Registeren Inloggen

Vermogenden krijgen brief over te veel betaalde belasting: moet u nu in actie komen?

Heeft u een groot vermogen? Dan kunt u wellicht rekenen op compensatie van de Belastingdienst. Mensen die belasting moesten betalen in box 3 over rendement op vermogen dat zij waarschijnlijk helemaal niet haalden, krijgen namelijk zogenoemd rechtsherstel. Maar hoe weet u of u daartussen zit? En wat moet u dan doen om het geld te ontvangen?

Te veel belasting geheven over rendement op vermogen

Jarenlang is er belasting geheven over rendement op vermogen (wat iemand aan zijn of haar geld verdiende), gebaseerd op een vaststaand, fictief rendement. Maar veel spaarders verdienden dat rendement helemaal niet: de rente was veel lager dan de rendementen die bijvoorbeeld aandelen opleverden. Dat systeem was onrechtmatig, oordeelde de Hoge Raad. Deze instantie kwam met een belangrijk arrest waarin ook werd uitgesproken dat gedupeerden recht hebben op rechtsherstel. Hierdoor staat de Belastingdienst aan de vooravond van een enorme hersteloperatie.

Brief van de Belastingdienst

En die operatie start vanaf dinsdag 15 oktober. 2024 Tussen 15 oktober en begin november stuurt de Belastingdienst maar liefst 2,6 miljoen brieven de deur uit. Deze brieven zijn dus bedoeld voor mensen met een groot vermogen, die hoogstwaarschijnlijk te veel belasting hierover hebben betaald. Maar wat staat er in deze brief? En moet u dan meteen actie ondernemen?

Formulier

De mensen die nu een brief krijgen, ontvangen in de zomer van volgend jaar (2025) een uitnodiging om per belastingjaar meer informatie te geven. In het formulier dat zij moeten invullen, kunnen ze het werkelijk behaalde rendement over die jaren opgeven. Vervolgens wordt verrekend hoeveel betaalde belasting zij dan mogelijk terugkrijgen. De Belastingdienst werkt nu verder aan dat formulier, genoemd Opgaaf werkelijk rendement.

De Belastingdienst begrijpt dat het proces onduidelijk kan zijn. Daarom hebben zij een globale planning gemaakt zodat u beter weet waar u aan toe bent:

  • Oktober – november 2024: Betrokkenen ontvangen een brief waarin het aanvullend rechtshersteltraject wordt uitgelegd.
  • Vanaf zomer 2025: Alle betrokkenen ontvangen per belastingjaar een uitnodiging met details over de benodigde stappen.
  • Zomer 2025: Vanaf deze periode kunnen ook ontvangers per jaar hun werkelijk rendement doorgeven met het formulier Opgaaf werkelijk rendement op Mijn Belastingdienst.

150.000 mensen moeten nu wel al in actie komen

Maar zo’n 150.000 mensen krijgen een andere brief. Zij moeten namelijk wel nu al in actie komen en een verzoek indienen, omdat bij hen de aanslag over 2019 nog niet volledig is vastgesteld. Daarom moeten zij vóór 31 december 2024 een verzoek om ambtshalve vermindering (een vermindering van een belastingaanslag die achteraf onjuist blijkt te zijn) indienen, zodat ze het recht houden op rechtsherstel. Een standaard verzoekschrift wordt als bijlage meegestuurd met de brief. Dit verzoek kunnen zij volgend jaar motiveren met behulp van het formulier Opgaaf werkelijk rendement. Voor de jaren 2020 en later hoeven mensen voorlopig niets te doen, omdat in 2024 geen sprake kan zijn van verjaring.

Bijna 425.000 mensen hebben mogelijk recht op geld terug van de Belastingdienst: hoe weet u of u daarbij zit?

(Bron: Belastingdienst, ANP, Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie