Tikkie versturen of betalen? Denk aan de Tikkie-etiquette
Een online betaalverzoek versturen of krijgen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog: er is nog nooit zoveel gebruik gemaakt van Tikkies als in 2024. Maar er zitten wel wat (ongeschreven) regels verbonden aan het sturen en betalen van een Tikkie.
Tikkie-etiquette
Misschien weet u het allang, maar voor degenen die niet weten wat een Tikkie is, leggen we het nog even kort uit. Tikkie is een app om betaalverzoeken mee te sturen, maar staat inmiddels ook in de Dikke van Dale als verzamelnaam voor alle digitale betaalverzoeken. Wanneer u iets voor iemand voorschiet, of andersom, komt dit goed van pas. Maar u wilt natuurlijk niet opdringerig of gierig overkomen. Dat kunt u voorkomen door een aantal (ongeschreven) Tikkie-regels in gedachten te houden.
Weet u of de ander ervan?
De eerste en meteen 1 van de belangrijkste regels: stuur de Tikkie alleen wanneer is afgesproken dat u deze zou versturen. Het kan voor de ander namelijk een onaangename verrassing zijn wanneer deze ineens een betaalverzoek krijgt voor het etentje waarop u leek te trakteren. Uit het niets een Tikkie sturen is dus niet de bedoeling.
Vanaf welk bedrag?
Vanaf welk bedrag stuurt u een Tikkie? Op die vraag is niet een simpel antwoord te geven. Dit verschilt namelijk per persoon. Zo sturen sommigen pas een betaalverzoek wanneer het om 5 euro of meer gaat en anderen al vanaf 1 of 2 euro. U kunt niet in iemands portemonnee kijken, dus oordeel hier ook niet te snel over.
Bij ABN AMRO stuurde in 2024 4,5 procent van de gebruikers een Tikkie voor 2 euro of minder, bij ING is dat 3,75 procent en bij Rabobank 3 procent. Universitair hoofddocent Niels van de Ven van de Tilburg Universiteit vertelt aan de NOS dat waarschijnlijk vooral jongeren dit doen. Zij hebben over het algemeen immers minder te besteden. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een groter bedrag dat is opgesplitst. Want heeft u bijvoorbeeld een bedrag voorgeschoten voor een grote groep, dan is het heel normaal om iedereen een ‘kleine’ Tikkie te sturen.
Geen gekregen spullen verrekenen
Bij een etentje een goede fles wijn, die u cadeau gekregen heeft, opentrekken en hier vervolgens een betaalverzoek voor sturen, dat is niet heel netjes. Over het algemeen wordt dit dan ook niet gewaardeerd en kunt u dit dus beter niet doen. Heeft u daarentegen een mooie fles gekocht voor de gelegenheid, dan is het een ander verhaal. Maar vergeet niet: alleen als is afgesproken dat de kosten voor het diner en de drank worden gedeeld.
Niet meteen sturen
Loopt u net de deur uit, krijgt u meteen een berichtje met het verzoek om te betalen. Dat kan een beetje gierig overkomen, nietwaar? Onthoud zelf dus ook dat u beter een paar uur of 1 à 2 dagen later een Tikkie kunt sturen, dan meteen na het etentje of die ene koffie. Stuur ‘m echter ook niet veel later, want dan houden mensen er wellicht geen rekening meer mee en kan het onhandig uitkomen. Heeft u echter (in overleg) een gezamenlijk cadeau gekocht, dan is het helemaal niet gek om meteen na aankoop een betaalverzoek te sturen. Bekijk dus ook vooral per situatie wat het geschikte moment is om een Tikkie te sturen.
Eerlijk verdelen
Ook goed om rekening mee te houden is het verdelen van het bedrag. Wanneer u wijn heeft gedronken en de ander water, of de ene biefstuk eet en de ander een salade, is het niet zo vanzelfsprekend dat de rekening 50/50 wordt betaald. Hetzelfde geldt voor een groep. Misschien nemen sommigen meerdere gangen en anderen slechts een hoofdgerecht. Of iemand vertrekt eerder, terwijl de rest nog urenlang blijft. Bespreek dus van tevoren hoe de rekening wordt verdeeld voordat u een betaalverzoek stuurt.
Tikkie gestuurd? Geef mensen de tijd om te betalen
Krijgt u een Tikkie? Betaal dan meteen of zo snel mogelijk. Dat is wel zo netjes en zo kunt u het ook niet vergeten. Heeft u een Tikkie gestuurd? Zet de ontvanger(s) dan niet onder druk om meteen te betalen. Geef hen even de tijd, denk aan 1 à 2 dagen. Krijgt u nul op rekest, dan kunt u hen op een vriendelijke wijze herinneren aan het betaalverzoek. Misschien zijn ze het vergeten of komt het even niet goed uit.
Tikkie betaald? Stuur geen bericht
Krijgt u een Tikkie via een groepsapp? Stuur dan geen bericht wanneer u heeft betaald. Als iedereen dit doet, krijgt de gehele groep iedere keer meldingen en dat kan wat veel van het goede zijn. Bovendien houdt de ontvanger dit heus in de gaten en ziet deze vanzelf wie er betaald heeft.
Geld gevonden? Denk eerst hieraan voordat u het in eigen zak stopt
(Bron: MAX Vandaag, NU.nl, NOS, RTL Nieuws, Metro. Foto: Shutterstock)