Smeren, smeren, smeren met zonnebrandcrème, maar deze plek wordt vaak vergeten
Misschien bent u al die adviezen over het genoeg smeren van zonnebrandcrème intussen een beetje zat. Toch blijft het belangrijk. Het voorkomt pijnlijke verbrandingen en zelfs kanker. Maar we vergeten te vaak een bepaalde plek.
Smeren, smeren en nog eens smeren
U weet het ondertussen waarschijnlijk wel: uzelf voldoende insmeren met zonnebrandcrème (met een hoge SPF-factor) is van levensbelang. En SPF (minimaal factor 30) aanbrengen moet elke dag, ook in de herfst en winter. UV-straling is er namelijk altijd. Hoe dat precies zit, en wat het effect van zonnebrandcrème op uw huid is, leggen we in dit artikel verder uit.
Deze plekken vergeten we in te smeren
UV-straling bereikt dus elke dag onze huid. Zelfs door glas heen. UV-werende kleding, zonnebrillen en hoeden kunnen naast zonnebrandcrème bescherming bieden. Maar vergeet niet regelmatig de overgebleven blootgestelde huid te beschermen met SPF. En denk ook aan uw oren, het puntje van uw neus en lippen. Deze plekken vergeten we vaak, of smeren we in met een te lage SPF-factor, terwijl juist deze huid ontzettend kwetsbaar is.
Zonnebrandcrème of lippenbalsem
Om uw lippen te beschermen kunt u ze het beste iedere 2 uur insmeren met SPF. Dat kan met een zonnebrandcrème, maar niet iedereen vindt de textuur en geur hiervan prettig op de mond. Als alternatief kunt u ook een lippenbalsem met SPF 30 of hoger gebruiken. Deze zijn meestal zachter van textuur en hebben geen of minder geur.
Toch verbrand?
Als uw lippen verbranden, betekent dat niet meteen dat u huidkanker krijgt. Maar dat risico wordt wel steeds groter naarmate uw huid vaker verbrandt. De onderlippen verbranden het snelst, omdat deze het meeste zonlicht opvangen. Dermatoloog dr. Daniel Kadouch vertelt aan Libelle dat hierdoor cheilitis actinica kan ontstaan. Dit is een bepaalde vorm van zonschade, wat zich kenmerkt door witte korstjes op de lip. Helaas genezen deze volgens de dermatoloog slecht en blijven ze terugkomen.
Zijn uw lippen verbrand? Voelen ze pijnlijk aan of zijn ze opgezwollen? Verzorg de verbrande huid dan zorgvuldig, houd de huid uit de zon en drink veel water. U kunt een ijskompres en aloë vera gel gebruiken om de huid te verkoelen. Heeft u erg veel pijn of zijn er blaren ontstaan, neem dan eventueel contact op met uw huisarts.
Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?
(Bron: Thuisarts, Zilveren Kruis, KWF, Libelle, Archief. Foto: Shutterstock)