5 manieren om te profiteren van uw spaargeld
Door de extreem lage spaarrente levert het opzij zetten van geld op een bankrekening amper nog iets op. Aan de hand van deze handige tips zorgt u ervoor dat uw spaargeld toch nog iets oplevert.
Rente van 0,03 procent
Wie de spaarrentevergelijker van De Consumentenbond erbij pakt, ziet dat vrijwel alle grote Nederlandse banken een bijzonder lage rente bieden. Welk type spaarrekening u ook heeft, de percentages schommelen zo rond de 0.03 procent (ABN AMBRO, ING, Rabobank in sommige gevallen). Bepaalde banken, zoals SNS (0,12 over de Maxisparen-rekening) of KNAB (0,25 voor Kwartaal Sparen-rekening), bieden wat meer. Hoewel de rentepercentages enigzins dus verschillen, is sparen nergens écht voordelig. Sterker nog: we moeten in sommige gevallen bijna gaan betalen voor het sparen.
1) Verduurzaam uw woning
Wie toch wil profiteren van eventueel spaargeld, kan dit bijvoorbeeld investeren in de woning. Met name de verduurzaming van een woning kan veel voordelen hebben. Het laten plaatsen van zonnepanelen kost bijvoorbeeld zo’n 5.000 euro, maar daardoor kunt u jaarlijks tot wel 600 euro aan energiekosten besparen. Na een jaar of 8 heeft u die 5.000 euro terugverdient. Gemiddeld gaan zonnepanelen een jaar of 30 mee, waardoor het rendement veel groter is dan de investering.
2) Los schulden af
Het aflossen van schulden is ook iets dat u kunt doen nu de spaarrente zo laag is. U kunt het bijvoorbeeld steken in het aflossen van de hypotheek als u die heeft. Let wel op, want mensen met een spaarhypotheek doen hier niet altijd goed aan. Als u een andere hypotheekvorm heeft, kunt u het best contact opnemen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij kan berekenen hoeveel het u per maand scheelt als u een deel van de hypotheek aflost. Ook kan deze persoon u wijzen op eventuele haken en ogen die er – soms- zitten aan het aflossen.
3) Laat het voor wat het is
U kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om uw spaargeld veilig op uw rekening te laten staan. U kunt het dan opnemen wanneer dit nodig is. Dit scheelt u veel zorgen in tijden van onverwachte financiële tegenslag. Het Nibud heeft een rekenmodel gemaakt waarin u heel gemakkelijk kunt uitrekenen hoeveel geld u het best achter de hand kunt houden. Voor de zekerheid kunt u hier nog een aantal procent bij optellen, zodat u zeker weet dat u genoeg heeft.
4) Zet het opzij voor later
Spaargeld is ook erg handig als buffer voor na de pensionering. Het rommelt al jaren binnen de pensioenwereld, ook al lijkt er nu een nieuw pensioenakkoord te komen. Dit akkoord kan naar alle waarschijnlijkheid niet voorkomen dat er weer kortingen aankomen. De huidige gepensioneerden met een pensioenbuffer kunnen -mocht dit nodig zijn- hier uit putten. Ze worden dan minder hard getroffen door de korting dan mensen die zo’n buffer niet hebben. U kunt zo’n aparte pensioenbuffer aanleggen in één van de spaarpotten van uw spaarrekening. Bij de meeste banken is het mogelijk om binnen 1 spaarrekening geld opzij te zetten voor meerdere spaardoelen.
5) Investeer het in projecten of vastgoed
Als u alleenstaand bent hoeft u over de eerste 30.360 euro spaargeld geen belasting te betalen. Voor mensen met een partner is dit 60.720 euro. Als u boven deze grens uitkomt is het verstandig om te berekenen hoeveel belasting u hierover moet gaan betalen. U kunt uzelf afvragen of u dit laat gebeuren, of dat u het overtollige spaargeld toch liever in iets anders wilt steken. Eerder in dit artikel vertellen wij u al dat u het kunt uitgeven aan het verduurzamen van uw huis, maar u kunt het ook steken in een (lokaal) project dat u een warm hart toedraagt. Als het mogelijk is kunt u onderhandelen over een tegenprestatie. Bijvoorbeeld dat u een percentage van de winst krijgt als het een commerciële organisatie is.
Ook kunt u investeren in vastgoed, mits uw spaarpot dit toelaat. Vastgoed is -zeker door de huidige woningnood- zeer winstgevend en u kunt er in sommige gevallen dus veel aan verdienen. Nadeel van deze optie is wel dat het kopen van vastgoed veel regel- en papierwerk met zich meebrengt en dat u er voor meerdere jaren aan vast zit.
Bron: MAX Vandaag