Registeren Inloggen

Geluidsoverlast door evenementen en festivals gaat het hele jaar door: dit zijn de regels

Het evenementenseizoen is allang niet meer beperkt tot de zomermaanden. Tegenwoordig zijn er ook festivals of concerten in de wintermaanden. Omwonenden kunnen daar last van hebben, van het harde geluid of van de trillingen. Daarom is er ook een hele regelgeving omheen gemaakt. Maar welke regels zijn er en kunnen burgers bezwaar maken?

Ook geluidshinder in de herfst en winter

Geluidsoverlast door evenementen, zoals festivals en concerten, is een toenemend probleem, vooral nu deze evenementen het hele jaar door plaatsvinden. Vroeger bleef het beperkt tot de zomer. Maar ook in het najaar en de winter vinden er grote muziekevenementen plaats, ook op buitenlocaties of in minder goed geïsoleerde (tijdelijke) concertlocaties. Neem het jaarlijkse Amsterdam Dance Event in oktober of de Eurosonic Noorderslag in januari met ook grote buitenconcerten op de Groninger Grote Markt.

Daar is niks mis mee. Het is maar eens per jaar en er zijn vergunningen voor afgegeven. Daar mogen burgers dan bezwaar tegen maken. Meestal slikken mensen dat protest bij voorbaat al in, omdat het maar 1 of 2 dagen duurt. Of ze willen andermans pret niet bederven. Dit sentiment komt jaarlijks naar boven bij de feesten rondom de Vierdaagse in Nijmegen. Maar de mogelijkheid tot bezwaar aantekenen bestaat dus wel degelijk. Een belletje door buurtbewoners naar de politie kan altijd nog tijdens de feestelijkheden zelf, als de nood aan de man komt.

Hoe komen vergunningen voor evenementen tot stand?

Evenementenorganisaties kunnen een vergunning aanvragen in de gemeente waar het evenement gaat plaatsvinden. De nieuwe Omgevingswet is het handige loket voor alle aanvragen tegenwoordig.

De gemeente bepaalt via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en het evenementenbeleid de voorwaarden voor geluidsniveaus. Hierbij houden ze rekening met de locatie, duur en frequentie van het evenement. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) kan op advies van instanties zoals de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) een vergunning afgeven. Daarbij worden de geluidsnormen vastgesteld. Vaak is er een maximum van 80 decibel, aangezien elk hoger niveau volgens de Wereldgezondheidsorganisatie schadelijk is voor de gezondheid.

Welke maatregelen zijn er vooraf tegen eventuele geluidsoverlast?

Evenementenlocaties vragen ook om ‘ruimtelijke inpassing’. Daarbij nemen ze het geluid van muziek, stemgeluid en verkeer mee in de beoordeling. Maatregelen om de geluidsoverlast te beperken, zoals genoemd door het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), zijn:

  • Afstand houden tot geluidgevoelige gebouwen
  • Isolatie van gebouwen waarin evenementen plaatsvinden
  • Slimme plaatsing van podia en geluidboxen
  • Gebruik van geluidsbegrenzers op muziekinstallaties
  • Beperking van de openingstijden

Welke middelen staan omwonenden tot hun beschikking?

Naast de Wet Geluidshinder (bestuursrecht) speelt ook het Burenrecht (civielrecht) een rol, dat de normale verhoudingen tussen buren regelt en helpt bij het aanpakken van geluidsoverlast, bijvoorbeeld door evenementen. Omwonenden kunnen hun klachten melden bij het Centraal Meldpunt of gewoon bij de politie. Als afspraken niet worden nageleefd, kan de rechter altijd nog worden ingeschakeld. In bepaalde regio’s zijn aparte instanties waar u terecht kunt met klachten. In de buurt van Rotterdam is dat de DCMR Milieudienst Rijnmond. Wie hinder ervaart kan dat daar laten weten via een digitaal overlastformulier. Lees hier over wat u in het algemeen nog meer kunt doen bij ‘burengerucht’. Meldpunt heeft ook regelmatig bericht over geluidshinder door de relatief nieuwe sport padel.

Goldband veroorzaakt ‘aardbeving’

Een voorbeeld van een klachtenprocedure is de situatie rond het Bevrijdingsfestival in Rotterdam 2023. Een optreden van de populaire band Goldband veroorzaakt die dag hevige trillingen in de Willemstoren. Bewoners denken op dat moment zelf aan een aardbeving. Maar onderzoek door TNO wijst uit dat de trillingen waarschijnlijk door de harde beats en het springende publiek komen. Trillingsmeters moeten toekomstige incidenten beter kunnen signaleren. Nu berusten de metingen op apparatuur in de nabijgelegen Zalmhaventoren. De conclusie luidt niettemin dat het haast niet anders kan zijn dan dat de Haagse band en fans de ‘schuldigen’ zijn aan de bevingen.

Zo’n klachtenprocedure toont ook het belang aan van duidelijke communicatie en afspraken tussen gemeenten, organisatoren en omwonenden. Zowel technische als beleidsmatige maatregelen zijn essentieel om overlast te beperken. Zo garanderen ze het plezier op festivals zonder de leefomgeving al te ernstig te verstoren.

(BRON: RTL, Omroep West, DCMR Milieudienst Rijnmond, Centraal Meldpunt Nederland, Nederlandse Stichting Geluidshinder. Foto: ANP)

Geluidsoverlast van de buren: wat zijn uw rechten en wat kunt u ertegen doen?

 

Geef een reactie