Registeren Inloggen

Ook een particulier kan pakketpunt aan huis beginnen: zo doet u dat

Sommige mensen zijn tegen wil en dank het ‘postkantoor’ in hun buurt. Bezorgers leveren allerlei pakketjes af van buren die niet thuis zijn. Maar u kunt ook uit eigen beweging een pakketpunt aan huis beginnen. Het levert geld op en een beetje aanspraak, want de buurtfunctie is onmiskenbaar. Maar er kleven zeker ook nadelen aan.

Postkantoortje spelen voor de buren kan enorm vervelend zijn

Tijdens de lockdowns leren de meeste mensen het gemak van pakketbezorging pas echt kennen. Boeken, kleding, schoenen, echt alles wordt ineens online besteld en aan de deur bezorgd. Vanwege het verplicht thuiszitten nemen ze veelal persoonlijk hun eigen pakjes aan.

Daar komt verandering in na de coronaperiode. De bestellingen blijven komen, bezorgingen ook. Maar omdat de mensen weer op hun werk zijn, worden de thuiswerkers of buren die gewoon thuis zijn het afleveradres. Dat sommigen zich tegen hun zin een ‘postkantoor’ of ‘pakketpunt’ beginnen te voelen, met de hele hal vol met andermans bestellingen is logisch. Meldpunt spreekt in 2021 met een etiquette-expert die vertelt hoe buren dit onderling beter kunnen afspreken. Dat voorkomt burenruzies bij voorbaat.

Pakketpunt worden kan ook voordelig zijn

Inmiddels zijn er ook mensen die het juist leuk vinden om pakketpunt of afhaalpunt te worden. De voordelen zijn de verdiensten die er tegenover staan. Ook kan zo’n drop off point, nóg een synoniem, een fijne buurtfunctie hebben en veel gezelligheid en aanspraak opleveren. Daarbij is het ook duurzaam. Maar stel u er nou ook weer niet te veel van voor, want er zitten ook enige nadelen aan.

De nadelen

Een in het oog springend nadeel is natuurlijk uw voortdurende ‘gedwongen’ aanwezigheid in uw eigen particuliere postkantoor. U kunt er weinig naast doen. Het kan zijn dat u op bepaalde dagdelen, bijvoorbeeld tussen 16.00-21.00 uur verplicht thuis moet zijn voor afhalers. Sowieso moet u uitgaan van een normale 5-daagse werkweek, van maandag tot en met vrijdag. Ook zal het niet gemakkelijk zijn om eens een weekje vrij te nemen. Een nadeel van de gezellige buurtfunctie is dat u tegelijkertijd al uw privacy kwijt bent, als uw huis ophaaladres is.

Welke eisen zitten er aan zo’n pakketpunt? Houd hier rekening mee

Wie serieus overweegt om zo’n ophaalpunt te beginnen, moet wel beseffen dat het best ingewikkeld kan zijn. Houd hier rekening mee:

  • Heeft u er wel de ruimte voor? Het is vaak hollen of stilstaan in de pakkettenbusiness, maar meestal hollen. Dat betekent veel pakketjes, en die nemen vaak heel veel ruimte in.
  • U moet u inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U bent namelijk niet in vaste dienst maar zzp’er.
  • U moet verzekerd zijn tegen diefstal of schade aan pakketten. Vergeet niet dat u verantwoordelijk bent voor die pakketten tot het moment dat ze zijn opgehaald.
  • U moet veel thuis zijn (zie boven). Beschikbaarheid is een absolute vereiste.

Wat zijn de verdiensten?

‘Wat schuift het?’ is een voor de hand liggende vraag. Dat scheelt per bezorgdienst. De KvK zegt op zijn site dat het ergens tussen de 20 en 50 eurocent per pakketje ligt. Dat is niet veel, maar vele kleintjes maken een grote, zegt het spreekwoord. Bezorgers als ViaTim en Homerr die met particuliere pakketpunten werken betalen respectievelijk 25 cent en 40 cent per verwerkt pakketje, zegt Ondernemen & Internet. ViaTim betaalt 75 cent per pakje dat u zelf bezorgt in uw buurt. De geschatte maandopbrengst is tussen de 25,00 en 75,00 euro bij alleen afhalen bij uw huis. Dat is geen vetpot. Daarom werken sommige bezorgdiensten dan ook met een prestatiebonus: bij een hogere omzet, verdient u meer. Maar denk eerst goed na of u dit echt wel wilt. Ook daar is een spreekwoord voor: bezint, eer ge begint.

Alternatief voor de consument: pakketkluizen

Een goed alternatief voor pakketpunten aan huis of in een winkel zijn de onbemande pakketkluizen. Die zijn vaak te vinden in supermarkten. De klant krijgt een code als sleutel om zijn pakketje te kunnen ophalen uit een van de kluisjes.

(Bron: KvK, Ondernemen & Internet, MAX Vandaag, Margriet, ViaTim, PostNL, archief. Foto: Shutterstock).

Hoe vertel ik mijn buren dat ik geen postkantoor ben?

 

Geef een reactie