Registeren Inloggen

Plan voor lagere stroomtarieven voor elektriciteitsgebruik buiten de piekuren: zo werkt het

De Nederlandse netbeheerders willen een nieuwe tariefstructuur invoeren. Die moet gebruikers stimuleren om stroom buiten de piekuren te verbruiken. De bedoeling is om zo tot lagere stroomtarieven te komen. Toezichthouder ACM steunt het plan. Deze tarieven moeten in 2028 ingaan.

Overvol stroomnet slim ontlasten draagt bij aan lagere stroomtarieven

Het plan van de netbeheerders moet bijdragen aan het verminderen van de druk op het overvolle elektriciteitsnet. Dat heeft het door de energietransitie en elektrificatie van apparaten zoals warmtepompen en elektrische auto’s momenteel zwaar te verduren. Onze gezamenlijke vraag naar elektriciteit neemt namelijk alleen maar toe. Daarom is er een nieuwe aanpak bedacht om dat op te lossen. Door het stroomnet slim te ontlasten door efficiënter gebruik, kunnen de stroomtarieven tegelijkertijd omlaag. Hoe dat gaat, kunt u hieronder lezen.

Wat betalen huishoudens nu aan netkosten?

Momenteel betalen huishoudens en andere kleinverbruikers (midden- en kleinbedrijf) een vast bedrag voor netkosten. Dat bedrag is gebaseerd op de aansluiting, ongeacht hun werkelijke verbruik of het moment waarop ze stroom gebruiken. Dit vaste nettarief bedraagt momenteel gemiddeld 350 euro per jaar en is verantwoordelijk voor 25-30 procent van uw jaarlijkse energierekening. Die netkosten zijn de transportkosten voor de levering van de stroom over het net naar uw huis.

Stijging van netkosten tegengaan met lagere stroomtarieven buiten de piekuren

Door de toenemende vraag naar stroom verwachten de netbeheerders dat deze netwerkkosten richting 2030 met 82 procent zullen stijgen. Dat betekent tot ongeveer 638 euro per huishouden. Om deze stijgingen te beheersen, is het plan om consumenten een lager tarief aan te bieden buiten de piekuren. Maar tijdens piekuren zullen juist hogere tarieven gelden. Hierdoor kunnen zowel huishoudens als kleine bedrijven hun kosten verlagen als ze slim omgaan met hun stroomverbruik. Een wasje draaien ‘buiten de spits’ is veel goedkoper.

Berekeningen laten grote besparingen zien

Adviesbureau Berenschot berekent dat bij slimme tariefstructuren zo’n 66 procent van de huishoudens en kleine bedrijven, flink kan besparen op de energierekening. Bovendien kan de piekbelasting op het stroomnet lokaal met 3 tot 12 procent dalen. En dat maakt dan weer wat extra capaciteit vrij voor bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen maar ook laadpunten voor elektrische auto’s.

ACM steunt eerlijkere stroomtarieven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) steunt het nieuwe plan. Want deze aanpak verdeelt de kosten eerlijker en prikkelt huishoudens om het net efficiënter te gebruiken. De ACM zal de voorstellen van de netbeheerders beoordelen op begrijpelijkheid en invloed op consumenten. Naar verwachting zal de nieuwe tariefstructuur vanaf 2028 ingaan.

(Bron: ACM, Berenschot, De Telegraaf, archief. Foto: ANP)

Stroomnet raakt overbelast, teruglevering door zonnepanelen soms gestaakt. Dit zijn de oplossingen

 

Geef een reactie