Registeren Inloggen

Kapotte elektronica of witgoed, maar geen garantie (meer)? Zoek reparateur in speciaal register

Veel spullen gaan na een tijdje kapot, elektronica en witgoed ook. Als er geen garantie (meer) is, dan ligt reparatie voor de hand. Maar waar vindt u een betrouwbare reparateur? Dat kunt u opzoeken in het Nationaal Reparateursregister.

Hoeveel gooien we weg op jaarbasis?

Jaarlijks gooien we in Nederland 378 miljoen kilo elektronisch afval weg. Dat staat gelijk aan 21 kilo per persoon. Dit leidt tot een enorme verspilling van grondstoffen en energie. Door de Europese Unie is the right to repair ofwel ‘het recht op repareren’ vastgelegd in wetgeving die de circulaire economie moet bevorderen. Het Nationaal Reparateursregister gaat daarbij helpen, is de bedoeling.

Waarom is repareren een goed idee?

  • Het is goedkoper dan nieuw kopen: een reparatie bespaart vaak geld.
  • Beter voor het milieu: minder grondstoffenverbruik en minder afval.
  • Duurzamer: het verlengt de levensduur van uw apparatuur. Apparaten kunnen zo vaak nog jaren mee.

Wat is het Nationaal Reparateursregister?

Stuk? Weggooien of nieuw kopen? Vaak kan een smartphone, een wasmachine of vriezer nog wel gerepareerd worden. Het probleem is vaak alleen waar de consument daarvoor terecht kan. Dat zoekprobleem is nu opgelost. Het Nationaal Reparateursregister is een online platform waar consumenten erkende reparateurs kunnen vinden voor consumentenelektronica en witgoed.

Dit initiatief, gelanceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en brancheorganisatie Techniek Nederland, helpt consumenten bij het laten repareren van defecte apparaten in plaats van alles maar meteen weg te gooien of nieuw aan te schaffen. Er zijn al 315 gecertificeerde bedrijven aangesloten bij dit register. In landen zoals Frankrijk en Oostenrijk bestaan er al bonussen voor reparaties van respectievelijk schoenen en elektronica.

Stappenplan bij een defect product

Voordat u in actie komt bij een defect product, moet u wel eerst nog even een paar stappen doorlopen. Het maakt uit of u nog een garantie heeft of dat die al verlopen is.

Controleer eerst of er garantie is

De wettelijke of fabrieksgarantie kan langer gelden dan gedacht. Het kapotte apparaat kunt u dan naar de (web)winkel terugbrengen of -sturen. Check uw rechten via ConsuWijzer. De verkoper is verplicht om binnen de garantietermijn een gratis reparatie te verzorgen.

Geen garantie (meer)? Overweeg reparatie

Zoek een erkende reparateur via het Nationaal Reparateursregister. Kies een bedrijf dat voldoet aan de kwaliteitsnormen van de overheid, fabrikanten en de branche. Bij kleine, eenvoudige reparaties kunt u een zogenaamd Repair Café in uw buurt bezoeken, waar vrijwilligers u kunnen helpen.

Welke producten vallen onder het register?

Tot slot, voor welke producten kunt u erkende reparateurs gaan zoeken in het register? Niet voor alles, maar wel voor een heleboel:

  • Groot witgoed (wasmachines, drogers, koelkasten, vriezers)
  • Klein huishoudelijk witgoed (koffiemachines, stofzuigers, mixers)
  • Beeld en geluid (tv’s, radio’s)
  • Telefoons (smartphones, vaste telefoons)
  • ICT-apparatuur (laptops, tablets, computers)

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar dit fragment van het radioprogramma Villa VDB van Omroep MAX (26 maart 2025). Daar gaat Martin Hof van Techniek Nederland dieper in op dit thema.

(Bron: Telegraaf, Volkskrant, Nationaal Reparateursregister, Techniek Nederland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Villa VDB, archief. Foto: ANP)

Zou bonus voor reparatie kapotte elektronica ook in Nederland kunnen werken?

 

Geef een reactie