Vermijd het risico dat verzekeraar de verzekering opzegt door te veel claimen: volg deze tips
Wie te vaak schadeclaims indient bij zijn verzekeraar, kan op een eenzijdige opzegging stuiten. Veelclaimers zijn te dure klanten die het voor de andere klanten verpesten, want hun premies gaan omhoog. Een beetje zelfbeheersing in het claimgedrag is voor alle betrokkenen beter.
Verzekeraar zegt veelclaimer de wacht aan en beëindigt de verzekering
Er zijn mensen die voor elk wissewasje gaan claimen. Dat is niet de bedoeling. Het staat haaks op de collectiviteitsgedachte die achter elke verzekering steekt. Samen dragen we de lasten. Maar als bepaalde personen maar schade blijven claimen, dan is die collectieve schadepot sneller leeg. Dan kan de premie voor iedereen hoger worden. Verzekeraars willen juist die premies voor iedereen betaalbaar houden en ze zeker niet laten stijgen door een kleine groep veelclaimers.
De verzekeraar kan besluiten uiteindelijk de verzekering te beëindigen. Dit gebeurt niet zomaar. Meestal gaat er een waarschuwing per brief aan vooraf. Daarin krijgt de klant te horen dat zijn premie of zijn eigen risico omhoog kan gaan en/of de dekking omlaag. Help dat allemaal niet? Dan is opzegging de allerlaatste stap.
Is het mogelijk een klacht in te dienen over de beëindiging van de verzekering?
Bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) komen regelmatig klachten binnen van consumenten van wie bijvoorbeeld hun rechtsbijstandverzekering is opgezegd vanwege te vaak claimen. De lijn in de uitspraken van Kifid is dat zonder waarschuwingsbrief opzegging niet mag.
Speciaal geval: autoverzekeringen
Bij autoverzekeringen werkt het iets anders dan bij andere verzekeringen door het systeem van schadevrije jaren. Die bouw je op voor elk jaar dat je geen schade claimt. Dit bepaalt grotendeels je premie: hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie. Dit heet ook wel de no-claim-korting. Claimt u een schade, dan verliest u schadevrije jaren (uw no-claim) en stijgt uw premie proportioneel.
Soms is het beter om niet elk kleine krasje op de lak van uw auto te willen laten vergoeden door uw verzekeraar. Want u zet uw no-claim daarmee op het spel. Sommige kleine schades kunt u beter uit eigen zak betalen. Lees daarom altijd eerst goed de voorwaarden van de verzekering door voordat u hem afsluit.
Kunt u na opzegging nog een nieuwe verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten?
Als een verzekering wordt opgezegd, volgt er een registratie bij de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Daardoor wordt het een stuk lastiger om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar. Daar kijken ze eerst wie die nieuwe klant precies is? Wat voor vlees hebben ze in de kuip? Dit doen ze om de hierboven geschetste collectiviteitsgedachte te waarborgen.
Wat betekent dit voor consumenten?
Consumenten reageren verschillend op deze problematiek. Sommigen vinden het onterecht dat ze als veelclaimers worden gezien. Ze wijzen erop dat de meeste schade door derden is veroorzaakt. Anderen klagen dat ze na jaren van weinig claims bij enkele schadegevallen meteen hun eigen risico omhooggaat. Een opzegging leidt tot frustratie, omdat een nieuwe verzekering afsluiten na royement vaak moeilijker is. Er zijn er ook die aan het werk gaan met de tips van hun verzekeraar om schades zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
Tips om minder schade op te lopen
Er zijn vele manier om schades te voorkomen. Matig uw snelheid in het verkeer om blikschade te vermijden. Laat betere sloten op uw deuren zetten tegen schade door inbrekers. Maak uw platte dak regelmatig bladvrij. Zo verlaagt u het risico op waterschade. Plaats brandblussers enzovoorts. Al deze maatregelen zorgen niet alleen voor meer veiligheid maar uiteindelijk ook voor lagere premies.
Tot slot: claim niet voor elk wissewasje, zoals in het voorbeeld hierboven van het minieme krasje op de autolak. Een beetje zelfbeheersing in uw claimgedrag werkt uiteindelijk in uw voordeel.
(Bron: Independer, Consumentenbond, Nu.nl, Lastenvrij, Klaverblad, Reaal. Foto: Shutterstock)
Autoverzekering afsluiten? Let vooral goed op en lees alles!