Registeren Inloggen

Kamermeerderheid voor vuurwerkverbod: dit staat er op het spel in het Kamerdebat vandaag

De stemming lijkt omgeslagen te zijn. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is voor een algeheel vuurwerkverbod. Met de steun van NSC zijn nu 94 Kamerleden voor het voorstel, dat ook in de Eerste Kamer voldoende steun lijkt te hebben. Wat staat er op het spel in het Kamerdebat op donderdag 3 april 2025?

Welke soorten vuurwerk zullen onder het vuurwerkverbod vallen?

Keihard knalvuurwerk categorie F3 is al verboden sinds 2020. Het verbod zal nu ook siervuurwerk (F2) omvatten, zoals cakes, fonteinen en compoundboxen. Alleen F1-vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, blijft toegestaan.

Waarom is vuurwerkverbod weer op de politieke agenda terechtgekomen?

Na de afgelopen jaarwisseling is de steun voor een verbod toegenomen. Het ging er dan ook heftig aan toe. Er waren meer dan 8.000 incidenten, waarbij politie en hulpverleners werden belaagd. Politie, artsen en veiligheidsorganisaties pleiten al langer voor een verbod om de risico’s te verminderen. Steeds meer partijen beginnen zich achter een vuurwerkverbod te scharen. Maar met de steun van NSC, dat aanvankelijk tegen was, is er een meerderheid van 94 Kamerleden. Die regeringspartij veranderde van standpunt juist vanwege de veiligheid van hulpverleners.

Wat zijn de politieke standpunten?

Voor het verbod zijn: GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD (onder bepaalde voorwaarden), NSC, CDA, D66, ChristenUnie, Volt en SGP. Tegen het verbod zijn: PVV, BBB, SP en enkele kleinere partijen. Alleen Denk (3 zetels) moet nog een definitief standpunt innemen.

Reacties politie, VeiligheidNL en artsen

De positieve reacties over het vuurwerkverbod komen van de politie, VeiligheidNL en medici, voornamelijk oogartsen:

Tolga Koklu, landelijk portefeuillehouder vuurwerk bij de politie, noemt voor de NOS-microfoon het verbod “eindelijk rugdekking” voor agenten. “Als het niet verkocht mag worden, is er een heldere handhavingssituatie.”

Kenniscentrum VeiligheidNL stelt dat een vuurwerkverbod de effectiefste manier is om letsel te voorkomen. Tijdens de coronajaren, toen een afsteekverbod gold, daalde het aantal incidenten fors.

Oogarts Tjeerd de Faber uit Rotterdam pleit al sinds 2009 voor een verbod. Bij de NOS noemt hij dit “een overwinning van de rede.” Hij verwijst daarbij naar de zware oogletsels die elk jaar worden veroorzaakt en waarvan hij er naar eigen zeggen al te veel van heeft gezien in het ziekenhuis.

Reactie vuurwerkbranche en compensatie

Niet iedereen is blij met een vuurwerkverbod. De vuurwerkbranche vreest enorme financiële schade. Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) raamt de totale schade op 895 miljoen euro. Als het verbod dit jaar al zou ingaan, zou dat een extra 250 miljoen euro kosten door onverkoopbare voorraden. Die moeten allemaal vernietigd worden.

PVV-staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu zegt zeker anderhalf jaar nodig te hebben voor de voorbereiding. Hij denkt daarbij aan een compensatie tussen de 100 en 150 miljoen euro. Hij geeft een waarschuwing af dat het juridisch lastig zal zijn om dit er niet te laten uitzien als een verkapte staatssteun.

Stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) noemt het verbod bij het ANP “een cadeau voor illegale handelaren.” Volgens woordvoerder Jeffrey Peters zullen jongeren hierdoor vaker de illegale markt opzoeken met alle gevolgen van dien. VeiligheidNL en de politie pleiten daarom voor betere afstemming met buurlanden, om zo te voorkomen dat vuurwerk alsnog via Duitsland of België on land binnenkomt.

Hoe nu verder?

Het Kamerdebat, dat op donderdag 3 april plaatsvindt, zal moeten uitwijzen of er nog wijzigingen in het wetsvoorstel komen. Ook zal duidelijk worden of het verbod al per 2025 of pas per 2026 ingaat. De VVD eist in elk geval een duidelijk handhavingsplan en daarnaast een stevige aanpak van de illegale handel.

(Bron: Tweede Kamer, ANP, NOS, archief. Foto: ANP)

Dit soort vuurwerk mag u wel en niet afsteken

Geef een reactie

Reactie

    Compensatie aan mede veroorzakers van jaaaaarenlange miljoenenschade is onvoorstelbaar belachelijk. Schade aan maatschappelijk eigendom, per jaar 1 miljoen, heeft al die jaren de belastingbetaler moeten betalen.
    En dus: De belastingbetaler zou door de vuurwerkbranche gecompenseerd moeten worden! DOKKEN VUURWERKBRANCHE!
    Daar hoor je de politiek niet over in debat van 3 april 2025!