Registeren Inloggen

Diefstal uit de tuin: zo verkleint u de kans en dit wordt er vergoed

Grijpgrage handen slaan niet alleen binnenshuis toe. Ook spullen in uw tuin zijn aantrekkelijk voor dieven (en soms nog een stuk gemakkelijker) om mee te nemen. Hoe voorkomt u dit? En wat wordt er vergoed als het toch gebeurt?

Steeds meer dure spullen in tuin

Wie denkt dat dieven niets meenemen uit tuinen heeft het mis. Tegenwoordig staan er genoeg mooie en luxe spullen in tuinen die soms ook nog een hoop geld kunnen opleveren. Denk aan beelden, loungesets, barbecues en (elektrische) fietsen.

Diefstal

Dat is echter geen vrijbrief voor dieven om iets mee te nemen. Toch komt het regelmatig voor dat er ineens iets ontbreekt uit de tuin. Ook duur gereedschap en kleinere dingen als (sfeer)verlichting en kratten bier worden graag meegenomen. Op nummer 1 blijft echter de (elektrische) fiets staan. Bij 1 op de 5 tuindiefstallen nemen dieven namelijk een (elektrische) fiets mee. En zelfs in een schuur is uw fiets niet altijd veilig. Uit cijfers van Independer blijkt namelijk dat er in 2023 meer dan 11.000 keer iets uit een schuur is gestolen. In een deel van de gevallen was de schuur overdag echter niet op slot.

Hoe voorkomt u tuindiefstal?

Om de kans op diefstal te verkleinen kunt u diverse dingen doen. We zetten de mogelijkheden hieronder op een rij:

  • Zorg voor goede verlichting (die niet meegenomen kan worden), met een bewegingssensor. Op die manier kan een dief niet ongezien zijn gang gaan wanneer het donker wordt.
  • Een camera schrikt af en kan ervoor zorgen dat dieven uw tuin liever overslaan.
  • Zet kostbare spullen in een afgesloten schuur en laat ze hoe dan ook niet onbeheerd achter in de tuin. Zelfs niet als u maar een korte tijd weg bent. Binnen enkele minuten kan een langslopende dief zijn slag slaan en bijvoorbeeld die dure boor meenemen.
  • Maak het dieven, net als bij uw woning, niet gemakkelijk en zorg voor goede sloten op uw schuur of tuinhuis.
  • Spullen die buiten blijven staan, zoals een loungeset, kunt u eventueel met een kabelslot vastzetten aan een muuranker dat vastzit aan een schutting of schuur.

Wordt er iets vergoed bij diefstal uit de tuin?

Diefstal uit uw tuin is al vervelend genoeg, maar zelf moeten opdraaien voor vervangingskosten doet daar nog een schepje bovenop. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen zich afvragen of een verzekering iets kan betekenen. In principe dekt een inboedelverzekering de kosten wanneer er spullen uit uw tuin worden gestolen die daar thuishoren. Denk aan een loungeset en verlichting.

Een fiets die uit de tuin wordt gestolen wordt echter niet vergoedt vanuit een inboedelverzekering. Veel verzekeraars vinden namelijk dat deze in een afgesloten schuur of tuinhuis moet staan om diefstal te voorkomen. Staat de fiets daar wel, maar is de schuur niet afgesloten? Ook dan is de kans groot dat u kunt fluiten naar een vergoeding. Heeft u een fietsverzekering? Dan kan deze wel schade vergoeden wanneer de fiets uit de tuin wordt gestolen, mits deze op slot stond. Wilt u weten hoe u de kans op fietsendiefstal kunt verkleinen? In dit artikel geven we tips.

Zo maakt u het fietsendieven lastig: tips tegen fietsdiefstal

(Bron: Independer, Allianz Direct, Interpolis, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Zelfs als ik “even” iets van boven moet halen, in mijn huis, doe ik ALTIJD de achterdeur op slot