Registeren Inloggen

EU maakt contactloos betalen met iPhone nu ook mogelijk voor concurrenten van Apple Pay: zo werkt het

Vanaf 25 juli moet Apple banken toestaan om zelf met een app te komen voor contactloos betalen in winkels met een iPhone. Tot nu toe kan deze betaalwijze alleen met de eigen Apple Pay-portemonnee. Gebruikers van Android-toestellen kunnen wel al langer contactloos betalen met door banken ontwikkelde apps. Maar het toeval wil dat banken zich daar nu juist uit terugtrekken.

Hoe werkt contactloos betalen?

Bij contactloos betalen moet u de betaalpas, mobiele telefoon (of wearable, zoals een smartwatch) kort dichtbij of tegen de betaalautomaat houden. Bij bedragen tot en met 50 euro is meestal geen pincode vereist. Boven dit bedrag wel altijd. Het kan ook zijn dat een vingerafdruk of gezichtsherkenning in plaats komt van de pincode.

Deze vorm van betalen wordt populair

Pashouders lijken steeds meer vertrouwen te krijgen in contactloos betalen, ook bij grote bedragen. Dit valt te zien in de cijfers die PIN.nl bijhoudt. Er is een duidelijke schifting waarneembaar. In de afgelopen 12 maanden is het aantal betalingen, waarbij betaalpassen in de automaat worden gestoken, met 125 miljoen gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal contactloze betalingen, met een betaalpas of smartphone, is in dezelfde periode met 308 miljoen gestegen. Klanten ervaren het als een voordeel dat bij deze vorm van betalen criminelen niet over hun schouder kunnen meekijken om de pincode af te kijken, het zogenaamde shoulderen.

Wat was er aan de hand met Apple Pay op iPhones?

Meldpunt belt met Betaalvereniging Nederland om opheldering wat er speelt rond de Apple Pay-portemonnee op iPhones, de smartphones van Apple. Woordvoerder Berend Jan Beugel geeft tekst en uitleg: “Apple heeft nu toegezegd andere partijen dan zijzelf toe te laten tot de NFC-chip (Near-Field-Communication) op hun toestellen. Diezelfde chip zit in alle fysieke betaalpassen, maar ook in iPhones en Android-apparaten. Door die chip kan de klant bij de kassa betalen. Maar de NFC-app zat op de iPhone dichtgetimmerd. De gebruikers konden alleen betalen met het eigen Apple Pay-systeem. Banken konden op deze toestellen niet terecht met een eigen app voor contactloos betalen.”

Met andere woorden: Apple gedroeg zich als een monopolist. En dat mag niet in de Europese Unie. Het bedrijf heeft nu een dreigende rechtszaak afgewend en met de Europese Commissie afgesproken om concurrenten alsnog toegang te verlenen tot de NFC-chip op hun iOS-besturingssysteem. “Apple stelt zich nu open voor andere ontwikkelaars van apps. Dat is waar we nu staan,” vat Beugel samen.

Wat zijn de voordelen voor de consumenten?

Experts zeggen dat er grote financiële prikkels zouden zijn voor bedrijven, om hun eigen portemonnee te gebruiken in plaats van Apple Pay als tussenpersoon te laten optreden. Dat zou besparingen opleveren, die naar de consumenten zouden kunnen doorsijpelen. Apple moet vóór 25 juli zijn betalingssysteem in de 27 EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein openstellen.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris mededingingsbeleid, zegt dat er zo een einde komt aan Apple’s machtspositie op het gebied van contactloos betalen: “Het opent de concurrentie in deze cruciale sector, door te voorkomen dat Apple andere mobiele portemonnees uitsluit van het ecosysteem van de iPhone. Vanaf nu kunnen concurrenten effectief concurreren met Apple Pay voor mobiele betalingen met de iPhone in winkels. Consumenten zullen dus een groter aanbod aan veilige en innovatieve mobiele portemonnees hebben om uit te kiezen.” De afspraken gelden voor 10 jaar.

Hoe zit het met contactloos betalen op Android-toestellen?

Op apparaten met het Android-besturingssysteem, zoals Samsung en LG, is het al langer mogelijk om contactloos te betalen buiten het daar geldende Google Pay-platform. Maar het gekke is dat banken, die hun eigen portemonnee ontwikkelden voor contactloos betalen in winkels, zich één voor één weer teruggetrokken hebben. “Als laatste heeft ING nu zijn vertrek op dat terrein aangekondigd,” zegt Beugel.

De reden voor deze grootscheepse terugtrekking is dat alle merken, die met Android-besturing werken, het allemaal net even anders doen. Dat maakt het moeilijk om 1 goedwerkende app te ontwikkelen voor banken, die op al die verschillende apparaten zou werken. Het zou betekenen dat ze dan voor elk merk een andere app moeten ontwikkelen. En dat schiet niet op. Dat is te omslachtig en te duur. Daarmee blijft Google Pay min of meer de enige betaalvorm voor contactloos betalen voor Android-gebruikers.

Andere voordelen van het openstellen van Apple van NFC-technologie voor andere partijen

Wat zijn de verdere voordelen voor banken, nu Apple om is? Om gebruik te mogen maken van Apple Pay moeten banken al jaren een tarief betalen aan Apple. Die tarieven kunnen nu omlaag.

Een ander denkbaar voordeel volgens de Betaalvereniging is de toepassing bij de digitale euro. Even om het geheugen op te frissen, wat is dat ook alweer? De digitale euro is de digitale variant van contant geld. Die kunnen consumenten in de toekomst ook op een aparte, losse betaalpas, alléén voor digitale euro’s zetten (dus niet op de gewone bankpas) of in een digitale wallet op hun telefoon. Die losse pas is vooral een aanvulling op de digitale portemonnee, die naar verwachting het primaire betaalinstrument voor digitale euro’s zal zijn.

“Betaling gaat dan zoals bij contant geld, van de klant rechtstreeks – dus zónder tussenkomst van een bank ­– naar de winkelier,” legt Beugel uit. Maar dat kan alleen als een bedrijf als Apple de toegangsdeur openzet voor marktpartijen en niet alles in eigen hand wil houden.

(Bron: EU, Betaalvereniging Nederland, PIN.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Online betalen? Dit zijn de verschillende betaalmethodes

 

Geef een reactie

Reactie

    Tuurlijk trekken banken zich terug, net als de bank-filialen, 3x storten op je rekening en niet meer dan €3.000.= nu ook weer de eigen app jaja, paar miljard winst want de aandeelhouders moeten niet teleurgesteld worden maar de klant word steeds verder uitgekleed. En allemaal onder het mom van kapstok gelul.