Registeren Inloggen

Telefoon in het zwembad laten vallen? Zo waterbestendig is uw smartphone

Stel, u bent op vakantie en heerlijk aan het afkoelen in het zwembad. U heeft uw telefoon bij de hand om foto’s van de kleinkinderen te maken. Maar dan vraagt u zich af: hoe waterbestendig is mijn smartphone eigenlijk?

Smartphone steeds vaker waterbestendig

Smartphones zijn steeds vaker uitgerust met allerlei nieuwe snufjes: betere cameralenzen, levensreddende functies, maar ook stof- en waterbestendigheid. Hoe kunt u erachter komen hoe goed uw toestel is beschermd tegen elementen van buitenaf?

IP-nummer

Om te achterhalen of uw telefoon een paar druppels water overleeft, of zelfs mee het zwembad in kan, kunt u kijken op de doos waar deze in zit bij de aanschaf. Hierop staat een IP-nummer. IP staat voor Ingress Protection: beschermingsgraad. De cijfers achter ‘IP’ geven aan in hoeverre uw smartphone beschermd is tegen water en stof. Het eerste cijfer betreft de bescherming tegen stof. De indeling loopt van 0 tot en met 6, waarbij 6 aangeeft dat het apparaat volledig stofdicht is. Het tweede cijfer betreft de bescherming tegen vocht. Hier kunt u cijfers zien van 0 tot en met 8. het hoogste getal betekent dat de smartphone volledig waterdicht is.

IP67 en IP68

Veel van de nieuwere smartphones hebben de IP-certificering IP67 of IP68. Het beste IP-nummer dat een smartphone kan hebben is IP68. De smartphone is dan volledig stof- en waterdicht. Volgens Coolblue kan uw smartphone dan voor onbepaalde tijd ondergedompeld blijven tot wel 3 meter diep. U hoeft u zich dan dus niet meteen zorgen te maken wanneer uw telefoon in het zwembad valt, zolang deze op 3 meter diepte ligt. Ligt uw telefoon dieper, of lang in chloor of zeewater, dan kan het toestel alsnog waterschade oplopen. Heeft uw smartphone de cijfercombinatie IP67, dan is het toestel volledig stofdicht en kan het maximaal 30 minuten op 1 meter diepte liggen.

Hoe waterbestendig is uw smartphone?

Hieronder geven we per cijfer aan hoe goed de bescherming is tegen water. Vervolgens kunt u op de doos van uw telefoon controleren welke cijfers daarop staan. Heeft u de doos niet meer? U kunt ook op internet de stof- en waterbestendigheid van uw smartphone achterhalen.

  • 1: Uw smartphone is drupdicht en overleeft aanraking met zweet en druppels
  • 2: Uw smartphone overleeft een lichte miezerregenbui
  • 3: De smartphone is spatdicht en kan tegen zweet of een regenbui van 5 minuten
  • 4: Plensdicht, uw toestel overleeft 10 minuten in een regenbui
  • 5: Sproeidicht, het apparaat overleeft 15 minuten in een regenbui
  • 6: De smartphone is waterbestendig en overleeft een flinke regenbui en een val in de wasbak
  • 7: Het toestel is dompeldicht en kan tot een half uur op maximaal 1 meter onder water
  • 8: Het apparaat is waterdicht en kan langer dan 1,5 uur overleven tot 3 meter onder water

Niet altijd garantie

Dat uw smartphone een hoog IP-nummer heeft, betekent niet dat het verstandig is om uw telefoon onder te dompelen in water. Er is immers altijd kans dat er toch waterschade optreedt en dit wordt meestal niet gedekt door de fabrieksgarantie. Controleer daarom goed de garantievoorwaarden van de fabrikant, voordat u uw apparaat meeneemt in het zwembad of de zee.

Waar nog meer op letten bij aanschaf smartphone?

Naast de stof- en waterbestendigheid zijn er nog meer punten die de moeite waard zijn om op te letten bij de aanschaf van een smartphone. In onderstaand artikel zetten we op een rij welke dat zijn en hoe u het toestel kiest dat het beste bij u past.

Nieuwe smartphone kopen: waarop kunt u het beste letten?

(Bron: Coolblue, Mediamarkt, NU.nl, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie