Accepteert uw verouderde pc of laptop geen nieuwe Windows-updates meer? Dit zijn de alternatieven
Wat als uw oude pc of laptop geen update naar Windows 11 of 12 aankan, maar u geen nieuwe computer wilt kopen? Overweeg dan het gebruik van open-source software zoals Linux. Henk Hovis van de gratis Computerhelpdesk Almere deelt enkele waardevolle tips.
Moet u uw oude pc of laptop weggooien als deze Windows 10 niet meer ondersteunt?
Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft met de ondersteuning van besturingssysteem Windows 10 op oude (of verouderde) pc’s. “Gebruikers krijgen nu de keus om voor Windows 11 te kiezen. Maar veel computers voldoen niet aan de strenge eisen van Microsoft,” stelt Henk Hovis, die samen met enthousiaste vrijwilligers al 10 jaar een gratis computerhelpdesk runt op verschillende locaties in Almere. “Veel mensen vragen zich af of ze hun computer dan moeten weggooien. Dat is absoluut niet nodig. Het idee dat er geen alternatieven bestaan, klopt gewoon niet.”
Er zijn namelijk alternatieven beschikbaar, waaronder gratis besturingssystemen die eenvoudig te vinden zijn op internet. Hovis noemt Linux als een uitstekend voorbeeld. Linux is onderdeel van de zogeheten open-source technologie.
Hoe zit het precies met Windows 10?
Dit zegt techgigant Microsoft er zelf over op zijn website: vanaf 14 oktober 2025 blijven pc’s met Windows 10 werken, maar Microsoft levert niet langer de volgende diensten:
- Technische ondersteuning
- Functie-updates
- Beveiligingsupdates of fixes
“Hoewel uw Windows 10-pc het nog steeds zal doen, loopt die wel meer risico op virussen en malware wanneer Windows 10 niet meer ondersteund wordt.” Het bedrijf raadt daarom aan om over te stappen op een versie van Windows, die nog wel wordt ondersteund. Of ze adviseren om een nieuwe PC aan te schaffen. En dat is waar Hovis zo fel bezwaar tegen maakt.
Wat is open source?
Open-source software is vrij beschikbare programmatuur waarvan de broncode openbaar is. Iedereen kan deze ‘open bron’ gebruiken, aanpassen en verbeteren.
Wat zijn Linux en Unix?
Linux is een open-source besturingssysteem dat geschikt is voor diverse toepassingen, van desktops tot laptops. Het wordt onderhouden door een wereldwijde gemeenschap en biedt een veilig en betrouwbaar alternatief voor commerciële systemen zoals Microsoft Windows. Een belangrijke voorwaarde binnen open-source is dat aanpassingen aan Linux met andere gebruikers worden gedeeld, zodat de voordelen voor iedereen beschikbaar blijven. Dit principe is bedacht door de Fin Linus Torvalds, de oorspronkelijke ontwikkelaar van Linux.
Unix, een ouder besturingssysteem waarop Linux is gebaseerd, wordt vooral gebruikt in bedrijfsomgevingen en op smartphones (zoals Apple’s iOS en Android-toestellen). “Organisaties als SUN en IBM ondersteunen de Linux-gemeenschap,” voegt Hovis toe.
Nieuw leven in oude pc of laptop met Linux
Henk Hovis en zijn team in Almere helpen vooral senioren met computervragen. Ze helpen om hun oude computers weer bruikbaar te maken met Linux. De aanpak is vergelijkbaar met die van Repair Cafés, waar oude apparaten worden gerepareerd in plaats van weggegooid. Hergebruik van hardware is bovendien milieuvriendelijk.
Tips
Hieronder volgen nog enkele tips als uw pc of laptop geen nieuwe Windows-updates meer accepteert:
- Overweeg een Linux-variant als alternatief voor Windows. Bezoek Distrowatch voor informatie over de verschillende gratis Linux-distributies. Hovis: “Bijna alle versies leveren een zogenaamd iso-bestand waarmee u de software op oudere computers live kunt draaien. Deze distributies bevatten vaak een compleet pakket met e-mailprogramma’s, tekstverwerkers en fotobewerkers.”
- LibreOffice wordt vaak meegeleverd als alternatief voor Microsoft Office. Zie LibreOffice voor meer informatie.
- Geschikte Linux-versies: Linux Mint en MX Linux werken uitstekend op oudere computers met minimaal 4 GB geheugen. “Zelfs 15 jaar oude systemen draaien hier goed op,” aldus Hovis.
- Als u er alleen niet uitkomt, vraag dan iemand die u vertrouwt om hulp, bijvoorbeeld zo’n computerhelpdesk. Want veiligheid staat voorop.
(Bron: Computerhelpdesk Almere, Distrowatch, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock)
Zou bonus voor reparatie kapotte elektronica ook in Nederland kunnen werken?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een alternatief is om een gebruikte computer (HP of Dell) aan te schaffen met windows 11 ( onder licentie). Een goedkope aanschaf en je kunt jaren vooruit.
Een oplossing voor het omgaan met de update voorstellen of instructies van Microsoft kan zijn:
Gewoon doorgaan met het systeem dat u in gebruik heeft.
Als uw systeem volgens u goed werkt is er geen noodzaak voor een upgrade.
Ook de reden dat er geen ondersteuning meer geboden wordt verandert hier niets aan.
De grootste bedreigingen zijn uw eigen wijze van omgaan met de computer en onvoorzichtig op bedreigende links klikken.
Tegen onvoorzichtig gedrag kan geen antivirus software u beschermen.
Nadeel van veel updates in laatste 2 jaar is de trend van steeds minder contrast en als gevolg het minder goed leesbaar zijn van de nieuwere webinterfaces.
Dus blijf gewoon werken met waar u blij mee bent, en negeer het napraten van de experts op dit gebied. Ook windows 7 werkt nog heel prima.
Bert
In slecht heel weinig gevallen
Je hebt gelijk!
De softwarebedrijven en computer leveranciers als Microsoft, Apple, Google, Samsung e.a. hebben een nieuw verdienmodel ontdekt, en dat is de updates en daaraan gekoppeld een beperkte tijd van de apparaten voorzien van die zogenaamde noodzakelijke updates. En dit systeem zorgt dus voor een nieuw soort milieuvervuiling, namelijk, dat goed werkende apparaten worden afgedankt omdat ze niet meer worden geüpdatet. Voorbeeld is inderdaad Windows, maar ook Apple kent dit verdienmodel. Zo wordt een Apple PC na tien jaar niet meer geüpdatet en bij iPhones is dat een krappe acht jaar, en dan bedoel ik niet de echte leeftijd van het apparaat maar het introductie jaar waardoor die acht jaar voor de iPhone in de prak tijd minder dan zeven jaar zal blijken te zijn. Em mede daarom is het niet echt verstandig om zogenaamde refurbish apparaten te kopen, want die zijn weliswaar goedkoop maar daar kun je meestal niet zo heel lang mee vooruit. Het update verdienmodel heeft er ook voor gezorgd dat sommige smart televisies na een paar jaar ineens niet meer zo smart zijn omdat de apps e.d. ook opeens niet meer geüpdatet worden, daar zit je dan met je dure flatscreen. Ik vind deze ontwikkeling belachelijk en ook schadelijk voor het milieu, want een telefoon op pc die het nog prima doet, en doet wat jij als consument nodig hebt hoort niet bij het grof vuil terecht to komen omdat de directies en aandeelhouders van Apple en Microsoft nog niet rijk genoeg zijn!
Ik heb een jaar geleden Linux mint geprobeerd maar het werd een complete ramp; ik begreep er niets van, kon programma’s niet downloaden, kon mijn bestanden niet overzetten, het was alsof ik voor een muur stond met allemaal vakjes die ik niet kon openen. Nu lees ik over Linux Fedora op de podcast van ProPrivacy. Zij vinden dit de makkelijkste uitvoering van Linux. Misschien krijg ik wederom de moed om dit te gaan installeren, er zit een uitgebreide handleiding bij , iets wat ik niet had met Linux mint.
Linux is in ieder geval verreweg het beste besturingssysteem voor je privacy.
https://proprivacy.io/nl/product/laptop/?attribute_pa_model=thinkpad-t480s&attribute_pa_ram=12gb&attribute_pa_schijfruimte=256gb-ssd