Registeren Inloggen

Hier in huis kunt u uw geld beter niet verstoppen

Contant geld in huis hebben is altijd handig. Inmiddels wordt het ook geadviseerd voor in noodgevallen. Maar waar kunt u dit geld het beste bewaren? Want niet alle verstopplekken zijn even handig. We hebben tips.

Contant geld in huis voor noodgevallen

De Nederlandsche Bank (DNB) en het Nibud adviseren om altijd contant geld in huis te hebben voor noodgevallen. Maar sommige plekken zijn niet zo slim om het geld te bewaren. Inbrekers kunnen het dan bijvoorbeeld snel vinden wanneer ze uw huis binnendringen en op zoek gaan naar kostbaarheden. Let wel, als inbrekers de tijd hebben zullen ze vrijwel alles overhoop halen en vinden wat ze willen, maar u wilt het ze uiteraard niet te makkelijk maken.

Bewaar uw geld niet hier in huis

Dat doet u wel wanneer u uw contant geld neerlegt op bepaalde plekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het nachtkastje
  • Onder een bloempot
  • In de keukenlade
  • Onder het matras
  • Achter een schilderij
  • In de ondergoed- of sokkenlade

Dit zijn allemaal veelgebruikte plekken om kostbare dingen te bewaren of te verstoppen en kunt u dus maar beter overslaan.

Hoe zit het met een kluis?

Is het dan wel slim om uw waardevolle spullen in een kluis te bewaren? Kort gezegd: nee, tenzij de kluis in een muur vastzit. Anders kan de kluis immers worden meegenomen en kunnen inbrekers de kluis (met enige moeite) openbreken.

Wat zijn wel handige verstopplekken?

Omdat ook inbrekers deze informatie kunnen vinden, zullen we geen specifieke plekken opnoemen waar u uw geld het beste kunt verstoppen. Wel kunt u de volgende tips meenemen in uw zoektocht naar een goede verstopplek.

  • Donkere plekken
  • Plekken waar u (en anderen) niet goed bij komt
  • Achter plinten of onder de trap
  • In een onopvallend apparaat
  • Een plek waar alleen u het bestaan van weet, zoals verborgen kieren of luikjes

Bewaar niet te veel geld in huis

Zelfs als u een geweldige verstopplek heeft, kunt u beter niet te veel contant geld in huis hebben. Wederom vanwege inbrekers, maar ook omwille van bijvoorbeeld een brand. Bovendien zijn er regels rondom het bewaren van contant geld. Zo mag u volgens de website van de Rijksoverheid in 2025 als alleenstaande maximaal 661 euro belastingvrij in huis hebben, inclusief cadeaubonnen. Heeft u een fiscale partner? Dan mag u 1322 euro bewaren zonder dit op te geven bij uw belastingaangifte. Wilt u weten hoeveel contant geld u maximaal kunt opnemen per bank? Dat leggen we u uit in onderstaand artikel.

Hoeveel contant geld kunt u maximaal opnemen per bank?

Bron: Rijksoverheid, NU.nl, HetGeldCollege, Homify, Hart van Nederland, Archief. Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Reacties (4)

    Bij het contant geld in huis hebben wordt door de hogere instanties al bepaald , hoeveel je mag hebben en waar je het beste kan op bergen, veel mensen kunnen dat zelf wel bepalen .
    Het gevoel bekruipt me dat je steeds meer in een dictatuur leeft, en daar worden vele niet blij van .
    Controle, controle, controle…….

    het openlijk adviseren dit te doen lokt overvallen uit en wie is de sjaak de ouderen bang makerij

    Domme adviezen en betutteling. Ik bepaal zelf hoe veel geld ik in huis heb en waar ik het neerleg.
    We spreken hier toch met volwassen mensen mag ik hopen.

    Sorry hoor de overheid zal wel zoals ze het noemen alle goede bedoelingen hebben om te bepalen hoeveel geld je in huis mag hebben, maar durf te wedden dat de meeste nsbers zich hier niet aan zult houden. Dus ga me AUB niet vertellen wat ik wel of niet in huis mag hebben. Tuurlijk hier in Ned. willen ze je maar al te graag klein houden maar ze kunnen niet een land fatsoenlijk besturen.