Registeren Inloggen

Zelf uw huid onderzoeken op verdachte plekjes? Zo doet u dat

Huidkanker is volgens het KWF de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen 77.000 mensen de diagnose. U kunt uzelf onderzoeken op afwijkende en verdachte plekken. Maar hoe doet u dat precies?

Hoe herkent u huidkanker?

Soms kunt u huidkanker zelf herkennen aan afwijkende plekken op uw huid. Er zijn verschillende vormen:

Maar waar moet u precies op letten? We zetten hieronder op een rij, hoe u zelf uw huid kunt onderzoeken:

  • Ga voor de spiegel staan en kijk rustig naar uw huid. Bekijk uw gezicht, hals, schouders, armen, handen, borstkas, buik, rug, benen en voeten.
  • Let op moedervlekken die anders zijn dan normaal en op plekjes die niet genezen, jeuken of bloeden.
  • Kijk of uw moedervlekken zijn veranderd zoals een plekje dat ineens ruwer is geworden of verkleurd. Kunt u het zelf niet zien? Pak dan een handspiegel of vraag een ander om hiernaar te kijken.
  • Let extra goed op de stukjes huid die vaak in het daglicht of de zon blootgesteld zijn, zoals uw hals.

Ziet u een verdacht plekje? Dit moet u doen

Om een (beginnend) kankervlekje te kunnen herkennen is er de ABCDE-regel. Een vlek is verdacht als hij 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm.
  • Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand.
  • Color: De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
  • Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm.
  • Evolving/verandering: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert.

Op bovenstaande afbeelding kunt u zien hoe moedervlekken eruit horen te zien en wanneer deze verdacht kunnen zijn. In deze folder (pdf) van Stichting Melanoom vindt u meer informatie, Voelt of ziet u iets anders dan normaal en is dat na 2 weken nog steeds zo? Of vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met uw huisarts om dit te bespreken. Een huidkanker onderzoek wordt gedekt door de basiszorg, het kost u dus niets extra.

Vrijdag op tv: ‘Sproetenbus is vooral een verdienmodel’

(Bron: KWF, Kanker.nl, Stichting Melanoom. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ik heb zelf paar maanden geleden eerst een foto van een verdachte plek via SkinVision gemaakt. Kreeg als mededeling dat er sprake was van een hoog risico en dat contact met huisarts en/of dermatoloog opgenomen moest worden. Dat heb ik gedaan onder mededeling aan de huisarts dat ik niet wist hoe betrouwbaar SkinVision was. Zij heeft de plek bekeken en er bleek inderdaad sprake van huidkanker. Alles is inmiddels weggehaald. Ik ben blij dat ik de foto die ongeveer € 9,00 kostte, heb gemaakt. SkinVision heeft later nog gevraagd of ik advies had opgevolgd. Ik heb dit als heel positief ervaren.