Stookseizoen is begonnen: houd rekening met deze tips voor uw cv-ketel
De herfst is begonnen en daarmee ook het stookseizoen. Bij brancheorganisatie Techniek Nederland houden ze 1 oktober als de officiële startdatum aan. Deze experts geven wel een veiligheidswaarschuwing af en komen met belangrijke tips.
Begin stookseizoen vraagt om onderhoud cv-ketel
Meer regen, meer wind, meer kou, zodra de herfst is begonnen, gaat de verwarming weer aan. Tijd voor een beetje aandacht aan uw cv-ketel. Onderhoud aan de ketel is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, zoals het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Maar ook is het beter voor een efficiënter energieverbruik en een lagere energierekening.
Onderhoud cv-ketels mag alleen met certificaat
Sinds april vorig jaar mogen alleen gecertificeerde verwarmingsbedrijven cv-ketels plaatsen en onderhouden. Deze bedrijven zijn te herkennen aan het CO-VRIJ-logo. Het verminderen van dodelijke koolmonoxideongevallen is namelijk een speerpunt.
De verkoop van CV-ketels is vorig jaar toegenomen. In 2023 zijn er 336.000 ketels verkocht, en voor 2024 verwacht de branche een verkoop van 420.000 stuks. De nieuwste HR-ketels (inclusief hybride warmtepompen) zijn overigens stukken energiezuiniger dan de vorige generatie. Dat komt omdat ze meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas halen. Dat is zowel goed voor het milieu als voor uw portemonnee.
7 tips om uw huis slimmer te verwarmen:
Maurice Roovers, verwarmingsexpert van Techniek Nederland, geeft 7 tips voor slimmer verwarmen:
- Onderhoud cv-ketel: laat jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud uitvoeren door een gecertificeerde installateur en installeer een koolmonoxidemelder.
- Snel warm water: plaats een kleine boiler in uw keukenkastje om snel warm water te hebben, wat zowel comfortabel als energiezuinig is.
- Hybride warmtepomp: overweeg de aanschaf van een hybride warmtepomp voor een besparing tot 60 procent op gasverbruik. De overheid biedt een subsidie van een derde op de aanschafkosten.
- Cv-installatie afstellen (‘waterzijdig inregelen’): laat uw verwarmingselementen afstellen voor een efficiëntere en gelijkmatigere warmteverdeling, wat tot 20 procent gas kan besparen.
- Slimme thermostaatkranen: verwarm alleen de benodigde ruimtes met slimme thermostaatkranen om energie te besparen.
- Plaats boosters: voeg dit soort kleine ventilatoren toe aan de radiatoren voor snellere en effectievere verwarming met een lagere watertemperatuur.
- Ontluchten en bijvullen: controleer regelmatig de waterdruk van de ketel en ontlucht radiatoren om efficiënt te verwarmen.
Aanvullende algemene stooktips
Bovenstaande maatregelen zorgen ervoor dat u veilig en zuiniger de winter doorkomt. Maar er zijn ook nog de algemene stooktips om op te letten als u de cv weer aanzet:
- Zet de verwarming pas aan wanneer de binnentemperatuur constant onder de 18 graden Celsius daalt. Voor kwetsbare groepen ligt dat op 20 graden. Lees hier over de ideale nachttemperatuur. In de regel bij vorst de thermostaat niet lager dan op 15 graden zetten.
- Verhoog de thermostaat geleidelijk met een halve graad om onnodig hard werken van de cv-ketel te voorkomen.
- Stook niet constant; 1 uurtje in de ochtend is vaak genoeg om het huis warm te houden, vooral in goed geïsoleerde huizen.
- Gebruik een slimme thermostaat. Die schakelt zichzelf uit bij de gewenste temperatuur. Veel zuiniger!
(Bron: Techniek Nederland, MAX Vandaag, Milieu Centraal, Margriet, archief. Foto Techniek Nederland)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Twee punten , van uit de gemeentes wordt geadviseerd om de temperatuur van 80 naar 60 te zetten, gevraagd bij Veenstra verwarming , en die zeiden dat dit niet goed is , dus op 80 graden houden.
Thermostaat kraan op de verwarming plaatsen, dat houd dus in dat de cv pomp dus konstant moet draaien, anders heeft dat geen nut volgens mij .