Jaap Jongeneel (84): ‘Ik betaal die dwangsom gewoon niet. Dan moet ik de bak in. Nou, dan ben ik gelijk onder de pannen.’
Vaste bewoners van de recreatieparken Primo en Secundo in het Drentse Coevorden zijn ten einde raad. Hoewel ze eigenaren zijn van hun huisjes en de grond eronder en sommigen er al 20 jaar wonen, ziet de gemeente hen nu graag vertrekken. Zij willen de recreatieve functie van het park bewaken. En dat terwijl de rijksoverheid plannen heeft om vakantieparken permanent bewoonbaar te maken. Wat moeten deze bewoners nu doen?
Wonen op recreatiepark
Maria en Jaap Jongeneel staan sinds 2004 bij de gemeente Coevorden ingeschreven op hun adres in het vakantiepark Primo. Zij hebben destijds hun huizen verkocht om hier samen oud te worden. Meneer Jongeneel is ziek en zijn vrouw is zijn mantelzorger. De gemeente bestrijdt nu permanent bewoning. Volgens mevrouw Jongeneel was er meer dan 50 dagen per jaar een opsporingsambtenaar in het park om te controleren wie er permanent woont. “Hij verstopte zich in de bosjes. Ik voel me bekeken.” Het stel staat voor het blok: weggaan is voor hen geen optie. Een nieuwe hypotheek kunnen ze niet krijgen vanwege hun leeftijd en huren is veel te duur.
Waarom handhaven gemeenten zo streng op permanente bewoning van recreatiewoningen terwijl er een wetsvoorstel ligt om vakantieparken te transformeren tot woonwijken? Elles de Bruin bespreekt het met Rico Wanschers van Belangenvereniging Vrij Wonen en met Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON, de belangenvereniging voor onder meer vakantieparken.