Garant staan voor de huur van uw (klein)kind: hoe werkt het en is het verstandig?
De huurprijzen zijn de afgelopen tientallen jaren fors harder gestegen dan de inflatie. Waar het voor starters op de woningmarkt al helemaal lastig is om een hypotheek af te sluiten, is ook het ophoesten van de huur niet alle starters gegeven. Als (groot)ouder kunt u uw (klein)kind hierbij helpen door garant te staan voor de huur. Hoe gaat dit in zijn werk en waar moet u op letten voor u blindelings instemt met garantstelling?
Wet betaalbare huur
Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Zoals we in een eerder artikel beschrijven, is de bedoeling hierachter dat de middenhuur in de vrije huursector betaalbaarder wordt. Het gaat hierbij om huurhuizen met een maandhuur tussen de 880 en 1.100 euro. Voor uw (klein)kind dat nieuw is op zowel de woning- als arbeidsmarkt kan dit een behoorlijk hoog bedrag zijn. Zeker als u zich bedenkt dat veel verhuurders in de vrije sector een minimale inkomensnorm van 3 tot 4 keer de maandhuur hanteren. Soms vragen verhuurders voor garantstelling door een ander zelfs een inkomensnorm van 5 keer de maandhuur.
Mathijs ten Broeke van de Woonbond vindt dit ook een behoorlijk hoge eis. “Het is inderdaad gebruikelijk dat verhuurders vragen om te laten zien dat je bruto inkomen tenminste 3x of 4x de maandhuur bedraagt. Wat bij hoge huurprijzen in de vrije sector echt een hoge eis is. Ga maar na: een woning die voor € 1.400,- verhuurd wordt, daarvoor zou je dus moeten kunnen laten zien dat je € 5.600,- bruto per maand verdient. Fijn als je dat op je loonstrookje hebt staan, maar de meeste mensen hebben dat niet.”
Kunt u altijd garant staan voor de huur van uw (klein)kind?
Het is niet bij alle verhuurders mogelijk om garant te staan voor de huur van een ander. Ook zijn er verhuurders die slechts in specifieke situaties garantstellingen door (groot)ouders accepteren, bijvoorbeeld bij studentenhuizen. Als u voornemens bent om garant te staan voor de huur van een ander, is het zaak om goed te kijken bij welke verhuurders dit mogelijk is.
Ten Broeke geeft aan waarom niet alle verhuurders staan te springen om een garantstelling door anderen. “Dit heeft te maken met het grote woningtekort, waardoor verhuurders weten dat zij voor elke woning veel gegadigden kunnen vinden. Het liefst kiezen zij dan degene die kan laten zien zelf de huur te kunnen ophoesten, zonder afhankelijkheid van derden.”
Kunt u gelijktijdig voor meerdere personen garant staan?
Als u meerdere (klein)kinderen heeft en het kunt betalen, wilt u misschien voor meerdere personen garant staan. Wij vragen Ter Broeke of dat mogelijk is: “Ja dat is mogelijk. Het is aan de verhuurder om te toetsen of degene die garant staat in staat is om de huurkosten op zich te nemen. Als diegene garant staat voor meerdere personen, dan moet daar rekening mee gehouden worden, maar het hoeft geen bezwaar te zijn.”
Het is wel goed om erbij stil te staan dat het garant staan voor een ander ook invloed kan hebben op uw eigen leencapaciteit of hypotheekaanvraag.
Zijn er risico’s aan verbonden?
Er zijn wel risico’s verbonden aan het garant staan voor de huur van een ander. Als degene voor wie u garant staat eventuele schade aan het huis of de huur niet kan betalen, moet u deze kosten ophoesten. Het is verder van belang om voor het ondertekenen van de garantstellingsovereenkomst duidelijke afspraken op papier te zetten over de duur van de garantstelling en eventueel een limiet voor garantstelling. Anders wordt u geacht om zolang het huurcontract loopt in te springen bij eventuele betalingsachterstanden.
Het betalen van een waarborgsom is een andere manier om uw (klein)kind te helpen bij het huren van een huis. Er geldt echter voor contracten afgesloten vanaf 1 juli 2023 wel een maximale waarborgsom van 2 maanden kale huur.
(Bron: Woonbond, Rijksoverheid, Huurstunt, NU.nl, AD. Foto: Shutterstock)