Registeren Inloggen

Hoe overleven we kerst? Zo houdt u het gezellig tijdens de feestdagen

Voor sommigen zijn de feestdagen de fijnste tijd van het jaar. De voorpret kan begin december van start gaan. Anderen daarentegen krijgen al de kriebels als ze alleen al aan kerst denken. Want niet overal eindigen deze dagen even gezellig. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dat dit jaar wel lukt?

De dilemma’s van het kerstfeest

Ondanks dat het kerstfeest in films en reclames verheerlijkt wordt als de gezelligste familiebijeenkomst van het jaar, is dat voor sommigen andere koek. Experts bevestigen dit nog eens in aflevering 12 van de podcast We hebben ruzie van Elles de Bruin en Jantine Stoel. Zo komen onder de ander de volgende dilemma’s aan bod:

  • Verplichte diners met veel te veel eten en drinken. Of er wordt geen rekening gehouden met mensen hun smaak, allergieën of eetvoorkeuren.
  • Drukte: naar welke familie gaan we? Velen reizen ieder jaar het hele land door om bij eigen familie, schoonfamilie en soms ook nog samengestelde familie te kunnen zijn. En als dit overlapt kan hier gedoe over ontstaan.
  • Ongemakkelijke gesprekken.

Op zich hoeven bovengenoemde dilemma’s er niet voor te zorgen dat het kerstfeest bederft. Hoe u en de anderen hiermee omgaan, kan daar echter wel voor zorgen.

Waarom is kerst zo beladen?

Maar waarom is kerst toch zo beladen? Op die vraag geven systeemtherapeut Steven Pont en systemisch coach Jet Centeno antwoord in de podcast. Zij denken dat het onder andere ligt aan het feit dat de gasten vaak dicht op elkaar zitten en voor hun gevoel niet weg kunnen. Hierdoor zit men als het ware gevangen aan tafel en dat zorgt voor een uitvergroting van relaties binnen familie en gezin. Oude patronen keren terug, wat zorgt voor irritaties. Zo kunnen oudere broers of zussen hun dominantere rol van vroeger weer op zich nemen, waarbij wordt vergeten dat hun jongere familieleden inmiddels ook volwassen zijn en verstand van zaken kunnen hebben.

Niet alleen oude patronen kunnen spanningen versterken of veroorzaken. Ook het geschetste beeld van kerst uit reclames en films zorgt voor extra druk. Hierdoor krijgt iedereen het gevoel dat het verplicht gezellig of zelfs perfect moet zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen en dan kan het misschien juist tegenvallen.

Zo houdt u het gezellig

Nogmaals: kerst hoeft niet perfect te gaan. Maar uiteraard wil wel iedereen dat het gezellig is. Om te voorkomen dat er spanningen ontstaan kunt u een aantal dingen doen:

  • Laat discussies varen. Wanneer iemand iets vertelt waar u het niet mee eens bent, hoeft u daar niet meteen tegenin te gaan. In plaats van tegenover elkaar te staan, kunt u het ook negeren of vragen stellen naar de beweegredenen en wat meer meebewegen. Het kerstdiner is niet de plek om een moeilijk gesprek aan te gaan.
  • Kerst wordt niet leuker als u er op voorhand al vanuit gaat dat het een beladen dag wordt. Het helpt ook niet als u enorm gestrest bent door bijvoorbeeld de voorbereidingen of zaken die spelen in uw privéleven of werk. Probeer in dat geval wat tijd voor uzelf te nemen in de dagen voor kerst, om uw hoofd leeg te maken. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling of doe iets anders waar u blij van wordt, zodat u positief de feestdagen in gaat.
  • Indien u de organisator bent van het kerstfeest, denk dan aan de tafelschikking. Sommige posities bevestigen of versterken bepaalde rollen. Denk bijvoorbeeld aan het midden van de tafel, of aan de kop.
  • Wat goed kan werken is een lopend buffet. Zo zit niemand urenlang verplicht aan tafel naast dezelfde mensen. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, waardoor het meteen wat minder formeel voelt.
  • Begin later en eindig eerder. Door wat minder lang samen te zijn, is de kans op spanningen of verveling meteen kleiner.
  • Kerst hoeft niet alleen te draaien om tafelen. Doe iets actiefs. Ga na het eten bijvoorbeeld met z’n allen een wandeling maken, kijk een grappige voorstelling of speel samen een spelletje.
  • Als u geen zin heeft om kerst te vieren met familie, dan hoeft dat niet. Bedenk daarom goed waarom u er wel bij zou willen zijn. U beslist hier zelf over. Kiest u ervoor om te gaan, neem dan geen slachtofferrol aan.

(Bron: We hebben Ruzie, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie