Registeren Inloggen

WOZ-beschikking en de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen komen er weer aan: zo werkt het

Het is de schrik van menige burger. In de eerste weken van het jaar vallen de WOZ-beschikking en de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen weer op uw deurmat of in uw digitale brievenbus. Hoe zit het systeem ook weer in elkaar?

Waaruit bestaan de gemeentebelastingen?

Er vallen diverse soorten gemeentebelastingen en heffingen te onderscheiden. Enkele hiervan zitten samen in de gecombineerde aanslag, die u uiterlijk na 8 weken in het nieuwe jaar ontvangt van uw gemeente.

Belastingen

  • Onroerendezaakbelasting (OZB): gebaseerd op de WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden. Woningeigenaren betalen OZB, huurders niet. Deze belasting is onderdeel van de gecombineerde aanslag.

Deze categorie wordt alleen maar vermeld voor de volledigheid: toeristenbelasting, parkeerbelasting en hondenbelasting. Deze vormen van belasting zijn géén onderdeel van de gecombineerde aanslag. U betaalt deze uitsluitend als u een toerist bent, uw auto parkeert of een hond bezit.

Heffingen

  • Afvalstoffenheffing: voor ophalen en verwerken van afval. Deze heffing is onderdeel van de gecombineerde aanslag.
  • Rioolheffing: voor onderhoud en beheer van riolering, afhankelijk van gebruik en eigendom. Deze heffing is eveneens onderdeel van de gecombineerde aanslag.

Deze categorie wordt alleen maar vermeld voor de volledigheid: leges. Voor diensten zoals paspoorten en bouwvergunningen. Deze betaalt u niet in de gecombineerde aanslag, maar uitsluitend als u van deze gemeentelijke diensten gebruik maakt, als u bijvoorbeeld een paspoort nodig heeft of een bouwvergunning aanvraagt.

De opbrengsten van belastingen worden door gemeenten vrij besteed aan publieke voorzieningen, zoals (sport)parken en zwembaden. Heffingen dekken uitsluitend de kosten van specifieke diensten; er wordt nooit winst op gemaakt.

WOZ-waarde als belangrijkste basis van de gemeentelijke belastingen

Meestal zo rond 25 februari valt de jaarlijkse aanslag van de gemeentelijke belastingen op uw (digitale) deurmat. Die komt samen met de WOZ-beschikking in 1 envelop. Dat is geen toeval. Want de WOZ is de belangrijkste basis van de gemeentebelastingen.

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) bepaalt de waarde van onroerend goed. Deze waarde is gebaseerd op taxaties en marktontwikkelingen. De waardepeildatum is 1 januari van het jaar ervoor.

WOZ inzien en bezwaar maken

Als er iets is wat opschudding kan veroorzaken onder burgers, dan is het wel deze jaarlijkse brief van de gemeente. Meldpunt krijgt elk jaar talloze vragen van lezers en kijkers, maar voornamelijk over:

Wat is het verschil met waterschapsbelasting?

Andere vragen gaan over het verschil tussen gemeentebelastingen en waterschapsbelasting. Waterschappen heffen belastingen om waterbeheer te financieren. Dit zijn de voornaamste 2:

  1. Watersysteemheffing: voor dijken, waterbeheer en waterkwaliteit.
  2. Zuiveringsheffing: voor zuiveren van afvalwater, vaak via gemeentelijke riolering.

De belastingtarieven verschillen per waterschap en zijn kostendekkend. Ook hier wordt geen winst gemaakt. Aanslagen worden in januari (gebruikers) en april (eigenaren) verstuurd.

Overige waterschapsheffingen

Behalve bovengenoemde heffingen, zijn er nog enkele:

  • Verontreinigingsheffing: voor directe lozingen op oppervlaktewater.
  • Wegenheffing: voor wegenbeheer (indien van toepassing).
  • Precariobelasting: voor objecten op waterschapsgrond.

Gemeentelijke en waterschapsbelastingen zijn grotendeels gebaseerd op de WOZ-waarde en deels op gebruik.

(Bron: Rijksoverheid, Waarderingskamer, Unie van Waterschappen, archief. Foto: ANP)

Moet ik bezwaar maken tegen mijn WOZ-waarde? En hoe pak ik dat aan?

 

Geef een reactie