Andrea van ’t Oostende: ”Soms denkt mijn man dat hij nog in Surabaya is”
Veel zorgverleners zijn zich niet bewust van de geschiedenis van hun cliënten. Vooral ouderen met Nederlands-Indische of Molukse roots dragen vaak een dubbel oorlogstrauma met zich mee, iets wat vaak onbekend blijft voor het zorgpersoneel. Bij ouderen met dementie kan dit tot extra uitdagingen leiden. Gelukkig is het mogelijk om personeel bij te scholen om cultuur sensitieve zorg te verlenen.
Roep om cultuur sensitieve zorg
In Overijssel wonen zo’n 10.000 Indische senioren waarvoor deze specifieke vorm van zorg er niet is. Otto van ’t Oostende (85) is een van hen. Hij heeft dementie en is jarenlang verzorgd door zijn vrouw Andrea. Nu woont hij in een doorsnee verpleeghuis in Almelo. Mevrouw Van ’t Oostende zou graag zien dat hij verzorgd wordt door personeel met kennis van zijn achtergrond, omdat onwetendheid kan leiden tot onbedoelde beledigingen. Zo wordt Otto soms Indonesisch genoemd, terwijl hij juist aan de kant van de Nederlanders tegen Indonesië vocht.
In Patria, een woonzorglocatie van zorgorganisatie Nusantara in Bussum, is dit heel anders. Daar bieden ze wel zorg die rekening houdt met de cultuur van ouderen uit voormalig Nederlands-Indië. Elles de Bruin spreekt over het belang hiervan met Bonnie Joosten van Stichting Pelita. Zij hebben een kort programma ontwikkeld om zorgpersoneel meer begrip en kennis over deze cultuur te geven.