Verborgen kostenposten die u heel wat geld kosten? Zo voorkomt u dat u daarvoor betaalt
Nu het buiten kouder en donkerder wordt, komen de dure feestmaanden er langzamerhand ook weer aan. Het ideale moment om uw inkomsten en uitgaven onder de loep te nemen. In dit artikel geven wij u tips om te besparen op kosten waar u snel overheen kijkt.
Inzicht in uw inkomsten en uitgaven
Om kosten te kunnen besparen moet u natuurlijk ook weten wat er op uw rekening binnenkomt en wat u uitgeeft. Diverse apps kunnen u hierbij helpen, zoals Spendee en de Buddy app (gratis te downloaden via Google Play Store en Apple Store). Ga er dus een avond goed voor zitten, leg uw inkomsten en uitgaven naast elkaar en bekijk welke kostenposten overbodig zijn. Wij doen hieronder alvast een paar suggesties.
Betaal in een keer
Heeft u een abonnement en betaalt u daar elke maand een vast bedrag voor? Het kan goedkoper zijn om het in één keer te betalen. Heeft u bijvoorbeeld een abonnement op streamingdienst Disney+, dan betaalt u per maand 10,99 euro en per jaar 109,90 euro. U betaalt dus zo’n 20 euro per jaar meer, als u ervoor kiest om het abonnement per maand te betalen. Het in één keer betalen voelt misschien als een grote uitgave, maar is uiteindelijk dus goedkoper.
Automatische incasso’s
Wilt u toch een maandelijkse rekening ontvangen, laat dit dan automatisch afschrijven van uw rekening. Bedrijven hebben er namelijk extra administratief werk aan wanneer u dit handmatig doet, omdat ze moeten controleren of het geld is overgemaakt. Hoeveel geld u dit kan schelen, verschilt per bedrijf of instantie.
Aan de andere kant kunnen er echter ook nadelen zitten aan automatische afschrijvingen. Bijvoorbeeld het risico op ongewenste afschrijvingen. Het is dus belangrijk om de voorwaarden en de eventuele kosten van de dienstverlener te vergelijken.
Papieren facturen
Wist u dat het regelmatig geld kost om uw facturen thuis per brief te laten bezorgen? De kosten die worden doorberekend kunnen bijvoorbeeld printkosten, briefpapier, enveloppen en postzegels zijn. Daarnaast kunnen er ook bezorgkosten in rekening worden gebracht. De kosten voor het thuis laten bezorgen van papieren facturen liggen tussen de 1 en 5 euro per brief. Heeft u dus helemaal geen behoefte aan een papieren factuur op de deurmat, zorg dan dat u een online factuur ontvangt. Bent u digitaal minder vaardig, zorg er dan voor dat een familielid met u meekijkt en helpt met uw kostenoverzicht. Sommige bedrijven bieden overigens wel gratis papieren facturen aan. Ga dus eens na of uw specifieke dienstverlener dit ook doet.
Zeg abonnementen zelf op, kijk uit met opzegdiensten
Wilt u een abonnement opzeggen? Op het internet vindt u allerlei opzegdiensten, met namen als 123opzeggen.nl, Abbostop en Xpendy.com. Deze opzegdiensten vragen geld voor hun dienst, waar zo een prijskaartje van ruim 10 tot 30 euro aan vastzit. Dat is zonde van uw geld, want het opzeggen van abonnementen is namelijk vaak kosteloos wanneer u dit zelf bij het bedrijf doet. Daarnaast is het zeker niet altijd ingewikkeld en kan het regelmatig online. Mocht u er niet uitkomen, neem dan contact op met de klantenservice.
Donaties
Nederlanders doneren elk jaar weer meer geld aan goede doelen. Kijk eens naar uw donaties. Staan er goede doelen bij die u eigenlijk ook al via uw loterij steunt? Zet deze dan stop.
Controleer verzekeringen
Het einde van het jaar is de ideale periode om uw verzekeringen nog een keer te checken en eventueel over te stappen naar een verzekering die beter bij u past. Ga ook eens na of u niet dubbel bent verzekerd.
Goedkoper cadeaus vinden?
Wilt u alvast inkopen doen voor de kerst, cadeaus inslaan voor uw (klein)kinderen? Kijk eens op tweedehandsplatformen als Vinted of Marktplaats. Hier worden tweedehands kleding en spullen verkocht. Zoekt u een wat duurder cadeau en twijfelt u aan de echtheid van spullen? Op Vinted kunt u kiezen voor Artikelverificatie: voor maximaal 10 euro per artikel wordt uw tas, jas of parfum gecontroleerd op echtheid door experts. Vinted en Marktplaats zijn niet alleen goedkoper dan veel andere webshops, het is ook nog eens duurzamer. Houdt u niet van online shoppen, breng dan eens een bezoek aan een tweedehandswinkel. Daar kunt u ook producten vinden die vaak nog in goede staat zijn. Bovendien is ook dit beter voor het milieu en voor uw portemonnee.
(Bron??? Foto: Shutterstock)