Registeren Inloggen

Wat is zonnebrandpoeder en beschermt dit voldoende tegen de zon?

Een relatief nieuw product op de markt dat u tegen UV-straling van de zon moet beschermen is zonnebrandpoeder. Maar wat is het precies? En biedt het voldoende bescherming?

Zonnebrandpoeder

Zonnebrandpoeder is steeds vaker te vinden, maar wat is het precies? De naam zegt eigenlijk al voldoende: het is zonnebrand in poedervorm. Hierin zitten meestal mineralen zoals titaniumdioxide en zinkoxide, wat bescherming biedt tegen UVA- en UVB-straling. UVA-straling veroudert de huid en UVB-straling kan de huid verbranden.

Het product is te vinden in 2 vormen: een compact poederdoosje of een kwast die vastzit aan een buisje gevuld met poeder. Heeft u de kwast-vorm, dan komt het poeder eruit wanneer u deze ondersteboven houdt. U kunt het product dus direct met de kwast aanbrengen. Op uw gezicht bijvoorbeeld, maar ook in uw nek of op uw hoofdhuid.

Wat zijn de voordelen?

Een persoonlijke ervaring op de redactie van Meldpunt is dat dat precies is wat het product aantrekkelijk maakt: het kan direct aangebracht worden op het gezicht of de hoofdhuid zonder dit vet te maken. En omdat het geen crème is die uitgesmeerd hoeft te worden, kan het dus ook over make up heen aangebracht worden. Op deze manier is de drempel om regelmatig SPF aan te brengen een stuk lager en zou u uzelf beter beschermen tegen de zon. Maar biedt een poeder eigenlijk wel evenveel bescherming als een zonnebrandcrème?

Beschermt zonnebrandpoeder net zo goed als zonnebrandcrème?

Om met de deur in huis te vallen: nee, dat doet het niet. Huidtherapeut Fleur Maxime legt op haar sociale media kanalen regelmatig aan haar vele volgers uit hoe SPF-bescherming werkt. Ook demonstreert ze hoeveel zonnebrandcrème er eigenlijk aangebracht moet worden in het gezicht om voldoende bescherming te bieden. Als maatstaf houdt de therapeut 2 uitgestrekte vingers aan, wat maximaal 2 uur bescherming biedt.

Wanneer u gebruik zou maken van zonnebrandpoeder haalt u dezelfde hoeveelheid niet. Probeert u dit wel, dan zal uw gezicht hoogstwaarschijnlijk helemaal wit zien van het teveel aan poeder. Daarnaast is een zonnebrandpoeder sneller weg te vegen dan een zonnebrandcrème. Daarom benadrukt de huidtherapeut in haar video dat het belangrijk is om altijd eerst voldoende te smeren met een zonnebrandcrème. Na 2 uur zou u dan de bescherming kunnen bijwerken met een zonnebrandpoeder, als u liever geen zonnebrandcrème wilt smeren. Toch blijft het het beste om na verloop van tijd wel weer een laag zonnebrandcrème (met SPF 50) aan te brengen voor een optimale bescherming tegen de zon.

Meer weten over uv-straling en bescherming tegen de zon?

Wilt u meer informatie over hoe uv-stralen eigenlijk zijn opgebouwd? Of bent u benieuwd naar wat er allemaal in zonnebrandcrème verwerkt is en of dat wel veilig is? In onderstaand artikel geven we antwoord op beide vragen. Wilt u liever weten of u zonnebrandcrème van vorig jaar nu nog veilig kunt smeren? Dan is dit artikel interessant voor u.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: @Fleurmaxiime op Instagram, Consumentenbond, Margriet, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie