Bleekmiddel in de wc? Houd hier rekening mee
Bleekmiddel wordt in veel huishoudens gebruikt, zeker om de wc te poetsen. Wel kan bleek in combinatie met andere stoffen een gevaarlijke samenstelling worden. Zelfs met urine.
Bleekmiddel in de wc
Bleek is een desinfecterend middel, en daarnaast heeft het een blekend effect. De stof die voor het laatste zorgt, is natriumhypochloriet. Om optimale resultaten te krijgen is het van belang dat het middel even kan intrekken. Spoel het dus niet meteen weg met water, maar al helemaal niet met andere middelen of urine.
Schoonmaakmiddelen niet samen
Hoewel bleek gemakkelijk in gebruik is, moet u wel oppassen. Gebruik bijvoorbeeld nooit bleek in combinatie met schoonmaakazijn, of bleek en ammoniak. Anders kunnen er gevaarlijke chemische reacties ontstaan, zoals chloorgas. Dit is giftig en kan huid, luchtwegen en ogen ernstig irriteren. Heeft u een wc-blokje in de wc hangen? Verwijder deze dan ook voordat u de pot wilt reinigen met bleek. In wc-blokjes zitten namelijk eveneens zure stoffen.
Urine en bleek
Ook is het geen goed idee om te plassen terwijl er nog bleek in de wc zit. Urine bevat namelijk ureum en deze stof kan worden omgezet in ammoniak. Spoel daarom altijd eerst de wc door wanneer u hoge nood heeft na het schoonmaken.
Milieuvriendelijkere alternatieven
Hoewel bleek een populair schoonmaakmiddel is, is het niet milieuvriendelijk omdat het moeilijk afbreekbaar is. Bovendien is het gebruik van bleek vooral effectief wanneer iemand een besmettelijke ziekte heeft, vanwege de desinfecterende werking. Milieu Centraal vermeldt op hun website dat in de meeste gevallen huishoudelijke schoonmaakmiddelen schoon genoeg zijn. Mocht u op zoek zijn naar milieuvriendelijkere alternatieven, probeer dan eens schoon te maken met groene zeep of citroensap. Een stuk minder agressief, maar wel effectief.
Meng ook deze middelen absoluut niet
Wilt u weten welke schoonmaakmiddelen u nog meer absoluut niet met (of vlak na) elkaar moet gebruiken? In onderstaand artikel vindt u een overzicht.
Deze schoonmaakmiddelen moet u absoluut niet samen gebruiken
(Bron: Waar zit Wat in, RTL Nieuws, Milieu Centraal, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)