Van vakantiehuisje naar woonhuis: WOZ-waarde verdrievoudigd na legalisatie
Vakantiehuisjes omvormen tot gewone woonhuizen is één van de oplossingen tegen de huidige woningnood. Er kleeft een even groot voor- als nadeel aan: de WOZ-waarde stijgt gigantisch, soms wel 2 tot 3 maal. Dat werkt weer ongewenste speculatie door huizenbezitters in de hand. Zo valt te lezen in een gezamenlijk onderzoek van De Stentor/AD en Follow The Money.
De vroegere situatie rond vakantiehuisjes
Permanente bewoning van vakantiehuisjes is jarenlang illegaal geweest. Maar de woningnood vraagt om creatieve oplossingen. Zulk beleid speelt in gemeenten zoals Harderwijk, Ermelo, Ede, Apeldoorn, Zutphen, Dronten en Waalwijk. Andere redenen dan louter die woningkrapte zijn: het tegengaan van criminaliteit en kraken, en het bieden van rustige woonomgevingen met lekker ruime tuinen.
Gevolgen van de enorme waardestijging na transformatie van vakantiehuisjes
In een gezamenlijk onderzoek, uitgevoerd door De Stentor/AD en Follow The Money, staat een aantal voorbeelden. Zo is er het Park Ceintuurbaan in Harderwijk. Daar verwisselden tot voor kort vakantiehuisjes van rond de 50 vierkante meter voor minder dan 100.000 euro van eigenaar. Na de transformatie tot officiële woonhuizen stijgt de waarde van deze huisjes naar bedragen tussen de 225.000 en 355.000 euro. De gemiddelde waardestijging bedraagt 128.000 euro per huisje.
De WOZ-waarde verdrievoudigt nu soms, zoals bij een huisje dat van 82.000 stijgt naar 263.000 euro. Dat schept een lucratieve verkoopmarkt. Deze huizen verschijnen namelijk plots massaal op verkoopplatform Funda.
Vakantieparken nu als permanente woonwijken
Een groot deel van de waardestijging komt doordat de gemeenten deze parken nu als permanente woonwijken erkennen. Dit biedt stabiliteit en trekt nieuwe bewoners aan. Die investeren weer in hun huizen, wat de algemene staat van de parken sterk verbetert. Nieuwe bewoners vinden dat ze woekerprijzen betalen als ze ook nog eens een nieuw dak op hun koophuisje moeten laten plaatsen.
De nadelen aan de waardestijging
Gemeenten voelen zich soms bedrogen door bepaalde eigenaren, die jarenlang de transformatie tot woonhuizen hebben tegengehouden via rechtszaken. Want die proberen nu vaak snel te profiteren van de nieuwe situatie. Ze verkopen ineens hun huizen door met flinke winst. Dit ervaren deze gemeenten als onrechtvaardig, vooral voor degenen die zich al die tijd netjes aan de regels hebben gehouden. Mogelijk hebben ze destijds zelfs hun huis moeten verlaten tijdens de vroegere handhavingsperiode.
Lokaal beleid wordt nationaal woonbeleid
Het omvormen van vakantieparken tot woonwijken is ook opgenomen in het landelijke beleid, met steun van de Tweede Kamer. De VVD pleit voor landelijke criteria voor deze transformaties. Maar de enorme waardestijgingen blijven een punt van kritiek. Experts suggereren een planbatenheffing (een belasting) om een deel van de waardestijging ten goede te laten komen aan de samenleving.
Een andere creatieve manier om op kleinschalige wijze de woningnood te lijf te gaan is de ouderwetse hospitaverhuur. Die is terug van weggeweest en krijgt steun van het ministerie.
(Bron: Follow The Money, De Stentor/AD, archief. Foto: Shutterstock)
Hospitaverhuur terug van nooit echt weggeweest: zo werkt het