Registeren Inloggen

Sparen zit weer flink in de lift en dat komt door deze redenen

Sparen is weer ‘in’, geld op de betaalrekening laten staan daarentegen is ‘uit’. De spaarrekeningen in Nederland hebben nu een totaal saldo van ruim 480 miljard euro, een stijging van meer dan 100 miljard euro in 4 jaar. Natuurlijk ligt dat grotendeels aan de rente die sinds 2022 weer positief is. Maar er is meer.

Ontwikkeling van saldi (2013-2023)

De ontwikkeling richting meer sparen en minder geld op de betaalrekening laten staan is al een tijdje aan de gang. Een greep uit de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) vanaf 2013 tot en met nu laat dat zien:

  • 2013 (kwartaal 3):   54,7 miljard euro op betaalrekeningen
  • 2022 (kwartaal 2): 130,8 miljard euro op betaalrekeningen
  • 2022 (kwartaal 2): 423,5 miljard euro op spaarrekeningen
  • 2023 (kwartaal 4): 117,4 miljard euro op betaalrekeningen
  • 2023 (kwartaal 4): 458,9 miljard euro op spaarrekeningen
  • 2024 (kwartaal 1): 110,5 miljard euro op betaalrekeningen
  • 2024 (kwartaal 2): 480,9 miljard euro op spaarrekeningen

Redenen voor grote toename van sparen

Waar ligt dat aan dat we met z’n allen meer zijn gaan sparen? Die achterliggende redenen liggen redelijk voor de hand:

  1. Rentestijging: sinds de Europese Centrale Bank in juni 2022 de rente verhoogde, is sparen weer lonend. Tot die tijd was er zelfs een negatieve rente. Nu bedraagt die 2 procent. Dat maakt sparen weer aantrekkelijk.
  2. Er is meer geld beschikbaar: hogere lonen en lagere inflatie leiden tot meer spaargeld.
  3. Veiligheid: door steeds vernuftigere babbeltrucs van criminelen is het veiliger om geld op spaarrekeningen te zetten en te houden. Fraudeurs komen daar lastiger bij. Zo hebben banken na vele gevallen van zogenaamde bankhelpdeskfraude door nepbankmedewerkers een spaargeldslot op spaarrekeningen geïntroduceerd.

Consumenteneconomen constateren dat Nederlanders liever sparen dan beleggen, want daar is het risico stukken lager. Daarbij sparen mensen vooral om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven.

Ontwikkeling in 2023 al goed zichtbaar: sparen weer terug op pre-coronaniveau

Vorig jaar al was de ontwikkeling naar meer sparen duidelijk zichtbaar, laten de statistieken van de DNB zien. In 2023 groeien de banktegoeden van Nederlandse huishoudens met 14,9 miljard euro tot 576,3 miljard euro. Hiervan staat 117,4 miljard euro op betaalrekeningen en 458,9 miljard euro op spaarrekeningen. Sparen is daarmee terug op het niveau van voor corona. Tijdens de coronajaren (2020-2022) sparen Nederlanders jaarlijks gemiddeld 37,8 miljard euro. Dat is mogelijk door overheidssteun en een verminderde consumptie.

In 2023 ontvangen huishoudens 1,7 miljard euro aan rente op hun spaarrekeningen. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2022. Veel huishoudens verplaatsen hun geld van betaal- naar spaarrekeningen Zo willen ze profiteren van de hogere rente. In totaal storten ze dat jaar 27,2 miljard euro op spaarrekeningen.

Vakantiegeld speelt ook een grote rol in spaargroei

Niet alleen door hogere rentes en hogere lonen, maar ook door de storting van vakantiegeld in mei 2024 is het spaargeld in Nederland momenteel zo sterk toegenomen. Nederlanders hebben in mei 2024 netto meer dan 9 miljard euro gespaard. In mei 2020, een coronamaand, noteert DNB het hoogste maandbedrag ooit: 9,4 miljard euro.

Spaartips

Nederlanders geven over het algemeen de voorkeur aan sparen boven beleggen. Dat komt door het zekere rendement en minder risico’s en stress. Sparen zou bijdragen aan het ‘levensgeluk’. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels doet in column op MAX Vandaag zelfs een speciale spaaraanbeveling: ‘Meer sparen? Sluit u aan bij een spaargroep’.

Ook kunt u op andere manieren geld sparen, zelfs ‘ongemerkt’. Dat gaat gemakkelijker dan u denkt. Wie meer rente wil, kan een andere spaarvorm overwegen. Lees hier hoe deposito sparen werkt.

(Bron: DNB, NU.nl, FD, archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Ongemerkt geld sparen? Zo gaat het gemakkelijker dan u denkt

Geef een reactie