Registeren Inloggen

Kunt u bij een online aankoop beter met iDEAL of creditcard betalen?

Nederlanders besteden online steeds meer geld. In 2023 maar liefst 34,7 miljard euro in totaal. De stijging zit voornamelijk in de online betalingen van vakanties en kaartjes voor evenementen en dagjes uit. De populairste methodes om dergelijke betalingen te verrichten zijn iDEAL en creditcard. Wat zijn de voor- en nadelen van beide betaalmethodes?

Populairste betaalmethoden

De populairste betaalmethode in Nederland is via iDEAL. Alle grote Nederlandse banken zijn aangesloten bij dit betaalsysteem. Als consument betaalt u geen transactiekosten over een aankoop via iDEAL. In 2025 krijgt dit systeem een andere naam, maar nu al zijn er kleine veranderingen doorgevoerd. Zo kunt u een eigen profiel aanmaken waardoor betalen nog eenvoudiger en veiliger wordt. Hoe dit zit leest u op MAX Vandaag.

Een creditcard werkt ongeveer hetzelfde als iDEAL, maar dan schiet uw creditcardmaatschappij het bedrag voor. Het geld wordt pas op een later moment van uw rekening afgeschreven. Wel geldt er een minimale inkomenseis voordat u een creditcard mag aanvragen.

Wanneer komt u in aanmerking voor een creditcard?

Niet iedereen mag zomaar een creditcard aanvragen. Dat is logisch, aangezien een creditcardmaatschappij uw aankopen voorschiet. Zij willen er wel zeker van zijn dat u het voorgeschoten bedrag terug kunt betalen. Bij de meeste creditcardmaatschappijen geldt een minimaal netto inkomen van 1.150 euro per maand. Vaak is het met een lager inkomen ook mogelijk om een creditcard aan te vragen, mits er iemand garant staat. Het komt regelmatig voor dat ouders voor hun kind garant staan.

Er bestaat ook een prepaid creditcard, die wel beschikbaar is voor mensen met een lager inkomen. Daarbij stort u zelf een bepaald bedrag op uw creditcard, in plaats van dat de creditcardmaatschappij het bedrag voorschiet.

Voor- en nadelen creditcard

Een creditcard heeft de volgende voordelen:

  • U kunt er wereldwijd mee betalen
  • Er geldt een aflevergarantie. Als het product niet wordt geleverd, krijgt u uw geld terug
  • Er geldt een aankoopverzekering. Bijna alle producten zijn tot 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging
  • U betaalt pas achteraf

Een creditcard kent ook enkele nadelen:

  • U moet soms transactiekosten betalen over bepaalde aankopen
  • Door de extra bestedingsruimte kunt u geneigd zijn meer geld uit te geven dan u kunt missen
  • Een creditcard brengt jaarlijkse kosten met zich mee, gemiddeld tussen de 15 en 100 euro per jaar
  • Er is een bestedingslimiet. De hoogte hiervan hangt over het algemeen af van uw inkomen

Voor- en nadelen iDEAL

Betalen via iDEAL heeft de volgende voordelen:

  • Het is simpel en veilig en de meeste gegevens zijn al voor u ingevuld
  • Sinds kort kunt u bij verschillende webshops geldbedragen tussen de 100 en 3000 euro in 3 termijnen betalen via iDEAL
  • U betaalt als consument geen transactiekosten

iDEAL heeft helaas ook enkele nadelen:

Betalen met creditcard of iDEAL

Een creditcard kan handig zijn als u veel reist of regelmatig aankopen doet via buitenlandse of onbekende webshops. Voor aankopen bij betrouwbare, Nederlandse webshops is het meestal verstandiger om met iDEAL te betalen. Dat brengt minder kosten met zich mee en gaat sneller, omdat u zelf geen gegevens hoeft in te vullen. Het geeft u bovendien een beter overzicht van uw uitgaven, omdat het geld direct van uw rekening wordt afgeschreven.

(Bron: Archief, MAX Vandaag, MAX Vakantieman, Consumentenbond, ABN Amro, Debitcard, Kassa. Foto: Vladimka production/Shutterstock)

Online betalen? Dit zijn de verschillende betaalmethodes

Geef een reactie