Registeren Inloggen

Houd dit apparaat extra goed in de gaten om woningbrand te voorkomen

Voor velen is een woningbrand 1 van hun grootste nachtmerries. Om dit te voorkomen is het, onder andere, van belang dat we zorgvuldig omgaan met elektrische apparaten. En dan al helemaal met 1 apparaat in het bijzonder, want dat is de grootste veroorzaker van woningbranden.

Welk apparaat veroorzaakt de meeste woningbranden?

U zult bij ongelukken met elektrische apparaten die leiden tot woningbranden waarschijnlijk denken aan broodroosters, elektrische dekens, strijkijzers, magnetrons of de oven. Of misschien zelfs de accu van elektrische fietsen. Toch is geen van deze apparaten de grootste veroorzaker van een woningbrand, want dat is volgens RTL Nieuws de wasdroger.

Hoe ontstaat er brand door de wasdroger?

Het lijkt in eerste instantie wellicht niet logisch, maar bij het gebruik van de wasdroger komt natuurlijk wel veel warmte vrij. Daarnaast ligt er kleding in de machine, wat stof kan achterlaten. En die combinatie kan heel slecht uitpakken. Maar er zijn nog meer zaken die het risico op brand kunnen vergroten, waaronder een verstopt filter, opgehoopt stof, een verstopte afvoer en een niet volledig uitgerolde stroomkabel.

Brand door wasdroger voorkomen

Natuurlijk wilt u brand voorkomen. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen om het risico op woningbrand door de wasdroger te verkleinen.

  • Maak het filter na iedere droogbeurt schoon. Het apparaat geeft vanzelf een melding, maar het is het beste (en meest veilig) om het filter na ieder gebruik te legen en te reinigen.
  • Vergeet niet de condensor, of ook wel de warmtewisselaar, regelmatig schoon te maken. Deze zit meestal links onderin aan de voorkant van de droger. Zorg ervoor dat deze geheel stofvrij is.
  • Zorg ervoor dat de wasdroger vrij staat op een gladde, stofvrije ondergrond en nooit op een tapijt. Droge, brandbare materialen kunt u het beste uit de buurt houden van het apparaat vanwege de warmte. Zet ook niets op de droger.
  • Ventileer de ruimte goed, zodat het apparaat de warmte voldoende kwijt kan. Zet ook de deur open van de ruimte waar de droger staat.
  • Zet het apparaat meteen uit na een droogbeurt en haal de droge was eruit, zodat de droger sneller kan afkoelen.
  • Houd de aan- en afvoer van de lucht vrij tijdens gebruik. Controleer ook of de luchtafvoerslang onbedekt ligt én maak deze regelmatig schoon.
  • Sluit uw droger altijd direct aan op een geaard stopcontact en nooit aan een stekkerdoos of verlengsnoer.
  • Stop liever geen kledingstukken met metalen elementen, zoals grote ritsen of knopen, in de droger. Deze kunnen vonken veroorzaken wanneer ze tegen elkaar aankomen. Controleer ook in de zakken van kledingstukken of hier nog iets in zit.
  • Doe materialen zoals rubber niet in de droger. En stop ook kledingstukken die hier niet geschikt voor zijn niet in de machine in verband met brandgevaar. Er staat niet voor niets op het label van het kledingstuk of deze wel of niet in de droger kan.
  • Vermijd wasverzachter. Dit laat namelijk een laagje achter op kleding en in de droogtrommel, waardoor de droger niet goed kan inschatten of de was al droog is. Hierdoor zal het apparaat langer drogen, met het risico op oververhitting tot gevolg.
  • Plaats een rookmelder in de buurt van de wasdroger. Zo bent u er op tijd bij, mocht het toch fout gaan.

Tot slot is het ten zeerste aan te raden om de wasdroger alleen te gebruiken wanneer u in de buurt bent en toezicht kunt houden. Dan kunt u tijdig ingrijpen, mocht er iets aan de hand zijn. Moet u echt weg? Dan adviseert de brandweer om het apparaat uit te zetten en deze pas weer te laten drogen wanneer u terug bent.

Een woningbrand: wat moet u weten en hoe moet u handelen?

(Bron: Brandweer, Centraal Beheer, RTL Nieuws, Consumentenbond, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie