Registeren Inloggen

Gelnagellak is populair, maar wat zijn de risico’s?

Gelnagellak biedt uitkomst voor degenen die houden van een verzorgde uitstraling maar hier niet continu mee bezig willen zijn. En hoewel het onschuldig lijkt en er mooi uitziet, zitten er risico’s aan verbonden.

Gelnagellak

Gelnagellak is al jaren een fenomeen. Want mooi gelakte nagels, die er wekenlang tip top uitzien, is iets wat velen aanspreekt. Iets wat de populariteit vergroot is dat liefhebbers tegenwoordig ook zelf aan de slag kunnen met de gelnagellak, doordat steeds meer doe-het-zelf sets verkocht worden. In vergelijking met een bezoek aan een professionele nagelsalon scheelt dat immers geld en tijd.

Risico op huidkanker

Er klinkt echter ook kritiek op deze vorm van verzorging. Zo zou het gebruik van de speciale lamp (ook wel uv-lamp of ledlamp), die nodig is om de vloeibare nagellak uit te harden, het risico op huidkanker vergroten. De lamp straalt immers uv-straling uit, en bij een gemiddelde lakbeurt moet een hand al snel 3 a 4 keer onder de lamp. Een mogelijke oplossing is om de handen, voor het gebruik van de lamp, goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor. Het blijft echter onduidelijk of dit voldoende bescherming biedt tegen huidveroudering en huidkanker, wanneer uw handen onder de lamp liggen. Het advies van KWF Kankerbestrijding is dan ook: beperk het gebruik van de uv-lamp.

Allergie met ernstige gevolgen

Een ander risico van het dragen van gelnagellak is dat u een allergie ontwikkelt voor acrylaten, dat zijn de kunststoffen in gelnagellak. Onder de speciale uv-lamp harden deze uit, maar wanneer het goedje nog vloeibaar is kunnen de stoffen op uw huid terechtkomen en hier binnendringen. En dat kan een allergie, en daarmee ernstige gevolgen hebben. Zo kunt u last krijgen van roodheid, gevoeligheid, schilfers, kloven, eczeem en het loslaten van de nagels. Wanneer u eenmaal allergisch bent, komt u hier niet meer vanaf. Sterker nog: de klachten zullen ernstiger worden naarmate u vaker in contact komt met acrylaten. En daar zit de crux: acrylaten worden ook gebruikt voor veel medische behandelingen. Hieronder zetten we er een aantal op een rij:

  • In vullingen of een kunstgebit
  • Kunstheupen
  • Pacemakers
  • Gehoorapparaten
  • Brilmonturen
  • Diverse prothesen
  • Wondverbanden
  • Glucosesensoren bij diabetes
  • Insulinepompsystemen
  • De coating van implantaten

Wanneer u een allergie heeft voor acrylaten, kan uw lichaam bovengenoemde hulpmiddelen afstoten. De kans op een allergie is echter groter wanneer u zelf aan de slag gaat met gelnagellak. Het risico dat de lak uw huid raakt, of niet goed uithard, is dan een stuk groter dan wanneer u uw nagels laat verzorgen bij een professional. Toch is ook dit niet geheel risico-vrij.

Infecties slecht te herkennen

Tot slot kan het (altijd) dragen van gelnagellak ervoor zorgen dat diagnoses te laat worden gesteld. Onder de lak zijn infecties of tekenen die duiden op ziekte niet zichtbaar. Geef uw nagels daarom regelmatig een pauze van een manicure en wees alert op klachten.

Onder de zonnebank een kleurtje opbouwen: hoe schadelijk is het?

(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, Huidarts, De Volkskrant, Nature.com, Kassa, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie