Registeren Inloggen

Na uw 75e een auto huren in het buitenland? Let hierop

Een auto huren wanneer u op vakantie gaat in het buitenland klinkt als een handige keuze. Maar is dit ook nog mogelijk op hogere leeftijd? En waar moet u allemaal rekening mee houden? Wij zetten een aantal aandachtspunten voor u op een rij.

Auto’s huren in het buitenland

Het huren van een auto in het buitenland geeft veel vrijheid. U kunt zelf routes bepalen en bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer of taxi’s. Zeker in gebieden waar het openbaar vervoer niet goed ontwikkeld is, is het huren van een auto een handige oplossing. Maar tot welke leeftijd is het huren van een auto mogelijk?

Lokale huurvoorwaarden

Grote verhuurbedrijven, zoals Sunnycars, SIXT en AVIS, verhuren hun auto’s via lokale autoverhuurbedrijven. Deze lokale verhuurders hanteren allemaal hun eigen regels. Op de website van Sunny Cars staat het volgende hierover: “Bij Sunny Cars werken we samen met verschillende lokale wagenparkaanbieders. De leeftijdseisen die zij stellen, worden bepaald door hun verzekeringsvoorwaarden. Aan die leeftijdseisen moeten wij ons houden.”

Leeftijdsdiscriminatie bij auto huren?

Waarom hebben sommige lokale verhuurbedrijven dan leeftijdsgrenzen? Is er dan geen sprake van leeftijdsdiscriminatie? Juridisch gezien is er geen sprake van leeftijdsdiscriminatie. Uit de risicoanalyse van de verzekering blijkt: hoe hoger de leeftijd, hoe meer kans op schade. Als consument bent u dan vrij om naar een ander verhuurbedrijf te stappen, waar u wel een auto kunt huren. Dezelfde kwestie komt ook vaak aan de orde bij rijbewijzen, die soms worden ingetrokken bij mensen met een hoge leeftijd. Daar heeft Meldpunt eerder aandacht aan besteed.

Leeftijdsfilter

Maar hoe kunt u dan weten of er een leeftijdsgrens aan de autoverhuur zit als het bij elke lokale aanbieder verschilt? Dit wordt bij het boekingsproces voor u gedaan. Wanneer u online een auto boekt, zal u uw leeftijd moeten aanvinken. Sommige auto’s zijn niet meer beschikbaar bij een hogere leeftijd. Wanneer u boven de lokale leeftijdsgrens zit, kunt u geen auto boeken. Twijfelt u toch? Kijk dan in de lokale huurvoorwaarden.

Extra toeslag of verplichte verzekering

Veel verhuurbedrijven hanteren dus geen harde leeftijdsgrens, zeker niet in landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ook in Nederland verschilt het per lokaal autoverhuurbedrijf. Wel worden er soms extra kosten in rekening gebracht. Zo kunnen verhuurders bijvoorbeeld een extra toeslag rekenen of een verplichte verzekering laten afsluiten. Bij autoverhuurbedrijf SIXT wordt aan bestuurders die ouder zijn dan 70 jaar en in Kroatië een auto willen huren, een toeslag van 12 euro per dag in rekening gebracht. Dit kan oplopen tot maximaal 60 euro. Bij Sunny Cars is de leeftijdsgrens voor het huren van een auto in Noorwegen 66 jaar, maar deze kan worden verhoogd door een extra toeslag te betalen.

Dit zijn uitzonderingen, maar het kan dus wel voorkomen. Laat u niet verrassen en neem misschien zelfs contact op met het lokale verhuurbedrijf, zodat u zeker weet dat u niet zonder auto komt te zitten. De Consumentenbond heeft een algemene checklist (inclusief een check van uw leeftijd) voor wie het overweegt een auto te huren in het buitenland.

(Foto: Shutterstock)

Rijbewijs afgenomen? Is dat terecht of leeftijdsdiscriminatie?

Geef een reactie