Henny Admiraal over 10.000 aan misgelopen pensioen: ‘Vind ik een schande, dat het allemaal maar elk jaar steeds minder werd.’
Bij de privatisering van de PTT in 1989 is het pensioen van de werknemers dat bij ABP zat ondergebracht in een eigen pensioenfonds. MAX ombudsman Rogier de Haan merkt dat daar iets vreemds mee is gebeurd: duizenden vrouwelijke oud-PTT’ers lopen een deel van hun pensioen mis.
Dit is er gebeurd met de pensioenen na de privatisering van de PTT
In totaal gaat het om zo’n 15 duizend vrouwelijke werknemers die dit treft. Zij zijn slachtoffer geworden van een regeling die hun na de privatisering van de PTT is ingezet rondom hun pensioen, dat van ABP verhuisde naar het PTT Pensioenfonds.
Het nieuwe PTT Pensioenfonds had dus onderscheid gemaakt tussen een vast pensioen en een door henzelf bedachte zogenoemde ‘garantieregeling’, die jaarlijks minder werd. Dit betrof alleen de vrouwelijke werknemers omdat de PTT destijds de pensioenen tussen mannen en vrouwen gelijk wilde trekken. Bij de oude ABP-pensioenregeling hadden de vrouwelijke werknemers namelijk nog een financiële voorsprong. In die tijd hadden getrouwde vrouwen nog geen eigen AOW-recht; alles ging naar hun man. Ter compensatie was in de ABP-wet vastgelegd dat ze een hoger ABP-pensioen opbouwden. ABP heeft dat voordeel tot op de dag van vandaag intact gelaten, maar het PTT-fonds heeft er dus destijds een streep door gezet. Daar draait de hele zaak nu om.
Zo werden de pensioenen een derde minder
Het PTT Pensioenfonds kreeg dus het volle bedrag van ABP uitgekeerd, maar keerde zelf jaren later maar zo’n 1/3 (een derde) daarvan uit aan de werknemers. Bij elkaar gaat het in de afgelopen jaren totaal om ruim 200 miljoen euro. Het PTT-pensioenfonds verdedigt zich door te zeggen dat deze regeling in overleg met de vakbonden is gedaan. De Haan heeft hier echter niets van teruggevonden.
Op dit moment is hij in gesprek met het PTT-pensioenfonds om tot een regeling te komen. Mogelijk wordt het een rechtszaak. Lees het uitgebreide verhaal hier. Daar staat ook een belangrijke link (een formulier) waar mensen, die vóór 1986 bij de toenmalige PTT hebben gewerkt, zich kunnen melden. In datzelfde artikel staat ook een uitgebreide reactie van de pensioenfondsen.
Dit onderwerp is besproken in de uitzending van Meldpunt op 13 december 2024. De hele uitzending kunt u hier terugkijken.
(Foto: MAX)