De taken bij de voorbereidingen voor kerstmis eerlijk verdelen? Maak een rooster
Kerstmis is niet alleen een leuk feest, maar kost ook veel voorbereidingstijd. Laat niet alle taken op 1 stel schouders rusten, maar maak een rooster met een eerlijke taakverdeling voor dit familiefeest.
Wie mag dit festijn gaan organiseren met alles erop en eraan?
Het kerstmaal is zo’n heerlijk familiemoment. Iedereen komt weer bij elkaar met Kerstmis. De kinderen die uit huis zijn, komen eten. Wie weet heeft u wel kleinkinderen. En vaak schuiven ook de andere grootouders en enkele ooms en tantes aan. Maar wie gaat die feestmaaltijd met alles wat erbij kijken komt regelen? Nog steeds rekent iedereen gemakshalve vaak op de ‘moeder des huizes’. Eerlijk is anders, want dit hemelse feest voorbereiden is een helse taak. Daar bent u veel tijd aan kwijt.
Maak eerst eens een lijst wat er moet gebeuren rond kerstmis
Het wemelt van de blogs die aanraden om eerst maar eens te beginnen met een lijst te maken van wat er allemaal rond de kerst moet gebeuren. Dat gaat van op tijd de kerstboom in huis halen, kerstkaarten schrijven, cadeaulijsten maken, tot aan het bedenken van het kerstmenu en de bijbehorende boodschappenlijst op te stellen.
U kunt met uw huisgenoten alvast een eerste taakverdeling maken: wie doet (ruim op tijd) de boodschappen, wie doet de aankleding van het feest? Bij gezinnen waar kinderen en kleinkinderen uit het buitenland overkomen, die ook nog eens blijven logeren, moet er over meer dan alleen maar eerste kerstdag worden nagedacht. Er is ook nog tweede kerstdag etc… Werk genoeg voor die paar dagen.
Stel een rooster op voor de kerstdagen
Wie echt een groot kerstdiner met diverse gangen plus drankjes wil serveren, kan beter vooraf wat hulp inschakelen. Misschien is er wel iemand die het toetje wil meebrengen of juist het voorgerecht? Andere gasten zouden misschien een deel van de boodschappen kunnen meenemen?
Om de taken overzichtelijk te houden is een takenlijst maken heel handig. Denk nu vooral niet dat we van de voorbereidingen op uw gezamenlijke kerstfeest een militaire operatie willen maken. Integendeel, maar vele handen maken licht werk. Dat geldt ook voor de afwas en het opruimen na afloop. Zeker als u geen vaatwasser in huis hebt, dan is een beetje hulp heel erg welkom.
Voorbeeld van zo’n rooster voor kerstmis
Om het een beetje inzichtelijk te maken hebben we hier een voorbeeld van zo’n takenlijst van de denkbeeldige familie Jansen. Vaak arriveren de gasten die van ver komen al 2 dagen voor de kerst. Vandaar dat we ook 23 en 24 december in de lijst hebben opgenomen. Wie regelt wat? De personen die in de lijst staan, dragen de verantwoordelijkheid voor hun taak. Uiteraard moet er wel vooraf gecommuniceerd worden hoe de taakverdeling er precies uitziet. Zo krijgt u medewerking.
Hier is een voorbeeld van zo’n schema overzichtelijk weergegeven. Deze takenlijst kan nog verder opgesplitst worden per gang van het diner.
23 december
- Lunch: vader Henk Jansen
- Diner (inclusief toetje): moeder Annet Jansen en zoon Kees
24 december
- Ontbijt: zoon Piet
- Lunch: zoon Jacob
- Diner (inclusief toetje): dochter Annemieke
- Afwas: kleinkinderen
25 december
- Ontbijt/kerstbrunch: kleindochter Sarah
- Diner: vader Henk, moeder Annet Jansen, zoon Piet, dochter Annemieke
- Dessert (vooraf gemaakt en meegenomen): zoon Piet
- Afwas: kleinkinderen
26 december
- Ontbijt: dochter Yvonne
- Lunch: zoon Kees
- Diner: zoon Piet en dochter Annemieke
- Dessert (vooraf gemaakt en meegenomen): zoon Jacob
- Afwas: kleinkinderen
Het lijkt simpel en dat is het ook. Zo verloopt alles gegarandeerd soepeltjes, zonder enig gedoe. Iedereen krijgt zijn of haar werkmomentje, maar zeker ook genoeg tijd om volop te genieten. Wat tweede kerstdag betreft: vaak zijn er nog veel restjes over van de eerste dag, waar u nog veel mee kunt doen.
Wilt u zich nog verdiepen in welke etiquette er komt kijken bij het kerstdiner? Lees dan dit artikel.
(Bron: Panorama, Gewoon Opgeruimd, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock)