Stoppen met roken is lastig: hoe kunt u het aanpakken zodat het toch lukt?
Stoptober is begonnen en dat betekent dat veel mensen de uitdaging aangaan om te stoppen met roken. Alleen is dat niet altijd even makkelijk. Hoe kunt u dit het beste aanpakken om ervoor te zorgen dat het u lukt?
Waarom zou u stoppen met roken?
Veel mensen die roken hebben weleens nagedacht over stoppen of het zelfs al geprobeerd. Stoppen met roken heeft immers veel voordelen, bijvoorbeeld dat het een stuk beter is voor uw gezondheid. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 700.000 mensen ziek zijn door roken. Roken kan namelijk de volgende gezondheidsproblemen veroorzaken:
- U kunt er 12 verschillende soorten kanker door krijgen, waaronder blaas, long- en keelkanker.
- Uw longen kunnen flink beschadigen en u kunt een longziekte krijgen, zoals COPD.
- Meer kans op hart- en vaatziektes.
- Nagels en tanden worden bruin.
- Uw huid veroudert sneller.
- Moeilijk zwanger kunnen worden.
- Bij zwangerschap en roken is er kans op miskramen, vroeggeboorte en stilgeboorte.
En niet alleen u, maar ook uw omgeving kan last krijgen van uw rookgedrag. Want wanneer uw sociale omgeving uw rook dagelijks inademt, kunnen zij eveneens ernstige gezondheidsklachten krijgen. Zo sterven er door ‘meeroken’ jaarlijks duizenden mensen aan onder andere ontwikkelde hart- en vaatziektes.
Tot slot is roken niet alleen ongezond, maar kost het ook veel geld. De prijs van een pakje met 20 sigaretten is inmiddels al zo’n 11 euro. Rookt u een pakje per dag, dan bent u op jaarbasis ruim 4.000 euro kwijt aan sigaretten. Zonde, want van dat geld kunt u bijvoorbeeld ook een mooie reis maken. Ondanks al deze voordelen is het echter niet altijd gemakkelijk om de (elektronische) sigaretten links te laten liggen.
Ontwenningsverschijnselen
Stoppen met roken is iets waar mensen tegenop kunnen zien. De stof in de tabak, nicotine, is namelijk zeer verslavend, waardoor u last kunt krijgen van ontwenningsverschijnselen. Denk hierbij aan:
- Hoofdpijn
- Een onrustig gevoel
- Geïrriteerd of somber zijn
- Slechter slapen
- Paniekaanvallen hebben
- Zweten en trillen
- Meer eetlust
- Slechter poepen
Deze klachten kunt u als zeer onprettig ervaren. Het belangrijkste is om even door de zure appel heen te bijten. Volgens het KWF is namelijk alle nicotine uit uw lichaam wanneer u 2 dagen niet rookt. Dat betekent dat de eerste 2 tot 5 dagen het lastigst zijn om het stoppen vol te houden. Daarna wordt het geleidelijk steeds makkelijker. Thuisarts.nl geeft aan dat de meeste verschijnselen na 3 tot 4 weken weg zijn. Maar wat kunt u doen om deze periode door te komen en definitief van de sigaretten af te blijven?
Bereid u voor en spreek een stopdatum af met uzelf
Als u wil stoppen met roken, is het belangrijk om uzelf voor te bereiden. Prik om te beginnen een datum waarop u stopt met roken. Dit kan op ieder gewenst moment, maar houd uzelf hieraan. Als stok achter de deur is het verstandig om uw stopdatum te delen met uw sociale omgeving. Zij kunnen u hieraan herinneren en u ondersteunen tijdens dit proces. Gooi vervolgens de avond voor de grote dag alle sigaretten weg. Verstop ook aanstekers en asbakken, zodat u niet herinnerd wordt aan roken.
Belangrijk is dat u in 1 keer stopt. Ga dus niet afbouwen of toch nog een paar trekjes nemen van andermans sigaret. Hiermee maakt u het lastiger voor uzelf om definitief te stoppen.
Doe het samen
Wat goed kan helpen, is een mederoker uit uw omgeving vragen om samen te stoppen. Wanneer u samen de uitdaging aangaat, kunt u elkaar bijstaan en motiveren om door te zetten. Bovendien helpt het wanneer mensen uit uw omgeving niet roken, zodat u niet in de verleiding komt. Vraag dan ook aan uw collega’s, vrienden en familie om u niets meer aan te bieden en niet te roken waar u bij bent.
Zoek afleiding
Heeft u vaste momenten waarop u een sigaret rookt, bijvoorbeeld na het eten? Of heeft u veel zin om te roken? Ga dan iets doen om uzelf af te leiden. De trek in een sigaret houdt meestal 3 tot 5 minuten aan. Maak op deze momenten bijvoorbeeld een puzzel, lees een boek, bel iemand op, luister een podcast, ga sporten of een blokje om. Zorg er in ieder geval voor dat u een nieuwe hobby vindt, want verveling zorgt er al snel voor dat u terugvalt op het roken. Ook kan het helpen om kauwgom te kauwen of water te drinken.
Vraag om ondersteuning en hulp
Heeft u het moeilijk? Vertel dit dan aan uw omgeving. Zij kunnen u afleiden en erdoorheen loodsen. Een andere mogelijkheid is op de Facebook-pagina van Stoptober uw ervaringen delen of juist de succesverhalen van anderen lezen. Andere mensen die ook stopten of dit proberen, weten precies wat u doormaakt en kunnen advies en tips geven. Of bel gratis de Stoplijn op 0800-1995. De medewerkers helpen u door de moeilijkste momenten heen.
Naast uw sociale omgeving en mede-stoppers is hulp vragen aan uw huisarts, praktijkondersteuner of een stoppen-met-roken-coach ook een goed idee. Deze kan samen met u een plan opstellen en u eventueel de juiste hulpmiddelen of medicijnen geven om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Begeleiding van uw huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u betaalt hier ook geen eigen risico voor, dus de hulp is volledig gratis.
Extra tips
Naast bovengenoemde tips zijn er nog meer dingen die u kunnen helpen om de sigaretten te weren. Namelijk:
- Stop (een tijdje) met alcohol drinken om de verleiding te onderdrukken. Alcohol maakt het vaak moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen sigaretten.
- Heeft u het lastig? Help uzelf dan herinneren waar u dit voor doet. Willen uw partner en kinderen bijvoorbeeld graag dat u stopt? Wilt u geld besparen of fitter worden? Door uw doel voor ogen te houden, wordt het gemakkelijker om het stoppen vol te houden. En onthoud: de moeilijke momenten duren maar even en gaan weer over.
- Heeft u veel moeite om het stoppen vol te houden omdat de ontwenningsverschijnselen te aanwezig zijn? Misschien kunnen nicotinepleisters dan uitkomst bieden. Deze geven een kleine hoeveelheid nicotine af zodat u langzamer kunt afbouwen. Let wel: overleg altijd op voorhand met uw apotheker of huisarts of u deze veilig kunt gebruiken in uw situatie.
Schaam u niet
Heeft u een terugval? Schaam u dan niet en gooi de handdoek niet meteen in de ring. Pak de draad weer op en stop opnieuw met roken. Het is voor heel veel mensen ontzettend moeilijk om te stoppen en dit lukt vaak niet meteen de eerste keer. Dit weten hulpverleners ook, dus schroom niet om opnieuw hun hulp in te schakelen.
Meer informatie?
Wilt u graag meer lezen over de gevolgen van roken en hoe u kunt stoppen? Op de website Ikstopnu.nl (een samenwerking van experts, het Trimbos Instituut en het Ministerie van Volksgezonheid, Welzijn en Sport) kunt u alle informatie, tips en ondersteuning vinden over stoppen met roken. Ook de website Stoptober.nl geeft veel tips en biedt diverse soorten hulp bij het stoppen met roken.
(Bron: Ikstopnu.nl, Stoptober.nl, Rijksoverheid, Thuisarts.nl, KWF, Nationale Zorggids, NU.nl, Archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Stoppen met roken is echt moeilijk en ik weet hoe lastig het kan zijn. Wat ik heb begrepen is dat roken niet alleen een verslaving is, maar vooral een patroon in ons gedrag. Blijkbaar is de echte nicotineverslaving al na 2 dagen voorbij?
Ik heb goede ervaringen gehad met https://nustoppen.nl. Wat ik erg fijn vond, is dat je tijdens de behandeling gewoon mag doorroken. Dit haalde veel druk weg en maakte het voor mij een stuk makkelijker om vol te houden. Bovendien ben ik daarna geen kilo aangekomen, wat een enorme opluchting was.
Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen en motiveren om ook te stoppen met roken. Het is echt mogelijk en er zijn goede hulpmiddelen beschikbaar! Veel succes!