Registeren Inloggen

Is uw e-bike waterbestendig genoeg om in de regen te gebruiken en laten staan?

In ons fietsland is de elektrische fiets, oftewel e-bike, een populair vervoersmiddel. Waar Nederland ook om bekend staat is het wisselvallige weer, en veelvoorkomende plensbuien. Maar hoe slecht is dat voor al die e-bikes?

Fietsen in Nederland

De fiets is geliefd in Nederland. Jong en oud maken er gebruik van, en zelfs voormalig premier Mark Rutte liet de fiets niet links liggen. Volgens de Fietsersbond zijn er in totaal maar liefst 22,8 miljoen fietsen in Nederland, waarvan 1,8 miljoen elektrisch ondersteund zijn. De bond beschrijft op haar website dat het aantal speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) iets boven de 14.000 ligt.

Regen en de e-bike

Ook wanneer het regent, wat in Nederland niet zeldzaam is, is de fiets op straat te zien. Dat geldt ook voor elektrische fietsen. Maar kan dat eigenlijk kwaad? Algemeen bekend is dat elektriciteit en water samen apparaten kapot kunnen maken, maar ook gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.

Hoe waterbestendig is de e-bike?

Hoe zit dat dan met elektrische fietsen? Volgens de ANWB en E-bike bond moeten elektrische fietsen gewoon bestand zijn tegen een oer-Hollandse regenbui. Alle fietsen zijn namelijk spatwaterdicht. Dat moet haast wel, want anders staat de fiets veelal in de schuur. Dat is overigens helemaal geen slecht idee wanneer u niet daadwerkelijk aan het fietsen bent. Want de fiets uren buiten laten staan in de regen, wordt namelijk afgeraden. Heeft u geen andere keus, maak de fiets dan na de regenbui zo snel mogelijk droog om roest en kortsluiting te voorkomen. En verwijder als het kan de accu en het display van de fiets, wanneer u deze buiten wilt laten staan. Of scherm deze af met een waterdichte hoes.

Garantie

Omdat de elektrische fiets spatwaterdicht moet zijn, zou deze geen kuren moeten vertonen na een regenbui. Gebeurt dit wel binnen de garantieperiode, dan kunt u zich volgens de E-bike bond beroepen op de fabrieksgarantie.

Bescherm uw e-bike ook hiertegen

Niet alleen water kan uw elektrische fiets en de accu beschadigen. Ook kou en zonlicht kunnen schade aanrichten, doordat dit de accu kan bevriezen of verhitten. Zorg er daarom voor dat u uw e-bike zo veel mogelijk overdekt stalt. Zo is deze ook meteen beschermd tegen regenbuien.

Meer weten over onderhoud?

Wilt u weten hoe u uw e-bike het beste kunt onderhouden? En waar u op moet letten bij het verzekeren van uw elektrische fiets? In onderstaand artikel geven we diverse tips, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw stalen ros.

Elektrische fiets is duurder in onderhoud en verzekering: dit kunt u (zelf) doen

(Bron: E-bike bond, Fietsersbond, ANWB, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie