Registeren Inloggen

Sparen op een buitenlandse spaarrekening: hoe risicovol is dat?

Profiteren van uw spaargeld kan op verschillende manieren. Waaronder uw spaargeld op een buitenlandse spaarrekening zetten. Hier is de spaarrente vaak hoger. Maar is het wel veilig?

Spaargeld

Nederlanders sparen steeds meer. Uit de meest recente data (2022) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) wordt duidelijk dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 49.500 euro bezitten. Er zijn diverse mogelijkheden om te profiteren van spaargeld. Bijvoorbeeld deposito sparen, waarbij de spaarrentes hoger liggen dan bij normale spaarrekeningen. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten. Ook hier ontvangt u meer spaarrente dan bij Nederlandse banken.

Hoeveel spaarrente in het buitenland?

U kunt echter niet zomaar zelf een buitenlandse spaarrekening openen. Hiervoor zijn er bemiddelingsplatforms. Deze zijn de tussenpersonen tussen spaarders en banken binnen de Europese Unie. Uit hun aanbod kunt u kiezen bij welke bank u uw spaargeld wilt stallen en tegen welke rente. Om u een beeld te geven van hoeveel spaarrente banken in het buitenland bieden, kijken we naar een deel van het aanbod van het bekende bemiddelbedrijf Raisin (in juli 2024). De volgende spaarrentes zijn van toepassing wanneer u minstens 1.000 euro stalt:

  • Frankrijk: In Frankrijk kunt u bij bank Distingo maar liefst 3,26 procent aan spaarrente ontvangen per jaar.
  • Zweden: Bij de Zweedse banken Nordax en Hoist Sparen kunt u 3,25 procent aan spaarrente krijgen per jaar.
  • België: De spaarrente is bij bank CKV hetzelfde percentage als bij bovengenoemde banken.
  • Noorwegen: In Noorwegen ontvangt u op het moment van schrijven iets minder dan bij de eerder genoemde banken. Hier ligt de spaarrente namelijk op 3,23 procent per jaar.

Is het veilig om geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten?

Natuurlijk wilt u het meeste uit uw spaargeld halen. Maar hoe veilig is het om hiervoor een buitenlandse spaarrekening te gebruiken? Belangrijk om te weten is dat als u dit overweegt, u het beste gebruik kunt maken van een bank binnen de EU. Alle EU-landen hebben namelijk een depositogarantiestelsel dat vergelijkbaar is met dat van Nederland. Dankzij dit stelsel is per persoon, per bankvergunning, tot 100.000 euro gegarandeerd, ongeacht in welk land u woont. Gaat de bank failliet, dan krijgt u dus tot 100.000 euro terug.

Dit moet u dan wel bij de desbetreffende bank terughalen. Omdat het depositogarantiestelsel in het buitenland toch net iets anders kan zijn dan in Nederland, is het mogelijk dat het terugbetalen wat langer duurt en het complexer is om uw geld terug te krijgen. Het bemiddelingsplatform waarbij u bent aangesloten kan u hierbij helpen.

Waar verder op letten?

Tot slot is het verstandig om nog enkele andere zaken goed uit te zoeken. Bijvoorbeeld of er sprake is van een minimale inleg en/of van een andere valuta, zoals in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Dit kan ervoor zorgen dat u meer of minder geld ontvangt, afhankelijk van de koers. Dat geldt ook in het geval van een faillissement van de bank. Tot slot kan er sprake zijn van bronbelasting. Dit betekent dat wanneer u geld uit het buitenland ontvangt, dus ook spaarrente van een buitenlandse bank, daar lokaal belasting over wordt ingehouden.

Meer weten over sparen?

Wilt u meer weten over sparen? Bijvoorbeeld hoeveel sparen u oplevert bij grote Nederlandse banken? In dit artikel hebben we het voor u op een rij gezet. Wilt u liever weten wat deposito sparen u kan opleveren bij binnenlandse banken? Dan is onderstaand artikel iets voor u.

Wat is deposito sparen? En wat levert het u op bij de banken?

(Bron: Consumentenbond, Knab, DNB, Raisin, PorteRenee, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie