Registeren Inloggen

DNB: betalingsverkeer kan uitvallen door cyberaanvallen, dus houd contant geld achter de hand

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het risico op cyberaanvallen steeds meer aanwezig. Dit kan er echter toe leiden dat het digitale betalingsverkeer plat komt te liggen. Daarom adviseert de toezichthouder om wat cash achter de hand te houden.

Spanningen in de wereld vergroten risico’s

De geopolitieke spanningen zijn volgens een nieuwe rapportage van DNB nog steeds het grootste risico voor de Nederlandse financiële sector. En die dreiging is de afgelopen maanden weer gegroeid. “Het risico voor de Nederlandse financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland”, zegt DNB-directeur monetaire zaken Olaf Sleijpen op maandag 21 oktober 2024 tijdens een persconferentie.

Kans op cyberaanvallen

Een trend die Sleijpen ziet als gevolg van de conflicten, is een toename van het aantal cyberaanvallen. En niet alleen door criminelen, maar ook vanuit andere landen. “Denk aan de hack bij de nationale politie onlangs. Gelukkig ervaart de Nederlandse burger en het bedrijfsleven dat nog niet direct, maar wij zien wel dat het steeds vaker gebeurt.” Bovendien neemt volgens de DNB de complexiteit in het cyberlandschap toe, door onder andere kunstmatige intelligentie (AI). AI biedt namelijk kansen in de strijd tegen cyberaanvallen, maar tegelijkertijd maken ook hackers gebruik van AI, om vaker en slimmer aanvallen uit te voeren.

Daar komt bij dat het bankwezen sterk afhankelijk is van derde partijen. Zo worden telecom, clouddiensten en beveiliging veelal uitbesteed aan andere bedrijven of instanties. Hierdoor is de kans dat banken (via hen) worden geraakt door cyberaanvallen zeer aanwezig. Tegenwoordig raakt een kwart van de wereldwijde cyberaanvallen al de financiële sector.

Het belang van een goede voorbereiding: een fictief rampscenario

Daarom dringt DNB er als toezichthouder op aan dat financiële instellingen zich goed voorbereiden op een cyberaanval. “Gelukkig is dat bij alle instellingen wel het geval. Ze moeten een plan B hebben en de scenario’s ook goed oefenen, onder meer op het gebied van communicatie”, zegt Sleijpen tegen het ANP. Een cyberaanval bij één bank kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen, ook bij andere banken, massaal hun geld weghalen en de bank in grotere problemen komt.

Dit beschrijft de DNB uitgebreid in het rapport (pdf), in een fictief scenario. Hierin zouden buitenlandse staatshackers de telecomprovider van een belangrijke bank platleggen, waardoor deze niet met zijn klanten kan communiceren. Daarom zou de bank een andere telecomprovider inschakelen, wat daar weer overbelasting veroorzaakt.

Hierdoor wordt niet alleen de al getroffen bank, maar ook andere banken die al klant waren van de provider moeilijk bereikbaar voor hun klanten. Als er dan via sociale media valse geruchten opduiken over een cyberaanval bij de banken en gestolen banktegoeden, kan er een run ontstaan op meerdere banken. Dit zou ervoor zorgen dat het hele systeem ontwricht raakt.

Houd contant geld achter de hand

Niet alleen financiële instellingen moeten zich voorbereiden. Ook wij als burgers doen er goed aan om preventief maatregelen te nemen. Zo adviseert DNB om contant geld achter de hand te houden. Zo kunt u toch nog betalen wanneer het digitale betalingsverkeer platligt. En dat is geen overbodige luxe. Hoeveel u in het noodpotje stopt, kunt u uiteraard zelf bepalen. Het Nibud adviseert in ieder geval om genoeg contant geld in huis te hebben om de eerste paar dagen boodschappen te kunnen doen.

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

(Bron: De Nederlandsche Bank, ANP, Nibud, Volkskrant, NRC, Telegraaf, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie