen, door gebruik te maken van uw telefoonnummer.

Wat te doen?

Krijgt u ook zo’n (soortgelijk) bericht of telefoontje? Klik niet op links, hang op en verwijder het bericht. Providers sturen geen sms-berichten over een vervallen simkaart. Ook zal uw provider nooit bellen over validatie van een simkaart of een overstap naar een eSIM. De Fraudehelpdesk vraagt mensen die hiermee te maken hebben (gehad) melding bij hen te maken. Heeft u al gegevens doorgegeven? Dan kunt u persoonlijk advies krijgen van de Fraudehelpdesk. Als u de controle over uw simkaart kwijt bent, kunt u echter het beste zo snel mogelijk contact opnemen met uw provider.

Meer informatie en tips over phishing

Veel Nederlanders zijn bang om slachtoffer te worden van phishing, zo blijkt uit recent onderzoek van Proud Experts. En dat is ook niet gek, want door de komst van kunstmatige intelligentie (AI) kan het steeds lastiger worden om phishing (direct) te herkennen. Wilt u meer weten over (diverse vormen van) phishing en waar u op moet letten? In onderstaand artikel leggen we uit hoe u deze vorm van oplichting kunt herkennen en hoe u voorkomt dat u hier slachtoffer van wordt.

Phishing herkennen doet u zo

(Bron: Seniorweb, Fraudehelpdesk, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie